Välkommen till din nya favoritblogg!

Bloggskola: Koll på siffror?

Dagens bloggskola handlar om siffror! Har du koll på dina bloggläsarsiffror? Om inte är det dags att se till att du får det!

Disclaimer: Det blir egentligen inte så mycket skola här, snarare en knuff i rätt riktning. Jag menar, det finns många bra vägar fram till vad som är målet med dagens ”blogghemläxa” och dessutom – jag erkänner – har jag låtit andra göra detta åt mig, varpå det känns lite tokigt att plötsligt vara läraren. Berätta om vikten av att kunna sina siffror kan jag i alla fall!

bloggskola

Att blogga är kul. Att bygga relation med läsarna är superkul. Det är också kul att veta om bloggen utvecklas – att kunna se tillbaka lite mer konkret över hur ett bloggår sett ut, om läsarna växer (inte om de blir längre, utan om de blir fler!), vilka slags inlägg de gillar ( de berättar ju inte alltid det i kommentarerna) och om de sitter i grannhuset eller i Helsingfors. Om de besöker en kort stund, om de läser bak i arkivet, om de länkades till dig av någon annan osv. Sådant kan du nämligen få reda på med ett bra analysverktyg. Jag är inte en utpräglad analytiker eller sifferälskare, men jag vill ha koll på the basics. När någon frågar dig hur många läsare du har på din blogg – då ska du kunna svara!

Sådant som är minimum att veta, framförallt om man senare ska eller om man redan försöker göra samarbeten med bolag och sälja annonser det är detta:

Antal unika besökare. (vecka, månad – vald period för just den kampanjen). Antal besök. (En person kan läsa din blogg två gånger på en dag, det räknas då som två besök, men av en webläsare, om den besöker från samma dator.) Bonus: Antal sidvisningar.(En besökare kanske tittar på i snitt två sidor, inlägget de länkades till och ett tidigare inlägg exempelvis, det räknas då som två sidvisningar. Detta är främst intressant för banners/bannerannonser)

Och…eftersom Google snart typ äger världen, är det väl rimligt att använda deras verktyg, google analytics. Det är gratis, det är erkänt som webanalysverktyg och det finns mängder med guider kring användning.

SÅ – skaffa dig ett analysverktyg för din blogg och börja upptäcka dina siffror! Här finns en väldigt bra guide hur du gör det för wordpressbloggar!

Jag har inte använt denna, eftersom jag inte har en blogg som finns på blogspot, men denna film kan säkert vara till hjälp hur du installerar analytics där.

Ps. Det finns också en himla massa wordpressplugins man kan använda, bde för google analytics och andra, jag är inte särskilt grym på det här med plugins, varpå jag låter det vara oguidat. Vill man grotta ner sig så finns det massor av info där ute på www.

Lycka till – och skaffa er sifferkoll!

 1. Hur vet man att ett analysverktyg räknar rätt i de olika kategorierna? För om de räknade rätt borde de ju alla analysverktyg presentera samma statistik men det tror jag sällan att de gör. Då kanske man ska visa upp de siffror från det verktyg som är bäst för bloggen. 🙂

  Sen funderar jag ibland på det här med ”unika besökare”. Om jag antar att t ex 70% av mina läsare är ständigt återkommande på veckobasis, dvs de kikar in minst en gång i veckan och ska då ge 1 ”träff” som unik besökare. Om jag då bloggar som tusan en vecka vilket då kanske gör att dessa stammisar som utgör 70% kommer till bloggen många gånger under veckan, det ska inte påverka antalet unika besökare, men det har jag en känsla av att det gör. Det är alltså bara de nytillkomna besökarna under veckan som ska räknas, men eftersom jag tror de utgör en ganska liten del av veckans totala antal läsare så borde denna minoritet av besökare inte påverka det unika antalet besökare på veckobasis något nämnvärt. Alltså borde inte det unika antalet besökare på veckobasis öka så mycket ju fler blogginlägg man gör på en vecka, men det tycker jag att det gör och därför är jag tveksam till om det verkligen är unika besökare. Men jag är inte så vass på dessa delar så berätta gärna var jag kanske tänker ”fel”.

  1. Bra kommentar! Ja, det är onekligen så att olika statistikverktyg mäter och får fram sina egna siffror, det är väldigt vanligt. Om man vill gå på ”bästa” siffran väljer man ju själv, men från exempelvis ett köparperspektiv, om man köpt på antal exponeringar (=sidvisningar) blir det ju viktigt – och de brukar föredra de mätverktyg som är kotym. Så jag skulle råda att använda ett sådant och där hör google analytics till dem.

   Den andra funderingen är intressant, men det finns många ”tror” och ”borde och en känsla av. Det är ju det som är grejen med statistik, att man vet vid noga mätning.

   Nu är jag ingen stjärna på matte, men om du har ca 30% nya läsare varje vecka, och skriver fem fler nya inlägg att hitta till under en vecka så blir det ju fler chanser för nya läsare att hitta in! Ex: ett inlägg har 100 läsare, 70 followers och 30 nya (för enkelhetens skull). Om fördelningen på nästa inlägg är likadan har du ju då 130! Och så rullar det på… typ?!

   Och så kan ju en trogen läsare läsa från bara dator en vecka och från mobil plus dator hemma plus jobbdator en annan vecka om du bloggar mer frekvent. Well, jag säger inte att den förklaringen absolut håller men var ett försök.

   Helt klart är iaf (för de flesta) att läsarantalet växer med frekvent bloggande.

   1. Bra svar! Ja, ”tror” och ”gissar” är ju inte så exakt som statistik, sant. Om nu statistiken visar rätt.

    Slutklämmen är vi ju klart överens om, ju fler inlägg, oavsett innehåll, desto fler besökare enligt en del statistikverktyg.

 2. Wup wup… det skal og må jeg da prøve at blive lidt bedre til at sætte mig ind i. Jeg kigger pt ikke så meget på det, men er da nysgerrrig for at se om det er ”samme” person som klikker tilbage eller andre og flere pr dag.

  Jeg ville ønske flere kom med kommentarer, men omvendt ved jeg jo også at mine indlæg dog læses.. så selv de stille læsere derude findes. 🙂

  Jeg skal klart se videoen omkring blogspot da det er dem jeg har. Dog bliver det ikke i aften, så jeg kommer til at tælle for 2 besøg på dette indlæg…. i dag og en af de kommende dage hvor jeg klikker videre på dit link. Kanon. tak:)

  Ha en god aften. / Julie

 3. Hehe, jag funderade lite samma som Snabba Fötter, men inser då att det är en gråzon. För mig är det ju oxå mest av nyfikenhet jag vill se hur många som läser, har ju bara en liten hobbyblogg.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!