Välkommen till din nya favoritblogg!

Välja bloggnamn

Andra delen i bloggskolan handlar om att välja ett bra bloggnamn. Att välja ett bra bloggnamn är en konst! Och det är viktigt, för meningen är ju att du vill att folk ska både hitta till din blogg och lägga den på minnet. Det ska vara något som fastnar helt enkelt!

Korta tips att börja med kring bloggnamn:

 • Har du en klar bild av vad du ska blogga om – det vill säga, vad din blogg handlar om? (om inte läs bloggskolan del 1 – att välja blogginriktning för hjälp på vägen)
 • Bloggämnet/blogginriktningarna kan ge dig ledtrådar för ett bra namn.
 • Namn + tagline, eller bara namnet i headern – se till att det fungerar!
 • Är det läge att ha ditt eget namn som adress – dvs – ska bloggen vara personligt varumärkesbyggande för dig?
 • Välj ett namn som kan växa/förändras med dig!
 • Vikten av att vara konsekvent kan inte nog understrykas – låt din blogg heta och hittas på samma plats, över flera plattformar!
 • Välj ett ledigt domännamn från början! Regga en .com eller en .se adress!

Min egen blogg började på bloggportalen blogger. Det var easypeasy att komma igång och när man startat upp har man en blogspotadress. Lika enkelt är det att komma igång på wordpress.com – och då slutar bloggens namn på just wordpress.com. Har man idéer – långsiktiga eller ej, att göra något med sitt skrivande, ta en plats på nätet, skapa möjligheter för sig själv genom sitt skrivande så är de två sista punkterna i listan ovan mina viktigaste. Och där ingår att registrera en egen domän. Egna domäner bokar man enkelt, förslagsvis på loopia.se eller binero. At koppla en blogg till en domän är enkelt, det finns bra steg för stegguider och jag rekommenderar att använda wordpress.org då. (Just själva bloggbygget är en helt annan skola…). Jag säger inte att blogger/wordpress.com är dåligt, men oändligt många är vi som gjort flytten till egen domän och den görs av en anledning. Både att man ensam äger sitt innehåll (det kommer inte flygande annonser om vinterdäck eller klicka här och vinn miljonvinsten – som tro mig – är jäkligt irriterande när de är out of context) är en fördel och absolut det här med branding.

välja bloggnamnVÄLJ ett bloggnamn som du kan använda konsekvent, över flera plattformar. Det handlar om varumärkesbygge – och att du ska kunna bli hittad, associerad och ihågkommen. Att vara konsekvent handlar absolut också om att ha en egen röst, att läsarna ska förvänta sig en sak och få den. Då underlättar du otroligt mycket för dem och dig om du väljer ett namn som är samma – att du är konsekvent. När jag bytte från blogspot och reggade uppochhoppa.se tänkte jag inte på det här, men jag hade tur. Uppochhoppa har varit ledigt för mig att skapa en facebooksida för, att heta på twitter och på instagram. Jag är @uppochhoppa och #uppochhoppa helt enkelt. Det hade varit en helt annan grej om jag i ett sammanhang hette ”fialuttalej” (min första blogspotadress) på en annan ”mot marathon och fornstora dar” (min tagline till fialuttalejadressen) och så uppochhoppa på ett tredje ställe. Rörigt! Någon extra bokstav kan ibland inte hjälpas, men försök så långt det går att hitta ett namn som är ledigt över hela linjen – och regga det direkt!

Brasklapp: Visst kan det fungera att bloggen heter något i adressfältet och det står något annat på headern, men varför krångla till det om du har chansen att låta bli?

bloggskola

Ett bra bloggnamn skapar associationer – är allmänt och något som många kan relatera till. Kan ni tänka er att ”förortsfrun.se” var ledigt till för bara några veckor sedan? Guldkorn finns! Just det namnet tycker jag är ett väldigt bra namn. Det berättar om ett sammanhang, men det begränsar inte. ”Förortfrsun” kan vara en bröllopsblogg som blir en inredningsblogg som blir en gravidblogg eller en pendlarblogg… Eller en blogg med hela livet i från start. Bra namn!

Att vara någons fru, (strategiskt smart val som gjorde att bloggen växte fort i början genom att många sökningar gjordes på ”att vara… (charlie schulmans pappa)”), om jag var din hemmafru, söta saker,  blondinbella, smaljeansen, ketchupmamman, vimmelmamman, bara ben med glenn hysén är andra namn som lätt fastnar och som till viss del berättar om innehållet.

Om jag redan har ett inarbetat namn då – även om det inte är så bra? Tja… Frågan är – hur inarbetat är det, egentligen? Och vad har du att förlora eller vinna på att byta? Trivs du med det och det fungerar – men behåll det om så! För de flesta kommer ett bloggnamnsbyte av att bloggens namn har blivit begränsande, man är helt enkelt inte längre samma person eller skriver om samma saker (pudelägaren som blir hundallergisk… singeltjejen som blir gift tvillingmamma) som man gjorde förr. Då är det ju bara att ta tjuren vid hornen, och det kommer bli mycket roligare när bytet är klart! Att ta med bloggläsarna på en brandingresa är ganska roligt, och eftersom du gör det med tanke och nogranna val är sannolikheten att ni alla kommer gilla det nya ganska stor. Det kan också handla om en önskan om ”mer” och att man känner att den där blogspotadressen sätter käppar i hjulet. Våga då börja spåna och tänka nytt!

LYCKA TILL!

 

 1. Här har du en som blir träffad av sista stycket. Bloggen som började som familjeblogg för snart 6 år sedan. Och växte. Och blev nischad. Och jag känner att det är svårt att byta namn även om jag (självklart) borde. Agda var ett namn från min släkt som min dotter (som jag iofs aldrig fick och är inte ledsen för det) skulle få, men som min man inte vill ha. Då fick min blogg ha det namnet.

  1. Känner så igen mig i det du skriver. Och du Milla ha för övrigt valt ett bra nytt namn.
   Själv verkar jag vara stuck med mammaspring även om jag personligen inte längre gillar just det konceptet. Men kanske jag kommer igen snart och åter igen börjar blogga mer om tröskelpass och mindre om recept och pyssel.

  1. Hej! Ganska! det beror på bloggens inriktning. Är det en blogg som följer en person är det ok. Men vad gör att man fastnar för Alexis, namnet i sig säger ingenting om bloggen, det är inte lättare eller svårare att minnas än annat namn på person. Hur många Alexis finns det i bloggvärlden redan? Värt att fundera på och kolla upp!

 2. Hej! Undrar om du kanske har något tips på namn till min blogg? Jag heter Vanessa Diener och bloggen skall handla om mitt liv, smink, skönhet och fashion :))
  tacksam för svar.

 3. Hej, jag ska starta en blog med min kompis som ska handla om oss själva, vardagen och vi kommer lägga ut foton som vi agit m.m kan du ge ett tips på namn? Vi heter Frida och vilda. Tack för svar!

 4. Hej mitt namn är Olivia jag vet ej vad min blogg ska heta och jag undrar om du har ett tips till mig? Min blogg handlar om mina dagar och vad som händer i mitt liv. Så jag undrar om du har något tips på namn.

 5. Jag har tänkt starta en blogg om hundar. Kan ett passande namn vara ”livet som hundägare” eller liknande? Kom gärna med andra förslag. ♡

 6. Hej ja tänkte starta en blogg med lite smått och gott
  Typ tips på recept o lite om min vardag mm?
  Ja behöver lite namnförslag ?
  Tacksam för svar kram Klara

  1. Det är omöjligt för mig att svara på egentligen, kolla av hur marknaden ser ut med andra bloggar, vill du kunna leva på det på lång sikt? Se till att välja ett smart amn om sticker ut men som är lätt att komma ihåg och lära sig, plus att du vill ha samma namn i flera sociala medier, eller gå på ditt eget namn om du tänker bygga ditt varumärke från dig själv.

 7. Hej! Jag heter Alma . Jag gillar att dansa och att spela fotboll och pratar franska. Jag undrar om du har något tips på vad jag kan heta! Dina tips var jätte bra men jag vet inte riktigt vad jag ska heta!??

  1. Ja du Alma, jag vet inte heller – du får fundera kring mina tips lite till och se om du kommer på något bra. Utgå från ditt förnamn kanske och se om det finns något ledigt?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!