Välkommen till din nya favoritblogg!

5 tips till träning som föräldraledig

Många som jobbar tänker nog att det i träningshänseende skulle vara rena drömmen att vara föräldraledig, och därmed ha hur mycket tid som helst till träning. Visst ska ett kiddo tas om hand, men det tar ju inte all tid i världen, eller?

Njaejo. Kanske. Om du som läser detta varit, kommer att bli eller är föräldraledig så vill jag ge fem tips till hur träningen enklare blir av, i ett hav av nappar, bebiskräks, sömnbrist och skrik. Tips kan onekligen behövas eftersom tiden lätt drar iväg annars, och så sitter man där klockan kvart över tre och undrar om det kanske är nu det ges tid för att äta lunch….Here goes, tips för föräldralediga träningstörstande.

1) BOKA in dig på mamma/barn (förälder/barn)- pass på ett gym.

Du lyckas mirakulöst lösa att det blir av, nästan varje gång. Det må vara lite slitigt att få planen att hålla, men med inställningen att det är bokat med bläck i kalendern eller telefonen så fixar du det. Långt mycket mer och bättre än ambitiösa ”träna hemma pass”. Jag lovar. Nyckelord: Enkelhet och närhet. Är du van att träna, välj hellre ett gym nära dig med dessa klasser än det på andra sidan stan, för om projektet tar en halv dag då sjunker din inlaneringsvilja. Trist men sant – jag själv har ganska många klipp kvar på mitt klippkort på rosa skrot inne på söder, men tränade två gånger i veckan hemma på närmsta gymet förra föräldraledigheten. Dit jag inte har kort nu. Just saying.

dagensoutfit

2. Ta på dig träningskläderna när du går upp ur sängen.

Äter du frukost i löpartights är sannolikheten att du kommer ut på träningspass lagom till lilla rosenknoppen ska ta en förmiddagslur rejält förhöjd. Här gäller devisen ”alltid redo” för att få till ett pass. So be it om klockan blir efter lunch och du inte tagit dig iväg – närsomhelst kan luckan komma, och då gäller det att gripa den som om det gällde livet! (Det gör ju det, därtill). Om man kan handla, tanka bilar, återvinna, lämna på förskola, göra bankärenden i träningskläder? Well yes.

orange och grått

Armhävning mot bänk

3. Lite tid, hög intensitet.

När du kommit förbi de första månaderna av bebisgull och du läkt ihop någorlunda är det dags att höja intensiteten. Du vet att tiden till första gnället är räknad, och att alla minuter för träning är högvaluta, så vad väntar du på? Höj intensiteten och greppa tillfället du får. Såsa runt med trötta ögon och majskrokar på axeln kan du göra sen. Spontant tycker jag att appar med färdigprogramerade träningsprogram är guld här. Ingen tid att förlora, tryck på start och har du tur hinner du 20 minuter högintensiv träning – och mår som en drottning när endorfinerna rusar till.

4. Förflyttningsträning. Ta med dig valfri gymattiralj! (och investera i en bra barnvagn för aktivitet)

Om du som jag är föräldraledig med barn nummer två kommer vardagen utmana dig med en helt ny typ av förflyttningar. Du får högst troligt högvinst på projektet ”till och från förskola med mer eller mindre trotsigt äldre syskon”. Nyttja stress och svettpåslaget på detta sätt: Du har läst punkt två – iförd träningskläder klarar du av förflyttningen och tränar antingen i lekpark på väg hem från förskola, eller med styrkestopp efter att du lämnat eller innan du hämtar. Ett gummiband eller en trx väger extremt lite och kan ge dig en bra genomkörare. I botten av vår barnvagnskorg ligger det en yogamatta ihoprullad. Bara att hala fram, alltid redo, som sagt. Om du kan är också ett väldigt bra tips att investera i en barnvagn som fungerar bra för aktiviteter. Att bränna av många mil på cykel eller i löparskor bara för att man har en för ändamålet kompatibel kärra är dock lite övertro, det är inte säkert att kiddot uppskattar dina försök till backintervaller eller långloppsförberedelse, men kanske?

 

Zemanta Related Posts Thumbnail

craft chariot

5. Var osocial, eller rörelsesocial.

Ses och fika med bebisar. Babyrytmik i ring. Köpcentrumhäng med mammagrupp. Oh lord. Att umgås med andra föräldralediga kan förvisso vara trevligt, men också döden för ett tänkt träningsschema. Du har inte så himla mycket tid, välj att spendera den klokt och med chans till energi in i form av aktivitet och rörelse, sådär som du vet att du mår bra av. Ta initiativet och boka träffar där det sker en aktivitet! Sätt ihop ett eget träningspass och ta med föräldraledig kompis på, boka promenaddate och förvarna om träningskläder och högt tempo, ta med äldre kids och ses på tomma stora öppna ytor där toddlers kan rasa runt och dess föräldrar likaså.

Zemanta Related Posts Thumbnail

bobrevolution3

Bonustips: Se till att alltid ha ett mellis till hands. Banan. Avokado. Ägg. Bar eller för sjutton, greppa en sådan där smoothie på påse om det krisar. Utan energi blir det både svårt att få till pass, och helt omöjligt att genomföra dem med bra intensitet. Och såklart pratar jag om den vuxnas energi här, de där miniatyrerna brukar liksom roffa åt sig per automatik.

Bonustips två: Ta ut en friskvårdstimme när den andra föräldern kommer hem. En friskvårdstimme i veckan är ju ett rimligt krav på vilken arbetsplats som helst, särskilt för de som får majskroksklet i håret på arbetstid.

 

 1. Tack för en otroligt bra blogg! Jag har följt dig och dina träningstips länge, du är grym på att inspirera.

  Det här inlägget kan jag verkligen skriva under på. Jag är föräldraledig med barn nummer två just nu plus sjömanshustru dvs ensam vuxen hemma i fyra veckor i taget. Inte mycket tid alltså. Men med ungefär de tipsen du skriver om här, lyckas jag oftast få till tre pass i veckan och måste säga att jag är i bättre form än innan barnen.
  Varje torsdag har jag och mina mammakompisar en stående bokning på en ”aktivitetslokal” i området, där vi stänger in oss med bebisar, leksaker, träningsmatta och kör så svetten ryker. Funkar oftast toppen i cirka 30-40 min innan vi får planka med en bebis på ryggen…Fika gör vi efteråt, nöjda och glada.

 2. PS. Älskar ditt ”julaftonpass”, det var lite där min lust till träning kom tillbaka efter förlossningen och jag slet som ett djur på gräsmattan. Ska testa passet nu i jul igen och förhoppningsvis upptäcka skillnaden i ork.

  1. JA!!! Borde fixa fler kompletta pass, det står på min ”utveckla bloggen lista!” Kul att du körde det, det var faktiskt ett ganska tufft pass!

  1. casalls tod ( training of the day)
   tabata timer och kör några av mina tisdagstabataprogram
   mammamage (förstås)
   Full body workouts ( mer som övningsbank att plocka från )
   Vet också att Nike har en, som jag inte kört från men som säkert är bra! )

   1. Tack!!
    Laddade ner Casalls när den precis var ny, och inte så bra, men skall testa den igen nu då!
    Tabatatimer är suverän, skall skriva ut några av dina tisdagstabata! 🙂
    Tack!!

 3. Precis så! Träningskläder på, greppa tillfället i flykten! Jag körde hemmaträning med videor båda mina föräldralediga omgångar, och tog ut friskvårdstimme på kvällarna – ljuvligt med ordentlig paus från hemmet mellan varven :p Mina barn har gillat att sitta i vagn, så vår Chariot har fått agera både spring- och cykelkompanjon många gånger. Att göra picknick i skogen tillsammans med barnen är utmärkt träningstillfälle, finns stenar och stockar att träna på/emot och barnen kan vara med (eller roa sig med mossa, blåbär och balansgång och hopp :p)

 4. Jag älskar din inställning! Precis som min! Jag är en udda fågel bland mina mammalediga vänner när jag prioriterar träning/promenader & tackar nej till sockrigt fika men ja till mellanmål. Jag kör styrka varannan dag, promenerar dagligen & springer nån gång i veckan. Tack och lov har min man samma inställning. Träna är det bästa man kan unna sig. Sen går vi också och lägger oss senast 21.30 på vardagar, sömn och vila är minst lika viktigt. Du är bästa bloggaren som finns<3!!!

  1. Tusen tack Annika. Och så himla bra jobbat. Jag borde ta till mig det där om din sömnrutin, har glidit iväg alldeles för sent senaste veckan och jag behöver sömnen.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!