Välkommen till din nya favoritblogg!

Tänk dig genom intervaller

Här kommer ett exempel på hur jag tänker mig genom intervaller. Kanske finns här nycklar eller små tips som du kan ta med dig i ditt mentala arbete, inför eller under ett tufft pass.

I det här fallet var träningspasset 6 x 4 min på tröskelpuls, som genomfördes sent på kvällen, hemma på spinningcykeln efter att barnen lagt sig igår kväll. Det mentala är så viktigt för att de här passen blir så jobbiga som de ska (men inte maxade). Om du inte håller koll (på klockan och på tanken) kan du plötsligt hitta dig själv vara på väg någon helt annanstans än dit du skulle. I långa intervaller gäller att inte stressa upp pulsen, låt det ta 1-1,5 minut att komma till rätt pulsnivå, där du har din tröskelpuls. Värt att notera är också att pulsen släpar lite (det är därför du ska ha tålamod), därför är det dumt att pressa extra de sista tio sekunderna, vilket kommer göra att din puls fortsätter att stiga in i vilan. Håll den stabilt när du är i rätt zon!

svettbw

Tänk dig genom ditt intervallpass

Inför ombyte: ”Det här passet är ett nyckelpass mot mitt mål. Det här passets genomförande lägger grund till hur jag levererar på dagen d. Jag vill göra det bra, därför gör jag jobbet nu.” Denna tanke är motvikten till att det verkar himla skönt i soffan.

Uppvärmning 15 minuter: ”Nyfiket sinne, känn kroppen. Låt värmen stiga och pulsen öka långsamt.” Här tittar jag på Netflix och engagerar mig i min teknik, men låter klockan och tankarna snurra på dit de vill (om de inte blir negativa). Med tre minuter uppvärmning kvar fokuserar jag in på passets upplägg och ökar pulsen. ”Nu har jag ett härligt kvalitativt nyckelpass framför mig, leverera genom det”.

Intervall 1-3: ”Bygg med tålamod och hitta känslan.” ”Det här är härligt, här ska jag vara”. ”Mitt arbete ger resultat, nästa pass jag genomför på den här nivån har jag nytta av de här minuterna”. Efter nr 1: ”Härligt, nu är jag igång!”. Efter nr 2: ”Bra! Fullt fokus, efter nästa har jag gjort halva passet.”. Efter nr 3: ”Havla passet genomfört, nu har jag nedförsbacke hem. Det här fixar jag.”

tips backintervaller

Intervall nr 4: (För mig är det här ofta den längsta och jobbigaste intervallen.) ”Bygg upp och håll i”. ”Mina ben är starka, I’ve got this”. ”Det är jobbigt eftersom det ger resultat, det är precis här jag ska vara, det är här jag bygger resultat”.  Efter nr 4: ”Du ser att det gick  du tog dig igenom. Bra.

Intervall nr 5: Här har jag två strategier. Den ena är att försöka att göra tanken helt blank, att drömma iväg och tänka på annat, men att hela tiden då hålla stenkoll på pulsklockan. Det fungerar ofta väldigt bra. Den andra är att skapa motivation om jag är på väg att lägga ner: ”Why choose to fail when success is an option”. ”This is where the magic happens”. ”Snart färdig, den sista intervallen är alltid lätt i tanken”. Efter nr 5: Yay. Grymt jobbat, samla dig, andas djupt, bara finalen kvar.

Intervall nr 6: ”Sista för idag, vare tramptag är närmre målet.” ”Stanna i känslan, låt allt annat försvinna. Här och nu är rätt. Med vilja och driv tar jag mig mot mitt mål”. ”Sista xx”, ”sista xx” (minuten, halvminuten, 10 sekunder).

i intervallernas jobbigaste

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!