VO2max betyder maximal syreupptagningsförmåga. Alltså den mängd syre kroppen maximalt kan tillgodogöra sig per kilo kroppsvikt och per minut. När man pratar om VO2max-träning så är det träning med så hög belastning att man stressar den kapaciteten. Kroppen tvingas att sträcka sig över sin förmåga och därmed utvecklas. Pulsen bör ligga mellan absolut lägst 90-98 % (100 är svårt och inte absolut nödvändigt) och det är en plågsam typ av träning – som ger fina resultat!
Hur mäter man VO2Max?
När du mäter VO2max (som görs bäst på lab, under arbetsprov, och grenspecifikt!) kan man jämföra det med att mäta din bränsleförbrukning i antal mil per liter, samtidigt som du tar hänsyn till hur stor bilen är. Syreförbrukningen är beroende, inte bara på din lungvolym, men också hur väl din kropp kan transportera ut syret i blodet och levererar den till rätt områden för effektiv användning. Enkelt förklarat – that is!
Cykel, rodd eller löpning – du har sannolikt olika VO2max! Här har jag cyklat fyraminutersintervaller, inför min cykelvasansatsning 2012.
Intervaller på VO2max är utmanande och härligt. Utvecklande och resultatgivande, och kan vara svårt att få till vintertid utomhus. Men nu är det ju så, att den här vintern lyser med sin frånvaro, och om du har högt satta träningsmål är det kanske läge att utnyttja och planera in att det är isfritt och snöfritt på asfalt och löparbanor! Klassiska Björgenintervaller är ett bra pass för att arbeta med sitt VO2max – ett annat är 6 x 800 meter. Tänk på att värma upp noga innan – och att få upp pulsen med några stegringslopp innan du pressar mot max för att inte gå in i väggen för tidigt!