Välkommen till din nya favoritblogg!

Springa i mörker – din överlevnadsguide

Den svarta löpningens tid är officiellt här, med vintertid och allt för att med eftertryck ge oss svärta. Det här med att du nu samlar kilometer och endorfiner i mörker kan skapa lite nya känslor. Spänning, mental tuffhet, oro…Det är faktiskt lite extra spännande, eller skrämmande om du så vill, att springa i mörker.

För ett år sedan skrev jag ett inlägg som kort och gott heter ”löpning i mörker”. Det har alla grundläggande tips att tänka smart kring synlighet i mörker, läs REFLEXER, med ett budgettänk. Alla de grundläggande tipsen därutöver – om hur du ska klä dig och motivera dig kan du läsa hundra gånger här på internet.

Men hur är det med andra saker?

Springa i mörker – din överlevnadsguide för det inte helt självklara.

Jag pratar förstås om den kunskap och de lärdomar som du inte har någon koll på tills du är ute och snubblar runt skogen i mörkret själv.  Har du redan gjort det (ganska säker på att du har) får du se denna guide som något att kanske känna igen dig i. Ingen vana att springa i mörker ännu? Well, glad att du hittade hit och hänger här! Jag vill dela mina tabbar och roliga historier med dig så att du kan bli mer förberedd. Här är således några fler tips för löpning i mörker, från mig till dig och det mörker som omsluter min pannlampas sken.

1) Alla ljud låter högre i mörker

Av alla våra sinnen så förlitar vi oss särskilt mycket på vår syn, särskilt i hög fart på stig i skog. Inte hjärnfysik det inte. Men har du märkt hur juste vår hjärna hjälper till och skärper sinnen så som lukt men framförallt hörsel i mörker? Det i kombination med att djuren i skogen kan vara extra aktiva kan leda till intressanta tankebanor.  Låt mig ge ett exempel:

  1. Häromkvällen sprang jag en mysig lugn runda runt Totthummeln, du vet, Årebornas vardags-runda. Eller ja, den var mysig och lugn tills jag kom till första spängerna. Att springa på spänger som inte sitter helt fast ger ett taktfast dundrande. Så högt att jag kunde svurit på att jag hade en älg (eller en T-rex, lite oklart) i hasorna. Att kasta blickar över axeln med pannlampa – phu, den ljuseffekten ger känslan av att vara mitt i blair witch project. Lärdom: blicken fram och stampa på!
  2. Rävar bor i skogen… och what does the fox say? Well, det låter jäkligt läskigt när rävar skäller, ungefär som att någon (människa) blir vettskrämd och rädd och är i fara. Tror du mig inte? Lyssna här! Både en och sju gånger jag har ökat takten till över den för just då kapaciteten och fingrat på 112 när jag hört liknande skrik i mörkret. Rådjur och grävlingar är andra djur som kan låta som att det är knas på gång. Så, bara andas och spring vidare och se den extra hastigheten som en bonus. Den är svår att undvika även med kunskap, den fartökningen som kommer av ljud från eventuella djur, i mörker.  

2) djuren i skogen är faktiskt där

Om du springer nära naturområden, i dem eller i ren skog är det sannolikt att något av följande två saker kommer hända, eller båda, förhoppningsvis inte under samma löptur. Nummer tre är bara bra att ha om

  1. Djuren kommer höra dig långt före du hör dem, eller i alla fall innan du är tillräckligt nära för att se dem, och de kommer att fly undan. Du kommer kanske inte bli mindre skrämd, men du skrämmer dem på samma sätt som du blir skrämd. Att sjunga och tralla är ett bra tips!
  2. Om de inte hör dig komma kommer ni båda bli överraskade. Och vettskrämda. Djuret flyr. Djuret kommer vända på klacken snabbt som attan och dundra iväg och du kommer stanna, hyperventilera lite och undra hur många år som du just blivit av med pga vettskrämd.
  3. Konfrontation. Gör lite research om du springer i områden med varg, björn eller annat rovdjur. Vet du hur du ska bete dig? Älg? Ta en annan väg, eller avvakta tills älgen lämnat, normalt är de fredliga.  (bra varg-artikel. I kortversion: gör dig stor, backa, spring inte, klättra upp på något) Björn: behåll lugnet. Tala lugnt ut i luften,  undvik rörelser som kan uppfattas som hotfulla och dra dig tillbaka från platsen. Men spring absolut inte.

3) Spindelnät i ansiktshöjd

Pannlampan är världens bästa uppfinning och den kommer göra att du hinner se det mesta, men inte alltid fångas de tunna, tunna trådarna av spindelväv upp i ljuset. Spindelnät verkar, under löpning i mörker, just alltid sitta i ansiktshöjd av någon anledning och ja, det är lite vidigt de första gångerna det kletas mot din kind, men sedan vänjer du dig. Vi har inga giftspindflar i Sverige, som tur är!

4) Du kommer att älska ”att vara i zonen” – och den kommer någon gång att fälla dig.

I början av varje löprunda i mörker springer jag medvetet. Pannlampans sken på stigen, fötterna placeras noga efter de rötter och stenar jag nyss såg och jag har koll på terrängen. Fint så! Sen kommer stunden jag (och du) liksom längtar till och om vi har tur når på varje pass: när vi är i zonen. Tid och rum försvinner, det är du, mörkret, andetaget och allt blir härligt i den bubblan. Jag älskar den här stunden! Dock är det också här, i zonen, som du kommer att snubbla och ramla. Det är bara att acceptera och bra att veta. Förr eller senare snubblar du. Du kommer också förmodligen bli förvånad över att det inte var jättegrenen över stigen, utan snarare en liten sten eller pinne som fick dig på fall.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!