Välkommen till din nya favoritblogg!

Bokrecension: Baka med LCHF

Boken Baka med LCHF av Mariann Andersson har undersignaturen ”klassiska bakverk till fika och fest utan socker och gluten” och det är precis vad som visas upp. Recepten går från klassiska hallongrottor (som Mariann av någon oklar anledning kallar för roskakor), till rulltårtor, brownies, kärleksmums och semlor.

Bilderna är tagna av Martin Skredsvik och grafisk formgivning skapad John Losciale, två herrar som gjort ett eminent jobb. Baka med lchf känns fräsh, lättanvänd, överskådlig och inspirerande.

I inledningen berättas det att boken kom till för att de som äter lchf också ska kunna fira och fika med vänner och familj. Lite som att det vore allergi att äta socker och mjöl på enstaka tillställningar. Och ja, kanske är det så de riktigt inbitna lchf-arna ser på bakverk av klassisk sort. Saker som är riktigt bra är att det finns en genomgång av olika mjölsorter som används för bakning lchf-style, en genomgång som känns lätt att greppa. Dock är det här med sötningen en djungel och hela anledningen att jag faktiskt inte testat några recept. Att beställa från speciella shoppar känns överambitiöst när jag gärna bakar på klassiskt vis och inte har någon allergi mot kladdkaka.

Vet du om att någon i din närhet eller bekantskapskrets väljer att äta enligt lchf tycker jag den här boken kan vara en fin present. det är en feel-good bok som jag blir glad av att bläddra i och som säkert inspirerar lchf-are att gå loss bland stevia och fiberusk.

Det enda jag egentligen sätter mig emot är den lilla avdelning text där Mariann tycker att man kan äta tårta till frukost – sett till  näringsfördelningen mellan fett, kolhydrater och protein. Jag tänker lite såhär: Toppen om man hittar nytt sätt att äta som reglerar blodsockernivån och inte triggar överätande (anledningen till att lchf är en för vissa bra viktregleringsmetod) – men – att tycka att dessert kan ätas som måltid tror jag blir en stark trigger till överätning. Det känns helt enkelt inte smart!

Kort och gott: Snygg bok, enkelt upplägg, bra bredd!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!