Välkommen till din nya favoritblogg!

Salted caramel sauce recept

Salted caramel sauce, hur supergott låter inte det? Tro mig nu när jag säger det – det är lika gott som du anar och idag är din lyckodag för här kommer mitt bästa salted caramel sauce recept. Det är faktiskt inte alls klurigt att koka, även om det kan verka det om du googlat andra recept. Mitt är enkelt, och det bästa är att det faktiskt går väldigt fort. Om du här någonstans funderar på om det är värt att hemkoka en kolasås så är det det. Bacause I say so!

saltedcaramelsauce-10

Läs igenom hur du ska göra och följ sedan receptet så ska det gå bra, tricket är att sluta röra när sockerlagen kokat upp, för att minska risken för sockerkristaller i såsen.

Salted caramel sauce recept

  • 1 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl grädde
  • 1-2 tsk havssalt (jag tar alltid två!)

Gör såhär: Ta fram en kastrull, gärna tjockbottnad. Slå i vattnet och därefter sockret i mitten på kastrullen. Låt koka upp under omrörning, rör sakta och lugnt, du vill inte ha upp socker på kanten och maxa inte värmen. När sockerlagen kokar slutar du att röra och sänker eventuellt värmen något, det ska koka men inte stormkoka. Vissa sätter nu i termometer, men det har jag aldrig gjort utan litar helt på mina ögons färgbedömning.

salted caramel sauce recept

Låt sockerlagen koka tills den blivit bärnstensfärgad/kolafärgad. Jag har inte tagit tid, men uppskattar det till mellan 15-30 minuter. Det går ganska långsamt i början men på slutet ökar temperaturen fort, häng med i svängarna!

Häll upp grädden i en skål, slå i saltet och smöret, som bör vara rumstempererat när det senare ska i kastrullen. Några sekunder i mikron gör ingenting. Rör gärna ner saltet så att det löser upp sig i grädden.

saltedcaramelsauce-recept

saltedcaramelsauce-3

När sockerlagen är bärnstensfärgad, om du använt termometer blir den det när den når 165 grader, tar du bort kastrullen från värmen, häller i rumstempererade grädden/smöret/saltet och rör om under tiden. Sockerlagen är ju kokande, så var beredd på att det fräser lite.

salted caramel sauce recept

Rör ihop din kolasås i kastrullen. Oroa dig inte att såsen är tunn. Häll upp på ren flaska och låt svalna, den kommer då att tjockna till en ljuvlig salted caramel sås som du kommer att älska. Förvara i kylen!

Om kolasåsen blivit lite för tjock i kylen kan du värma den kort i mikron, till perfekt konsistens att sedan ringla över, ja, det du tänkt ringla kolasås över.

saltedcaramelsauce-19

Ljuvlig salted caramel gifter sig perfekt och lyfter en ”ordinär” kladdkaka till något alldeles perfekt. Den blir också pricken över i till dessert i glas med bär, glass och kaksmulor likt nedan:

salted caramel sås recept

Träningsbloggen goes bakblogg. Eller nej, låt oss kalla den en livsnjutarblogg. Här ryms det mesta av det bästa, så även salted caramel sauce recept, som synes!

Njut den rikligt, det är den värd.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!