Den här sommaren kommer gå till historien som sommare vi åt blåbärspaj och hallonpaj utan stopp. Jag tror jag har gjort paj till oss och till middagsgäster runt 15 gånger den här sommaren, obs ingen överdrift. Förra årets lager av blåbär är helt slut (vi har ynnesten att vi brukar få runt 15 liter av A’s faster) och jag har också plockat massor av vildhallon som fått agera pajfyllning. Det var väldigt gott men nu är jag nästan lite småtrött på blåbärspaj och hallonpaj även om det såklart är cirka hur gott som helst. Hallonpajen blir syrligare fast jag använder samma recept.
Receptet nedan räcker till en stor paj, jag brukar ha ungefär hälften av degen i botten, inte så noga med kanter och så, och sedan resten ovanpå eftersom jag gillar det som på fikaspråk brukar kallas för crumble och är de goda kak-klumparna ovanpå. En paj med för lite crumble är ingen bra paj.
Mitt bästa recept till blåbärspaj och hallonpaj:
- 200 g smör (smält)
- 2,5 dl ljust muscovadosocker
- 4 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- rejäl nya vaniljpulver alt 1-2 tsk vaniljsocker
- en nypa salt
- rejält med valda bär
Blanda ihop allt till en deg som ska gå lätt att krama ihop, lägg tunt lager botten av pajdeg i en smord pajform, ös i dina bär och krama sedan ihop degen lite med handen i bunken och ös på ovanpå pajen. Grädda i ugnen på runt 175 grader i ca 15-20 minuter. Pajen avnjuts förstås med vaniljsås eller vaniljglass!