Välkommen till din nya favoritblogg!
sötpotatissallad

Ljummen sötpotatissallad med quinoa och lax

En  maträtt som kommer ligga i lunchlådan ofta framåt är ljummen sötpotatissallad med quinoa och lax. Jag har satt samman rätten själv, inspirationen kommer från en sötpotatissallad med linser och spenat jag köpt på Paradiset vid NK.

Det låter ju jättegott och den ser fantastisk ut där i saludisken, men dubbla gånger jag köpt den som del av en plocklunchlåda har jag blivit besviken på att den inte smakar något. Själv är bästa dräng, därför satte jag samman mitt recept såhär!

Ljummen sötpotatissallad med quinoa, rödbeta, kapris och lax – recept

Receptet räcker till en middag för fyra!

 • 2 stora sötpotatisar. Skala och skär i bitar
 • 4-5 normalstora rödbetor. Skala och skär i bitar.
 • En påse blandad sallad (ruccola, festmix)
 • 3 dl röd quinoa, kokas separat på spisen enligt anvisningar, med en grönsaksbuljongtärning i vattnet.
 • 4 portionsbitar lax. Krydda med svartpeppar, flingsalt, jag använder också en färdig kryddburk med kvarn med saffran, fänkål och koriander som jag drar ett par drag med ovanför laxen.
 • 1 burk medelstora kapris

Gör såhär:

Detta är ingen rocket science, rätten lagar sig till stor del i ugnen medan du gör annat!

 1. Slå på ugnen (varmluft) på strax över 200 grader. Skala och skär sötpotatis och rödbeta, lägg på bakplåtspapper på en plåt. Ringla över en god olja! (jag använde en rapsolja från vår lokala producent Säby gård). Salta med flingsalt och skjuts in i ugnen.
 2. Koka röd quinoa (snyggast) men vit fungerar ju lika bra, i ca 10 minuter med en grönsaksbuljongstärning i vattnet. Slå av överflödigt vatten när quinoan kokat klart, häll gärna över i annan form/bunke för att quinoan ska svalna snabbare.
 3. Ta fram den tinade fisken, lägg i ugnsfast form, krydda enligt receptet ovan eller välj egna favoritkryddor. Ställ in i ugnen först när du bedömer att rotsakerna har 15 minuter kvar. Du vill inte ha torr fisk. Låt rotsaker och fisk gå klart i ugnen och ta ut när de är redo, ställ åt sidan att svalna kort!
 4. Ta fram en stor skål/fat där du lägger en bädd av sallad. Lyft i quinoa, sötpotatis, rödbetor. Häll över kapris (som du förstås slagitbort vattnet från). Lyft runt försiktigt med salladsbestick så att det blandas lagom.
 5. Servera med lax vid sidan, addera kanske en god sås.sotpotaatissallad
Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!