Jag vet egentligen inte varför, kanske av nyfikenhet, valde jag att svänga ihop en smulpaj utan vetemjöl och nästan utan socker igår. Jag hade björnbär i frysen och tänkte smulpaj. Helt på känsla och en höft skapade jag denna paj, som blev fantastiskt god och som inte smakar ”nyttigt” någonstans. Det vill säga, den är riktigt god och bara en variant på vanlig paj liksom. Jag gissar att smöret gjorde sitt!
Sen är den ju inte så himla nyttig heller när det kommer till kritan. Men utan vitt socker och vitt mjöl.
Smulpaj utan vetemjöl, recept
Rör ihop:
- 150 g rumsvarmt smör ( jag körde mitt en stund i mikron också, så det blev löst men inte smält)
- ca 3 dl mandelmjöl – Här hittar du mandelmjöl på nätet, smidigt att beställa tycker jag!
- drygt 2 dl havregryn
- ca 1,5 dl kokosflingor
- en nypa salt
- 3-4 msk agavesirap (jag bara klämde från tuben rätt ner i smeten, pröva dig fram)
- ca 3 msk ljust muscovadosocker
In i ugnen ca 20-30 minuter – jag hade ingen klocka igång – bara kollade hur den såg ut.
Jag la ett tunt lager smet på botten av en pajform ( inte noga så det täckte, bara smetade ut lite botten liksom), hade sedan i en påse frusna björnbär. Ovanpå björnbären klickade jag ut resten av smeten och sedan in i ugnen.
Serverade smulpaj utan vetemjöl med vaniljsås från Oatly. Överraskande gott, testa och exprimentera!