Välkommen till din nya favoritblogg!

Åre med barn: tälta vid Byxtjärn

I början av juli valde vi att tälta vid Byxtjärn! Jag har skrivit mycket om att semestra eller att vara i Åre med barn och här kommer alltså ytterligare ett tips, nu på tema tältning. Att tälta kan vara vardagligt eller ett helt äventyr, beroende på erfarenhet förstås!

Vi har inte tältat särskilt mycket med barnen utan mer gjort dagsturer och landat hemma så vi känner verkligen att det är dags att ta tag i mer tältande nu. Det passar bra i ålder då barnen kan uppleva mer av naturen runt om själva och det inte är så mycket passande, även om man är nära vatten.

tälta vid byxtjarn

Kvällsvandring och tälta vid Byxtjärn

Ofta börjar man äventyr på morgonen eller förmiddagen, vandrar och hittar en lägerplats att slå upp tältet på. Idag vill jag tipsa om att göra lite tvärtom, som vi gjorde när vi valde att tälta vid Byxtjärn!

Jag vill slå ett slag för enkelhet när det kommer till att vara i naturen med barn. Bara för att det är tältning på gång behöver ni inte göra allt annat som har med friluftsliv att göra! I det kan man räkna in gå jättelångt, bestiga en topp eller laga mat ute, även om alla de sakerna i sig och tillsammans är helhärliga så kan de kännas som en tröskel.

du kan Börja tältäventyret med middag hemma!

Middag hemma – yes, du läste rätt! Vi började med middag hemma. Alla var mätta, nöjda och peppade samt hade underställ och skalkläder på när vi åkte iväg till startplatsen för vår

Tälta vid byxtjärn

En kort biltur från Åre Björnen ligger Fröå gruva (skyltat från E14) och från Fröå Gruva är det 2 kilometer vandring på fin och bred stig, led märkt 221,  som lutar stadigt men inte särskilt brant uppför till Byxtjärn. Byxtjärn ligger vackert vid foten av Åreskutans baksida och Blåsten.

>>> Här är inlägget där jag beskriver vandring till Byxtjärn mer ingående, med kartöverblick!

talta vid byxtjarn

Efter att vi slagit upp tälten njöt vi av sommarkvällen, lät bli att elda eftersom eldningsförbud rådde, pratade om skillnaden att bo på landsbygd och huvudstad och hur bra man mår när man får sitta och blicka ut över en tjärn en sommarkväll i tidig juli. Det här var innan den stora värmeböljan så innan vi kröp ner i sovsäckarna sprang vi några varv runt tälten för att få upp kroppsvärmen, sov i underställ och på småtimmarna tog jag på mössa på både mig och min lilla fyraåriga tältkompis.  På kvällen blåste det lätt, på morgonen när vi vaknade var det helt vindstilla vilket gjorde oss och vårt tältläger till ett stort knottkalas. Vi hade planerat att vara vid Byxtjärn, käka frukost och lunch och spendera tid i omgivningarna men fick snabbt byta plan. Det var knott exakt överallt och första gången som jag upplevt dem som jobbiga, då har jag ändå bott i Tärnaby i fyra år och spenderat sommartid i fjällmiljö. 

Avslutningen när vi tältade här blev alltså inte som vi hoppats, men kan ändå rekommendera andra att testa att tälta vid Byxtjärn, särskilt med barn. Promenaden upp är lätt och fin och Byxtjärn i sig ett härligt ställe att slå läger på.

Vi packade ihop och vandrade istället ner till Fröå, åkte tillbaka mot Björnen och gick sedan grusvägen från Björnen till den lite större sjön som heter Fröå tjärn och som finns mellan Björnen och bort till Fröå gruva. Här var mindre vegetation och vi fick en fin förmiddag med sol och bad!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!