Välkommen till din nya favoritblogg!

Broarna runt – mellan broarna – trailrunda i Åre Undersåker

 

Broarna runt Åre – Mellan broarna

Att få tips om träningsrundor eller upplevelser är något jag själv uppskattar, så här kommer en runda som jag nyligen lärt känna. Rundan heter lite olika, men på trailforks, som är en app där du kan hitta träningsrundor, kan du hitta den som ”Broarna runt”. Rundan är väldigt flack och går mellan broarna norr och söder om själva Ristafallet och du springer ena halvan med utsikt mot vattnet större delen av tiden. På andra sidan vattnet springer du mest i skogen, på skoterled. Vattnets brus hörs mest hela tiden! Hela rundan är runt 9 km!

Jag sprang i löparjackan Flöyen womens jacket, en tunn jacka som passar bra för löpning eller vandring, under hade jag en väst i samma serie. Snygg skärning och vacker färg, funktionell och smart!

Broarna runt. Start och stopp – Ristafallet

Åk till Ristafallets camping, där du parkerar. Ristafallet är ett vattenfall strax söder om Undersåker, det är 18 kilometer om du startar och åker söderut från Åre för denna tur. Ta dig ner till vattenfallet via campingen och följ sedan stigen som går längs vattnet. Om du laddar ner trailforksappen kan du se precis var du är på kartan och rutten, om du känner dig osäker, men rundan är relativt enkel att följa. Första gången jag sprang rundan, när dessa bilder knäpptes hade jag appen igång, men behövde inte kika särskilt ofta.

Nära fallet är luften full av vattenstänk, tänk på att det blir halt på stenar och rötter nära fallet. På Campingens sida finns staket, men inte på andra sidan!

Efter några kilometer passerar stigen upp på banvallen och över tågrälsen – se dig noga för innan du snabbar dig över! Vidare går stigen vackert i skog, här är mysigt och lätt att springa på. Första delen av stigen är mer single track och lite mer teknisk, men inte på något sätt besvärligt att springa. Håll höger över bron när dne dyker upp, smal och hög. Här finns risk för lite svindel, om du är känslig. På andra sidan vattnet följer du vägen en kort bit och tar sedan höger in på skoterled.

Viking Footwear Invertex cross, en lätt trailsko med Gore-Tex som jag gärna springer med och är särskilt bra när det är lite blött och lerigt, som nu i maj när detta skrivs. Snöringen är på insidan, sedan har du en tunn skyddande del med dragkedja fram, supersmidigt vid lera, grus och snö!

>>> VIKING INVERTEX CROSS (reklamlänk)

Efter några få kilometer på andra sidan vattnet kommer du springa vid ett fält, här finns (branta!) stigar ner till Ristafallet ”från andra hållet” mot campingen och den vanliga utsiktsplatsen. Härifrån är fallet brett och vilt, var försiktig, men jag vill gärna tipsa på att se vattenfallet från också det här hållet, det är riktigt läckert!

Sedan tuffar du på längs skoterleden, svänger höger över den lilla bron på norra sidan och följer banvallen tillbaka till Ristafallets camping!

Broarna runt är en riktigt härlig runda, perfekt om vädret är bråkigt och dimma ligger i luften och om du kanske känner dig sliten och inte vill tugga höjdmeter på Åres bergssluttningar. Rundan går relativt bra att cykla, med förbehållet att när du ska över järnvägen är det brant upp på banvallen och där får du bära cykeln på axeln – och vidta stor försiktighet, som sagt.

Jag rekommenderar att uppleva turen broarna runt! Glad blir man. Mår bra, gör man!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!