Välkommen till din nya favoritblogg!

I svampskogen – stövlar på i jakt på guld

Rapporterna från mina vänner och familj duggar tätt nu. I skogen finns guld att hämta; kantareller, trattkantareller (”äsch, det är så mycket, vi orkar bara plocka de gula!”) svart trumpetsvamp med mera. Jag kände svamplängtan tidigt och med ny skog att utforska har det blivit ett gäng turer i skog och mark, alltid med stövlar på.

På med stövlarna och ut i skog och mark

Ullsockor, outdoorbyxor och/eller regnbrallor utanpå och så mina Vikingstövlar med skön passform och suverän funktion, i naturgummi som är följsamt och slitstarkt. Stövlar och skog, det är höst och barndom för mig, därför vill jag ge mina barn detsamma. Deras svampintresse är det lite si och så med, men om jag istället lockar med fika och sprallig lek i skogen får jag dem med mig.

Lilla E: JOLLY (bäst i test testfakta 2018) Mina fötter i  Slagbjörn, Stora E : Slagbjörn JR
Slagbjörn Jr
Lilla E: Frost fighter Stora E: Ultra 2.0

Bra stövel garanterar inte bra svampskörd (men underlättar skogslivet!)

Även om all ny skog har lockat har det också blivit tydligt att den är just ny. Och helt annan. Här i Åre har det börjat snöa och kanterellens tid är liksom förbi. Sju gula kantereller totalt blev tyvärr årets enda kantarellskörd, ännu har jag inte sett en enda trattkantarell men desto mer gul fårticka, som enligt svamguiden inte verkar vara särskilt god. Tur att jag bakar goda bullar!

Slagbjorn III – en riktig stövelklassiker är med mig i skogen och på myren

Tips att välja stövlar

Stövlar, ofodrade och fodrade är en sådan där alltid-sko i barnens skogarderob. Även i min, men jag behöver inte uppdatera lika ofta. Mina barn har gympaskor och höstskor med Gore-Tex från Viking Footwear ( alltid!) som håller bra mot väta men ett par stövlar är alltid ett par stövlar, med många användningsområden. Alla Vikings stövlar är gjorda i stor del naturgummi och faktiskt, för hand (!) för bästa form, grepp och stabilitet.  

Hur ser just erat stövelanvändande ut? Är det mest skogspromenader och utelek? Mest förskolegård/skolgård? Att tänka till på var och hur ni är utomhus hjälper vid val av stövelmodell!

> > Här hittar du hela vikings stövelutbud för barn
> > Här hittar du Vikings vuxna stövelutbud
>> passa på att läsa mer om Vikings stövelhantverk med naturgummi 

Stora E har faktiskt tre par stövlar denna säsong:

  1. Snygga och lite mer street-wear aktiga stöveln Vendela, som hon haft/har på skolan dagar med blött väder men också på ridskolan.
  2. Friluftsstöveln Slagbjörn Jr – juniormodell av en av Vikings mest populära stövlar. Redig skogsstövel med snygg snörning upptill och så är det kul att matcha mamma!
  3. Ultra 2.0 – fodrad med ull och polyester, från nu och framåt.

Friluftsstöveln Slagbjörn Jr – juniormodell av en av Vikings mest populära stövlar. Redig skogsstövel med snygg snörning upptill. KUL att vi kan matcha!

Den här fodrade stöveln heter Ultra 2.0 och är ett litet stycke smarthet. Stöveln är helt fria från PVC, materialet heter Elastopan®. Det har miljontals pyttesmå luftbubblor inne själva materialet, det gör stöveln ca 40% lättare än PVC och gummi samt ger 2,5 gånger mer isolering mot kyla. Bra för miljön, bra för barnens fötter!

Lilla E har dessa stövlar just nu:

  1. Bäst i test – stövlen Jolly i naturgummi, bra grepp mot underlaget och med förstärkt tåkappa (bäst i test, testfakta mars 2018). Lätt att ta av och på, en grym stövel vi haft i flera år!
  2. Ultra 2.0 – redan på under vissa dagar här i Jämtland. (Blå ovan!)
  3. Frost fighter – en ännu mer köldtålig stövel, klarar minus 30!

Frost fighter i närstudie

Svamp i närstudie. Vi har sett extremt mycket oätlig svamp den här säsongen. Nästa höst får vi dra lärdomen och vara ute mycket tidigare i jakten på guldet, eller bara leta bättre när vi är ute.

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!