Välkommen till din nya favoritblogg!

5 tips inför vinterns vasalopp

Inlägget innehåller reklam för min träningseventverksamhet! 

Vintern och längdåkning och därmed vinterns  vasalopp närmar sig. Jag vill passa på att ge dig fem tips om du har ett vasalopp  eller ett fokus på längdskidåkning framför dig i vinter. Nu är tid att börja tänka på det om du inte redan börjat. 5 tips inför vinterns vasalopp är rubriken, men låt inte just loppgrejen bestämma om du tar till dig informationen eller ej!

1. Börja träna med stavar nu!

Löpning med stavar, gång med frånskjut i backar och långa intervaller är bra exempel på träningspass som blir kvalitetspass innan snön kommer. Stavens längd för skidåkning? Rekommendation är att räkna 0,83 x din kroppslängd – där någonstans ska du ligga om du åker klassiskt. En något för lång stav gör det tyngre för armarna, vilket ju kan vara tufft. 0,83 är för skidåkning. För  stavgång/barmark kan stavarna med fördel vara kortare!

Träningspass: Lång backe nära en träningsrunda? Börja med 2-5 vändor upp och bygg på! Nerför kan du varva att springa i serpentin och gå för att inte få ner pulsen för mycket. Avsluta med styrkedel: 3 x 15 långsamma armhävningssänkningar, 3 x 15 korsande utfall, 3 x 15 planka med diagonalt lyft av häl och hand.

2.  klä dig smart, underställ är ett nyckelplagg i höst

Ett bra underställ – och ett bra vindtätt ytterplagg gör skillnad. Merinoull / ull har fördelarna att det värmer även om det blir vått av regn och det luktar mindre/inte alls och behöver därför inte tvunget tvättas efter första användningen. Jag använder Bergans, en favorit som är typ lika snygg till jeans är den här tröjan med farfarsknäppning och armbågslappar, den heter Henley wool.

3. Se över din återhämtning!

Det är lätt att börja ivrigt med träningsplanering och lägga in fler pass, ökad intensitet och mer distans. Om det kliar i fingrarna att sätta tuffa trämningsplanber och genomföra mer och längre pass (som i sig kanske krävs från hur du treänar nu, beroende på vad ditt mål är); se också till att se över din återhämtning. NU är tiden att se till att din återhämtning håller hög kvalitet. Sover du tillräckligt? Finns det plats och utrymme i din kalender för den träning som du ser dig behöva och när och hur återhämtar du dig? För hållbar satsning med ökad träningsdos krävs mycket återhämtning. Heltidsjobb och  en timmes hård träning för en dag återhämtas inte med en timma Netflix!

4.Pannlampa och reflexer!

Sannolikt kommer du behöva ge dig ut i mörker. Se till att du syns! Reflexer är ett måste och en bra pannlampa gör underverk. Att springa eller cykla med pannlampa är mysigt, det blir du, ljuskäglan och din andning i en bubbla. Tänk reflexer i 360 grader och se till att reflexplaggen inte är urtvättade så att reflexen gör sitt jobb. Liv står på spel!

5. Planera in ett LÄNGDskidläger med tekniktränare!

Att åka på fokusläger tillsammans med en grupp andra längdåkare är guld för teknikutvecklingen och kan vara precis den injektion av skidkunskap och träningsglädje du behöver inför något av de stundande vasaloppen.

Träningsevent.se (som jag äger och driver)  har satt samman TVÅ prisvärda längdskidläger med guldkant till denna säsong. Klicka på det läger nedan för att läsa mer om vad det innehåller och om det passar dig!

  1. NYBÖRJARLÄGER I ÅRE BJÖRNEN 10-13 JANUARI – FÖR NYBÖRJARE / DIG SOM VILL TA UPP LÄNGDSKIDÅKNING EFTER ÅR I TRÄDA.  Jag coachar, max 12 deltagare!

  2. LÄNGDSKIDLÄGER MED HELENA EKHOLM och mig I FALUN, LUGNET, 1-3 FEBRUARI, FÖR ÖKAT SJÄLVFÖRTROENDE OCH INSPIRATION! 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!