Välkommen till din nya favoritblogg!
tvatta viking gore tex skor

Kan man tvätta Vikings Gore-tex skor i tvättmaskin?

*I stolt annonssamarbete med Viking Footwear, skor för nordiska förhållanden, skor jag bär varje dag*

Jag har fått många frågor om det går att tvätta Vikings Gore-Tex skor i tvättmaskin? Svaret är absolut! Nu vill jag visa och dela proceduren hur jag tvättar skor från Viking i tvättmaskin med dig.

Våren är här – vinterns och höstens Vikingskor får vårtvätt och nu ska vårskorna fram! (kolla kolla där då?! ) 

Tvätta Viking skor i tvättmaskin – före:tvatta viking skor

På startlinjen att snyggas till: SLUDD GTX, BLUSTER II, PLAYTIME II och  PLAY II

Dessa skor har använts mer eller mindre varje dag. Stora E har också haft sina mockastövlar Nordlys som jag berättat om i andra inlägg – varma vinterskor för barn – men framförallt SLUDD (lägre med snörning) har använts mycket på skolgården. Lilla E har varvat mellan PLAYTIME (snörning) och PLAY på sin uteförskola. Jag kan sammanfatta det du redan vet; jag har inga citykids. Det är hårt slitage och tuff användning på stenhällar, lerhögar, vattenpussar och skogsstig. 

Tvätta Gore-tex skor i tvättmaskin – förberedelser:

  1. Borsta av lera från själva skodelen om den sitter i lager och slå ihop skorna / slå mot vägg för att få bort lera och kanske stenar som fastnat under sulan.
  2. Ta ur innersulan.
  3. Lägg i skorna i tvättmaskinen – 30 grader!

Tvätta vikings goret-tex skor i tvättmaskin – tvätta och torka

Sätt alltså tvättmaskinen på 30 grader, använd vanligt tvättmedel (miljömärkt, förstås!) och absolut inget sköljmedel. Sköljmedel täpper igen porerna i Gore-Tex membranet så att det inte fungerar som det ska, dessutom är det dåligt för vår miljö. Undvik!  Tvätta på valfritt program, jag brukar inte välja handtvätt eller fintvätt utan vanligt tvättprogram för bomull, så också här.

När tvättmaskinen stannar, ta ur skorna och låt dem torka i ett varmt rum. Vill du att torktiden ska vara snabbare kan du stoppa i tidningspapper i skorna, det hjälper till att dra ur fukt.

tvatta viking skor tvattmaskin
Well HELLO gorgeous!

Tvätta Viking skor i tvättmaskin – efter:

Fyra skor som ser som nya ut, trots att de alla gjort en säsong på förskolegård och skolgård. Kolla undersidan och gummit! Helt sanslöst bra kvalitet, de ser inte ens använda ut och de har varit på mer eller mindre varje dag sedan mitten av september! Här blev jag verkligen imponerad.  En ny ägare vill kanske lägga i en ny innersula till nästa säsong i lilla E’s skor, han verkar ha slitit hårdare på innersulorna än storasyster. 

Tidningspapperstricket har min pappa lärt mig, det fungerar riktigt bra och påskyndar torktiden mycket.

Lilla E kommer behöva nya skor till hösten, dock inte i storasysterns storlek riktigt ännu. De lila får stå på vänt och de mörkblå kommer absolut få en ny användare. De lever länge och kan ha både två och tre snabbspringande lerhoppande ägare, Vikingskorna.

viking_skor_tvatta

Mina vandringskängor fick lite kärlek samtidigt, jag tvättar inte dem i tvättmaskin utan vårdar istället mina kompisar med en trasa med varmt vatten och grumme tvättsåpa. Det är bra att låta ytlig smuts och lera torka först och försöka borsta boret så mycket som möjligt, därefter går jag på med trasan.

Så såg det alltså ut, när jag tvättade bort vinterskorna från hallens hylla. Vintern rasat och så vidare!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!