Välkommen till din nya favoritblogg!
vandringsskor för barn

Vandringsskor och vandringskängor för barn

I det här inlägget vill jag hjälpa dig reda ut frågan om vandringsskor för barn som uppkommer när det kommer till fjällvandring och vandring. Vilka vandringsskor ska barn ha på fjällvandring eller vandringsturer, fungerar det med gummistövlar eller kängor? Det handlar alltså precis som rubriken säger om vandringsskor och vandringskängor för barn. Till min hjälp har jag tagit en samarbetspartner som verkligen har koll på skor för terräng och som också är specialister på skor för barn; nämligen Viking Footwear.

vandringsskor för barn

Vandringsskor eller stövlar för barn?

På lite olika ställen ställs frågan, kan inte barn vandra i gummistövlar, måste man köpa speciella vandringsskor för barn? Även om du ska gå i blöt terräng skulle jag rekommendera dig skor, alla dagar i veckan, särskilt om terrängen är ojämn.

Därför att: Även om du kan hitta stövlar med bra fotgrepp är en sko vridstyv och dämpande och foten sitter fast på ett helt annat sätt. Vidare finns det stövlar som andas bra och varianter där du bli plaskblöt inifrån, (uäch, kan ni minnas känslan?) inte ett suveränt läge för glada turer på fjäll eller i skog. Ge barnen bra förutsättningar att gilla turen. Låt oss alltså slå fast, skor är det som gäller!

barnskor vandring

Lätta, vridstyva skor och med bra grepp – då blir vandringen lätt!

Vuxna brukar bära vandringskängor vid långvarig vandring och främst då de bär stor vikt på ryggen. Då blir en känga viktig och fyller sin funktion som vridstyv hjälp för anklar och fötter. Det är alltså inte för att man går i terräng med ris och lera, utan för att man bär tungt! Annars och särskilt vid kortare dagsturer kan också vuxna ha skor. För barn är inte behovet av känga lika stort då de inte brukar bära mycket vikt på ryggen. En lätt men vridstyv gympasko med bra grepp, som gärna kan få vara lite halvhög är min rekommendation som vandringssko för barn.

Direkt du tänker ”bra sko som är lätt, med bra grepp och som är vridstyv” så kommer du också bort från tanken ”ska det vara nödvändigt med specifika vandringsskor för barn”!? För det är både ja och nej, det som är viktigt är en bra sko och en bra sko kan användas till mycket och ska tåla barns lek mest varje dag. Satsa på en kvalitativ sko som pallar med både hemmalek och fjälltur så behöver du inte köpa dubbelt. Extra bra är om skon står emot väta, då slipper du igen ens tänka på det där med gummistövlar som alternativ!

vilka skor barn fjällvandring

Vandringsskor för barn, skor jag rekommenderar:

Viking Cascade II high och Viking Cascade

Först lite produktinfo, sedan mitt omdöme: Cascade II high är en högre modell av populära modellen Cascade II, en av Vikings mest populära modeller. Det är en jogginginspirerad sko av högsta kvalitet för aktiva barn i alla väder. Den är tillverkad av slitstarkt dubbelt polyesternätmaterial med PU-förstärkningar i tå och häl. Det vattentäta GORE-TEX®-membranet med god andningsförmåga håller fötterna torra och fräscha även i blöt terräng. Skon har förstärkt läst som ger ytterligare styrka och stabilitet och den kraftigt mönstrade gummisulan ger utmärkt markgrepp på alla underlag. Det som skiljer låg från hög modell (som inte upplevs särskilt hög)är alltså endast själva passformen i ankeln!

Lilla E, fyllda tre år har vandrat med lätt och säker fot med skon Cascade II high. Han har hoppat sig ner från leriga och steniga  vandringsleder i Lofoten, härjat på stenklappper på Åreskutan och sprungit mil på stig med denna sko med suveränt grepp. Jag kan klä in den i massor med superlativ eller bara säga att Cascade II high har allt som en barnfot kan begära av en sko. Superplus för att han tar på och av den lätt och smidigt på egen hand och får jättebra support för ankeln. Priset på ordinarie ligger mellan 850-900 kr men i skrivandets stund kan den hittas för strax under 600 kr.

Cascade mid II görs från storlek 20-35 och här är innermåttsguide!

Köpställen på en bra vandringssko för barn, cascade mid II / Cascade HIGH

Lilla E bär också Vikingskon som heter Hobbit till vardags, en lite mer allround-sneaker-gympasko, men väljer själv helst Cascade när han ska ut på tur.

Viking Terminator, viking bislett och Viking Vemdalen, bra vandringsskor för juniorer

Någonstans kring storlek 28 börjar barnfoten bli en juniorfot. Här rekommenderar jag och femåriga E Viking Terminator för sommarvandring men även modellerna som heter Bislett och Vemdalen är riktigt bra val, även om vi inte hårdtestat dessa på samma sätt.

Vad stora E 5 år gillar med vandringsskon Terminator: ”De har en bra flärp som jag kan dra i så att de sitter åt bra och hårt. Jag kan hoppa och landa superbra. i Norge besteg jag högsta berget, femhundramil (!!!) högt var det, men det gick bra och så. ”

Terminator är en tuffing, ungefär som namnet låter.  En stabil, slitstark och vattentät vandringssko eller om man hellre kallar den en fritidssko. Det är en sportig modell som tål tuffa tag. GORE-TEX® gör skon helt vattentät samtidigt som den har god andningsfunktion. Vikings specialutvecklade gummi under sulan ger bra fäste på klippor och i lerig terräng.

Bislett finns i något fler färgställningar, har samma funktioner och fysiska drag som Terminator men också reflexdetaljer. Här är innermåttsguide för Bislett!

Vemdalen är precis som de andra två en sportig och fjäderlätt sko, men är lite mer som en springsko eller en sko för vardagsaktiviteter. Också Vemdalen har Goretex. Här är innermåttsguide för Vemdalen!

Köpställen för vikingskor i juniorstorlekar

Hjälp! Mitt barn säger att alla skor sitter bra!?

Man kan inte lita på barn. I alla fall inte kring godisgömmor eller om skorna på fötterna på riktigt sitter bra. Min treåring, även känd här som lilla E, tycker skor från strl 21 till 25 sitter perfekt, särskilt om färgen är rätt (helst blå). Mina försök till ”hur känns det” svaras med bra, oavsett om tårna är ihopkorvade där fram eller har fyra centimer tillgodo. Här duger således inga subjektiva upplevelser, – dags för micro management.

Såhär provar du ut skor för barn!

  1. Ta ur sulor! Eller kolla på innermåttstabellen om du shoppar på nätet!
  2. Ställ barnets fot därpå – Eller ställ barnets fötter på ett papper, rita av och mät båda fötterna.
  3. Se hur mycket som finns till övers. Rekommendationen från Viking som jag följer slaviskt är att beställa/köpa med 1,5 cm marginal på innermåttet.

Bonusinfo: summeringsguide för barns fötters tillväxt per år (normalfallet) 1-2 år: 20 mm/år. 4 – 4 år: 15 mm/år 4-6 år: 10 mm/år, här kan du göra bedömningen om sommarvandringsskorna kommer fungera hela hösten och kanske på vårvintern.

Skötsel av vandringsskor för barn

Skor som har membran av Gore-Tex mår fantastiskt bra av att tvättas i 30 grader i maskin då och då. Att tvätta dem gör tvärtom mot vad de flesta tror att vattenskyddet fungerar bättre. Se till att ta ur innersulan innan du tvättar skorna och kör dem i maskin i 30 grader, utan sköljmedel. Låt torka i rumstemperatur!

Vanlig skötsel som gör att skorna håller längre är att borsta av lera och grus, samt torka med våt trasa. Kvalitetsskor håller inte bara barnets fot torr länge och ger bra grepp på halkigt underlag. Även om de är lite dyrare i inköp har de högt andrahandsvärde och kan bäras av flera barn, det är enligt mig och många andra, att shoppa hållbart.Att de kan användas under många år av flera barn gör dem väldigt prisvärda.

barnskor fjallvandring

Hur långt orkar barn fjällvandra eller vandra?

Efter att ha skrivit ett helt inlägg om barnskor för vandring kanske det är läge att ge svar på frågan om hur långt barn kan vandra. Naturligtvis finns det lika många svar på den frågan som det finns barn och den naturliga miljön barnet rör sig i till vardags spelar stor roll. Ett barn som varje dag promenerar en kilometer till Förskola och leker där hela dagen för att promenera hem på eftermiddagen orkar mer än ett barn som mest leker inomhus och åker bil till och från. Vi formar våra vanor och vår förmåga redan från ung ålder. Fick du lite snörp i hjärtat nu så är det aldrig för sent att ändra en rutin! Mina barn som inte lever i fjällmiljö klarar lätt vandringar på runt 8-12 kilometer om förberedelser och humör är rätt.

Alright, det är individuellt, men ge mig en siffra ändå?!

Om jag ska ge en slags tumregel brukar vissa använda att ett barn orkar gå lika många kilometer som det är år gammalt. Min egen erfarenhet med mina barn är att man absolut kan lägga på upp till det dubbla, om man har ett barn som själv är intresserat, peppat och gillar läget. Att ha bra grejer, veta vart man ska, göra en lek av det och inte minst ta många korta stopp innehållandes saker som börjar på ch och slutar med ad – gör att vandring med barn blir kul. När det är kul orkar de längre än du kan tro. Och en sak till: barn vandrar inte, de intervallspringer. Superfort för att sedan stanna och undersöka, öser på för att sedan säcka ihop. Låt dem hållas ett tag (döda inte deras inspiration!) och föreslå kanske senare en sång eller tre att hålla takten till!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!