Välkommen till din nya favoritblogg!

Om ansvar. Att välja till och från.

Tänk om du skulle anställa en livscoach på heltid, med uppgift att sköta och maximera ditt välbefinnande och se till att du fick det liv du ville ha. En ganska dyr historia i konsultarvode. Vilka krav skulle du ställa på den coachen? Skulle du acceptera att hen inte gjorde sitt bästa? Inte kom i tid? Inte genomförde planer eller brydde sig om resultatet?

Jag tror inte det. Du skulle klaga hos …eh, chefen?

Du är chef över ditt liv
Du är kanske anställd, men för hela ditt liv är du 100% chef. Är du missnöjd med ditt jobb är det ditt ansvar. Lever du i en usel relation är det delvis/helt ditt fel. Du har valt den utbildningsnivå du har. Du får stå för vad du säger till andra och dig själv. Du väljer hur du använder din tid. Du agerar efter dina val. Du bestämmer vilka människir du umgås med, och hur du låter andra påverka dig.

session3

Att se sig själv som ytterst ansvarig istället för att skylla på andra är att ta första steget. Allt beror på dig. Du gör val och du väljer bort. Jag berättade nyss i tidigare blogginlägg om att sluta försöka. I och med den förändrade attityden sätter du dig själv i förarsätet. Här gäller det nu att vara strategisk. Januaripeppen håller dig igång i starten, men sedan, vad händer då?

Du bär nu ansvaret att:1) Skaffa verktyg att följa din målsättning. Kalender, appar, utse delmålsbelöningar?!

2) Undvika fallgropar genom att upprätta en plan för dem. Tid, stress, vänner? Vad ska till, vad ska bort?

3) Koppla grepp om känslan av att lyckas. Sätta ett pris på vad målet är värt för dig kan vara ett knep – se den prispengen framför dig i varje valsituation.

4) Informera de som ditt beslut berör. Du behöver inte förklara, för de som inte stöttar ditt beslut, men du behöver informera. Vad de sedan gör med informationen är inte upp till dig, men – viktigt –  du bär ansvaret för att deras eventuella göranden/tyckanden inte påverkar dig!

5) Sluta skylla på andra. Sluta svara med ”men…” Erkänn misstag/avstamp/tillkortakommanden för dig själv och för andra, och ställ dig frågan. Vad hade jag kunnat göra istället?

6) Vara en god chef för dig själv. En rättvis, peppande (inte dömande), belönande och stundtals sträng chef. En sådan där chef du kan lita på, som du vet har koll på läget.

session5

Tänk vad skönt va, att allt hänger faktiskt på dig, och då är det ju bara att bestämma sig. Och genomföra.

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!