Välkommen till din nya favoritblogg!

Åre skidfabrik

I Åre finns en skidfabrik. Där görs det svenska och såklart då Åre-baserade skidmärket Extrem, som på senaste åren blommat och tagit marknadsandelar. Extrems inriktning är att göra lekfulla, roliga skidor för medvetna skidåkare som åker i pist och över hela berget. De ska passa avancerade åkare, men även bjuda in den skidåkare som vill utvecklas till att göra så. Med nogsam produktutveckling i nära samklang med teståkare har man lyckats ta fram testvinnare två år i rad, i det skidtest som allra flest svenska skidåkare läser hummande inför varje säsong och som ligger till grund för många skidköp.

Åre skidfabrik

skidfabrik åre

Här trycks och printas skidornas design.

Förra året vann den nya Project 100, och i år vann samma skida i dammodell. Tillsammans med forumbesökarna på skidcommunityt Freeride utvecklades ”Opinion” – helt byggd efter vad forumbesökarna ville ha. Grabbarna som bygger skidor på Åre skidfabrik utför ett fint hantverk, det stod klart när jag besökte fabriken. Mycket stora maskiner förvisso, men alla skidor pysslas ihop för hand, lager på lager. Det slipas, pressas och monteras. Trämallar blir frästa, skidornas träkärnor anpassas efter modell och skidans tänkta egenskaper. Poppel i damskidan (något lättare) och nu faktiskt jämtländsk björk i några modeller.

åre skidfabrik genomskärning

Extrem Project 100 woman i genomskärning. Poppel är ett lätt träslag och dubbla titanlager gör skidan stabil och vridstyv. Just vridstyvheten är något som vissa märken inte får till på sina dammodeller, vilket gör skidorna veka och oprecisa i sväng. Project 100 har noll och inget av den känslan och var förvånande bra på just den här punkten.

åre skidfabrik showroom

åre skidfabrikmall

Skidor in the making.

åreskidfabrik2

Skidorna pressas, får belag och stålkanter, sedan slipas de och monteras. I Åre skidfabrik tillverkas märket Extrem, men de gör också custom made-skidor, som bara får ett märke med Åre skidfabrik. Exempel är att bilmärken eller familjer kan välja egen design, skidegenskaper och sedan tillverkas skidorna utefter önskemål.

skidåkning uppochhoppa

Min rundtur på fabriken var intressant och lärorik – det är med ännu större förståelse för mina Extremskidor som jag tar nästa svängar. Som hängiven skidåkare och gammal tävlingsåkare visste jag ju en hel del om konstruktionen innan, framförallt om kantslipning och vallning – men har nu ny erfarenhet och fördjupad förståelse. Skoj!

Tack Extrem för roligt samarbete under vinter 2013-2014!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!