Välkommen till din nya favoritblogg!

Ryggsäck för skidåkning dammodell – test

Ryggsäck för skidåkning, dam – test av Bergans Slingsby W 32

I snart ett år nu har jag hårdtestat en ryggsäck för skidåkning i dammodell. Modellen heter Bergans Slingsby Women och antalet liter på den ryggsäcken jag åker med är 32. Att damer eller tjejer ska ha ryggsäck gjord för just deras kroppar är en självklarhet tycker jag då vår anatomi skiljer sig från killars. Detta är en högkvalitativ ryggsäck skapt för roliga dagar med skidåkning på berget och sådana dagar, det vill verkligen både killar och tjejer ha!

Ryggsäcken har varit på ryggen under heldagar och på korta toppturer, under tredagars lavinutbildning i snöfall. Jag har testat att ha ryggsäcken ovanpå bara tunn  t-shirt av ull under aprilskidåkning och med dunjacka + skaljacka på vintern.

Modellen Slingsby finns även för killar!

ryggsack skidakning dam

Testet av ryggsäck för skidåkning, dam

Som synes så är detta ett långtidstest och ryggsäcken har varit med på plus 30 skidturer (alla gånger jag åker skidor har jag inte ryggsäck). Packats i, packats ur och varit med i skiftande väder. Jag har testat utifrån ett givet antal rubriker och jag skriver min åsikt i fritext kring rubrikerna, samt har satt ett betyg i % där 100% är max i varje rubrik. Ryggsäcken har sedan fått ett totalbetyg utifrån dessa rubriker:

  • Passform
  • Design
  • Funktion
  • Hållbar tillverkning
  • ”Vill ha – faktor”

Om ryggsäcken slingsby women 32 – ryggsäck i dammodell för skidåkning

Bergans beskriver Slingsby som en fullt utrustad ryggsäck för toppturer och fjällsport, anpassad efter kvinnlig anatomi. Den har en kompakt och lätt design utan kompromisser kring funktionalitet och detaljer.

Jag tycker så mycket om den här ryggsäcken! Den är en naturlig kompis alla mina skiddagar som sitter bra och tight på ryggen, så pass bra att jag knappt känner att jag har den på, även under aktiv skidåkning. Ryggen har en integrerad stålram vilket ger ryggsäcken dess stabilitet och det breda vadderade höftbältet fördelar vikten suveränt bra. Att komma åt i de olika facken är enkelt och om man kan säga att en ryggsäck är intuitiv så tycker jag att den är det! Med detta menar jag att användandet av ryggsäcken är enkelt. Det finns flertalet fack, men inte så många att saker försvinner, jag har lätt åtkomst till mina saker och höftbältets fickor har rejäl storlek!

Ryggsäcken sitter bra på ryggen oavsett om jag turar uppför eller åker nedför. Den kan lastas tungt och ändå sitta fint. Jag rymmer all nödvändig utrustning så som stighudar, lavinutrustning, lunchpaket, förstärkningsplagg mm. Att ta av och på ryggan är enkelt då den upplevs både kompakt och stabil, oavsett om den är fullpackad eller tom.

ryggsack-skidakning-dam

Funktioner Bergans Slingsby W32

Bärsystem
Integrerad metallram för bättre stabilitet. Snöavvisande material i ryggpartiet med termoformad, ventilerande design. Höjdjusterbara axelremmar. Axelremmarna, höftbältet och ryggpartiet är speciellt utformade för kvinnor. Skidfäste i A-form på sidorna eller diagonalt på fronten.

Öppningsbar från flera håll 
Ryggpanelen kan öppnas helt för att ge åtkomst till huvudfacket. Toppöppning med dragkedja för åtkomst till huvudfacket.

Fickor
Stort, lättillgängligt fack för lavinutrustning med separata fack för spadhandtag och lavinsond. Fack för skidglasögon i microfleece. Frontfack med dragkedja. Två rejäla dragkedjefack på höftbältet. Invändigt dragkedjefack med nyckelring i huvudfacket.

Höftbälte
Bekvämt höftbälte som ger stor rörelsefrihet. Två fickor, det ena stort nog för stor mobil.

Topplock
Integrerat nät för skid- eller klätterhjälm. Hjälmen kan fästas uppåt på topplocket eller nedåt bakåt på ryggsäckens front.

Övriga detaljer
Integrerat nät för fäste av hjälp upptill eller på ryggsäckens front. Nätet packas ned i sitt separata fack när det inte används. Fästpunkter för isyxa. Förberedd för vätskesystem med en isolerad kanal för vätskeslang på axelremmen. Produkten innehåller bluesign® approved fabric and trimmings.

Ryggsäck skidåkning dam – Bergans Slingsby W32 – Mina åsikter till testrubrikerna

Passform: 100%

Som redan nämnt flertalet gånger är passformen fantastiskt bra. Toppoäng. Höftbältet sitter skönt på höften och axelremmarna är stabila, mjuka och lagom breda. Ryggen är ventilerande men mjuk.

Design: 94%

Ryggsäcken finns i tre fina färger och är enfärgad. Jag ger litet avdrag då exempelvis knäppen i avvikande färg hade hjälpt ögat något. Samtidigt är ryggsäcken snygg i en enda ton, särskilt plus för att dragkedjor verkligen är skyddade och snyggt sydda och att det finns små märken som visar vägen (hjälm, vattensystem).

 

Funktion: 95%

Jag är överlag väldigt, ja, extremt nöjd över ryggsäckens funktion. Det som verkligen är slående är hur bra den faktiskt fungerar där ute, gör sitt jobb och är lätt att hantera. Oavsett blötväder  den testats i har den stått emot snö och väta otroligt bra och skyddat innehållet! En annan riktigt bra grej med funktionen är att även en mobil i större format ryms i ett av två midjefack. En enkel grej som många ändå missar, men inte Bergans!

Hållbar produktion: 90%

Bergans är ett företag med massivt miljöarbete. Just denna ryggsäck har Bluesign® approved tyg och detaljer. Dock är det en produkt i nyproduktion och därför kan det aldrig bli full pott. Hittar du en begagnad, ja då blir det 100 direkt!

Vill ha-faktor: 100%

Ryggsäcken jag funderar på att köpa en dublett av, bara för att vara säker på att jag alltid har en, eller en grym ryggsäck att låna ut till behövande. Ännu har jag inte gjort det. Söker du en ryggsäck att åka skidor med vill jag varmt rekommendera denna. Att jag som redan har en vill ha en till säger allt.

 

Ryggsäck för skidåkning dammodell – test
Passform
100
Design
94
Funktion
95
Hållbar produktion
90
Vill ha-faktor
100
Plus
Minus
96
Perfekt för skidåkning!
Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!