Välkommen till din nya favoritblogg!

Skaljacka eller fodrad skidjacka?

Vad är egentligen bäst mellan skaljacka eller fodrad skidjacka? Vilken ska jag välja om jag ska köpa ny, och hur ska jag tänka kring funktion? 

Att köpa ny skidjacka är kul, värsta bästa roligaste grejen, och något som du förmodligen inte gör varje säsong. I samarbete med Bergans of Norway ger jag er här mina tips på hur jag tänker! Jag har hunnit med ett otaligt gäng skidjackor under åren. Hittat grejer jag aldrig kompromissar med och vad som inte är lika viktigt.

skaljacka-eller.fodrad-skidjacka

Jag avslöjar redan nu att jag själv inte tänker välja… I min skidgarderob vinner både fodrad jacka (dunjacka) och skalplagg, eftersom jag åker mycket skidor varje säsong och helt enkelt träffar på många olika sorters väder. Jag fryser ganska lätt, så när dunjackan blev skidjacka för några år sedan välkomnade jag verkligen det!

Kort om skaljackor, och saker att tänka på/leta efter:

Ett skalplagg är ett slitstarkt och tåligt ytterplagg som är vind och vattentätt med membran som andas. De kommer i olika många lager i sitt skal, där tre är det mest högkvalitiativa och oftast håller undan väta bäst.

 • Snökjol och snölås som kan fästas ihop med byxor
 • Reglerbar huva som är anpassad efter skidhjälm, men som kan dras åt när du inte har hjälm
 • Reglerbara ärmavslut. Kommer de hålla i många år? Hur blir de om de blir blöta?
 • Ventilationsdragkedjor, att öppna upp med, lätta att komma åt!
 • Producerat med miljötänk i fokus
 • Liftkortsficka
 • Hur känns jackan mot hakan?
 • Hur är jackan på längden, hur är rörligheten i rygg/axelparti? Ryms lager inunder?

Skaljackan är din bästa vän när det är tufft väder med mycket fukt i luften, eller varmt och vårskidåkning. Skaljackan kan användas året om och till många fler aktiviteter än skidåkning, därför kommer jag rekommendera att du köper en skaljacka, om du inte har en sådan i din garderob. Välj en skaljacka som är flexibel och följer dina rörelser, som inte är för stor, men som du rymmer ett förstärkningsplagg under.

skaljacka-eller-fodrad-skidjacka

Två nackdelar med skalplagget är: 1) att för en komplett skidoutfit med skaljacka som ytterplagg behöver du investera i ett värmeplagg att ha inunder. 2) I kallt väder med många minusgrader kan skaljackan upplevas hård och oföljsam.

Fördelarna är dock många fler vilket gör att skaljackan blir vinnaren. Jag har precis lärt känna skaljackan Myrkdalen, som jag bär här ovan och är verkligen förtjust i dess egenskaper som jag också pratade mer om i videon högre upp.

Kort om fodrade skidjackor, vad du ska leta efter vid köp: 

 • Följsam och flexibel
 • Om dunjacka – se till att det är juste dun i jackan (Bergans dunprodukter innehåller endast dun som är svinn från matproduktion)
 • Om Primaloft – titta på nivån, Primaloft finns i Gold, silver eller black där gold är bäst
 • Mjuk runt ansiktet, inga hårda kanter
 • Liftkortsficka och reglerbara ärmslut
 • Reglerbar huva, anpassad för hjäm + snölås/snökjol och tillräcklig rygglängd!

skidakning-grundposition

Bergans Fonna Down Jacket – 40% nedsatt (ett KAP!) och finns kvar i XS / S / M / L

Förr var en fodrad skidjacka = en isolerad täckjacka med vattentätt yttersta lager. Idag har dunjackan vunnit slaget om en modern fodrad skidjacka. Om du har en bra dunjacka som är anpassad för skidåkning skulle jag råda dig att välja den de dagar som temperaturen visar minus 13-15 eller kallare, och särskilt om det är torrt i luften.

En dunjacka kan man på ett annat sätt ”gosa ner sig i” än ett skalplagg med förstärkningsplagg. Var noga med hur dunjackan känns runt ditt ansikte. Vi är olika känsliga, men hud som möter ofodrad jacka/hård kant i minus 20 ger ofta röda märken och uppruggad haka. Onödigt! Fonna, på bilden ovan har snedskuren dragkedja av denna anledning. Vid hakan och käken finns endast mjuk stoppning, 5 upphopp av fem.

Länkar: Myrkdalen skaljacka (finns i olika snygga färgkombinationer!) Fonna dunjacka för skidåkning

Det var guiden kring skaljacka eller fodrad skidjacka det, i samarbete med Bergans of Norway. Tankar och åsikter är som alltid mina egna!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!