Välkommen till din nya favoritblogg!

Skidåkning med barn – video och övningar!

Everydaystories partner promotion

Sportlovsvecka! Hur underbart!? Här kommer guide och inspiration till att skidåkning med barn i samarbete med Bergans of Norway. Jag är pensionerad elitåkare och har skidskoleutbildning via Norske skidskole och delar här gärna med mig av mina tips! I korthet handlar det om att ha kul, prata så lite som möjligt och vara mycket på snö.

Skidåkning med barn – När kan barn åka skidor?

–  Alla barn som har hyfsad motorik på sina egna ben kan lära sig att åka skidor. Det går olika fort för olika barn och inlärningskurvan brukar peka brant uppåt speciellt för tre-fyraåringar. De är starka i benen och har god balans. Ger man dem fina förutsättningar med rätt utrustning som sitter bra, håller energinivån på topp och inte klistrar av en massa förväntningar att de ska lära sig utan snarare bjuder på en kul upplevelse blir skidåkning med barn lyckat!

skidorfeb-7

Steg 1 – barn och skidåkning – Bra förberedelser är grymt som grund:

1.Utrustning. Skaffa bra utrustning som barnet gillar! (mer längst ner).

2. Visa gärna barnet film innan på skidåkning/barn som åker skidor. Då kan de förstå vad det handlar om! Tryck igång nedan film som inspiration vettja! I den visar jag också några av övningarna nedan. ”Händerna på knäna” / ”motorcykel ” / Flygplan”.

3. Välj en skidbacke/barnskidbacke med snäll lutning där det är lätt för dig som förälder att ha bra överblick. Du ansvarar för säkerheten och tryggheten. Se till att introducera skidåkningen för barn när de är glada, mätta, nöjda och inte fryser! Ta med pulka och skor och räkna med korta sessioner i början. Kika er omkring när ni kommit fram, bekanta er med området. Kanske en uppvärmningslek?

Jag brukar prata om skidåkning med barn som en kaka med tre delar: 1 del skidåkning, 1 del lek och 1 del paus/fika. Lek och skidåkingsbitarna kan gärna sammankopplas!

Steg 2 – barn och skidåkning – nu bekantar vi oss med skidorna och hittar denn viktiga balansen!

  1. Balans i att stå och gå: Sätt på barnet skidorna, här är en filmad guide till en juste rutin.  Lek att ni är jättar som kliver fram, eller robotar, eller indianer som smyger. Syftet: Att barnen ska hitta en balans och kunna röra sig med skidor på fötterna, känna att de kan lyfta eller dra foten framåt och justera sin balans när det sker.
  2. Balans i att glida: Jag lär barn att åka skidor genom att åka baklänges, framför dem, och ha dem glidandes mot mig. Jag ber barnet vara en motorcykel, eller ett flygplan. De ställer sig då naturligt i en bra balansposition. Håll emot i skidspetsarna så att barnet inte glider innan det är redo. Håll så lite som möjligt i barnet, helst inte alls, släpp och glid bakåt så att barnet glider mot dig. Ni ska vara på så flack terräng att det stannar av sig själv efter några meter, eller att du fångar upp i en kram. Gör high five, fira att det gick! Upprepa.

skidorfeb-8

När ni glidit och higfiveeat en stund, åkt rullband och lekt robotar är det dags för paus. Fyll på med energi! Kanske är ni till och med klara för dagen. En härlig och glad 20-minutare är alltid bättre än en timme som avslutas med gnäll…

barn-skidakning

E håller sig varm med suveräna jackan Kids Down Jacket och de superpraktiska varma handskarna Vetlebotn, från Bergans of Norway.

Steg 3 – skidåkning med barn – stanna och svänga / pizza, flygplan och spagetti!

För att barnet ska kunna stanna och sedemera svänga behöver ni få till plogen – tårtbiten – pizzan. Här brukar jag instruera barnen att skidorna ska pussas fram och att de ska trycka hälarna utåt sidan, så att skidorna ser ut som en pizzabit/tårtbit. Raka skidor = spagetti, plog = pizza/tårtbit.  Att hjälpa barnet att hålla ihop spetsarna fram kan vara en väg in i plogen, så att de får en känsla för hur det ska kännas.

skidorfeb-5

Övning: ”1-2-3 pizza!”: 

Glid sakta fram, bredvid barnet, eller baklänges framför så att du kan hjälpa till. Räkna tillsammans 1-2-3 pizza! och på Pizza ska skidorna gå från spagetti till plog/pizza/stopp.  En övning som hjälper barnet att få till rörelsen under lek. Testa också att låta barnet leda leken och bestämma räkningen.

Övning: Händerna på knäna!: 

En bra övning som ni kan praktisera i princip hela tiden är att åka med händerna på knäna. Det ger stabilitet och tryck ner i skidorna och med en framåtlutad position blir det för många barn lättare att hålla plogen och att bromsa!

Övning: Följa mitt flygplan!

Barn behöver egentligen inte så mycket instruktioner i skidåkning. De behöver se, testa, känna och få massor av positiv förstärkning och vara glada. När barnet har en plog, testa att säga att nu leker vi flygplan. Glid i plog med händerna ut åt sidorna, vippa vingarna åt det håll du vill svänga. Tyngdpunkten flyttas och skidorna svänger, nästan per automatik.

Tänk på: Gör mjuka och runda serpentinsvängar med lång fas när ni står horisontellt över backen. Där hindras farten upp av sig självt. Barnens skidor är kortare än dina, gör inte själva svängdelen för lång. Vad som är kort för dig när skidorna är riktade nedåt backen blir långt för barnet.

skidorbarn

Skidåkning med barn, Din position som vuxen:

Jag rekommenderar att så länge barnet är nybörjare och inte har full koll på stopp och sväng så ska du åka baklänges framför barnet. Det kräver förstås att du är tillräckligt bekväm på skidor själv, men om du är det så är detta solklart bäst. Varför? Jo: barnets fokus hamnar på dig och på vad ni gör. Du kan lätt prata med barnet, uppmuntra, busa, hjälpa. Du är tryggheten och du är framför – vilket gör att balanspunkten hamnar framåt. Du kan lätt anpassa avståndet mellan er.
Febskidor-5
…och några sämre alternativ:

I skidbackarna ser vi ofta fall där barnet åker framåt rakt ner, i sele, efter kommer en förälder med band i händerna. Sele kan vara bra som säkerhetslinor, men det är tokigt om ni hamnar i en vana där du bromsar barnet eller drar barnet bakåt i position.

Mellan förälders raka ben med barnet framför. Nackdelen med den metoden är att barnet gärna lutar sig bakåt och inte står upp av egen kraft = dålig förutsättning att lära sig ploga eller svänga kontrollerat. Den här positionen kan bli bra först om föräldern också håller en stav långt fram, framför sina knän, så att barnets position blir framåtlutande.

Åk då hellre bredvid barnet och håll ut en stav eller en lånad slalomkäpp, då finns inget att luta sig bakåt mot!skidormedbarn

Klädguide/utrustning, skidåkning med barn:

Utrusta barnet med hjälm, skidor som räcker till bröstet (helst inte högre än hakan, här är en film där jag pratar fördjupat om att välja skidor för barn.), pjäxor och såklart – skidkläder. När ni köper, låt barnet vara med och välja. Favoritfärger, krumelurer med dekoration, gå all in för att skapa pepp och glädje.  Tänk lager 1, lager två och lager 3.

De höga skidbyxorna nedan är verkligen en superfavorit hos oss och länken leder till Lekmer som nu har 30% rabatt på dessa skidbyxor!

skidklader barn

Dunjackan Down kids jacket, en skidjacka som också blir en suverän allroundjacka, huvan är avtagningsbar. Finns i fyra olika fina färger: Bergans, nu 897 kr, förr 1495 kr.  // Halsvärmare Bergans, i merinoull. // Hjälm: Everest //Höga termobyxor: Bergans Storm Salopette, 30% rabatt, nu 699 kr // Tumvantar: Bergans Vetlebotn, 314 kr //  Merinounderställ: Bergans Fjellrapp kids 207 kr //Goggles: Scott junior // Merinounderställ tröja: Bergans Fjellrapp // Fleece-set: Bergans light heather // Pjäxor: Head Edge J2 // Skidor: Head Pretty Joy small //

ebba-4

Kom ihåg att barnen måste ramla för att kunna lära sig. Min fyraåring vet sanningen ”man måste ramla nästan 100 gånger för att bli bra på skidor”.

Uppochhoppa.se i samarbete med Bergans of Norway. Dela gärna som inspiration till era vänner som åker skidor denna veckan, eller som ska senare i vår!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!