Välkommen till din nya favoritblogg!

Mina tips till skidsemester i Ramundberget

Skidorten Ramundberget, i vackra Härjedalen är fjäll på riktigt. En skidort med hjärta, gästvänlighet och ett värdskap som bärs med stolthet av personal.  Jag skriver gärna om sådant jag gillar, därför kommer mina tips till en skidsemester utöver det vanliga i Ramundberget, i skön oordning:

Fjällgården:

Fjällgården är Ramundbergets nav. Bo här för den totala avkopplingen och absoluta närheten till allt. Om du inte bor här, utan i lägenheter i backen, se i alla fall till att äta minst en trerätters. Kanske kan din servitris för kvällen glatt berätta att nötköttet kommer från hennes föräldrars gård, eller att hjortronen är plockade på fjällsidan. Vinkällaren är välfylld. Fråga Hampus efter hans favoriter och sitt en halvtimme på en barstol! Timmarna mellan liftstängning och middag kan spenderas i mjuka soffor, med månadsmagasin, varm choklad och eldsprak. Vilsamt. Avkopplat. Gästvänligt.

Restaurang 1000:

Varm choklad på 71% kakao. Det skulle ju kunna räcka. Därtill kommer prisbelönt design där naturmaterialen spelar huvudrollen. Ett ställe på 1000 meters höjd där du säger wow när du kliver in.

tips ramundberget

Ramundberget är längdskidåkning i världsklass, på samma plats som du åker alpint:

300 kilometer längdspår. De klassiska spåren är sådär härligt djupa, man ställer sig i och sen går det som på räls. Det är inte bara gott om utrymme, det är också meningen att man ska åka skate intill. Att byta från alpint till längd tar den tid det tar för dig att byta skor/kläder. Inte mer. Noll transport. Skida till Bruksvallarna och tillbaka, härliga backar, både uppför och utför ger starkt hjärta.

Topsports clinics:

Skate är avancerat. Låt Mattias på Topsport göra det om inte enkelt så i alla fall begripligt. Det är kul, fullt med fart och endorfinruset när du kan känna att du är mitt i en Hellner-rörelse i tvåans växel kan ge dig gåshud. Topsports personal har i många fall varit elit, men ännu viktigare, de har pedagogik och humor. Små grupper ger effektiv åktid i längdskidskolan. 

Om det kommit nysnö:

Korkskruven, backen längst till höger i Ramundbergets system är en favorit. Här finns också skogsparken, ett lekland för skidåkning där fjällbjörkarna varsamt gallrats. Brant lutning och puder är bästisar, för härligt pump ses man i Osthang.

Carving:

Ta stjärnliften upp och glid ner till solliften för att ta dig högre upp, ta skiers right. Spänn pjäxorna och gunga igång mjuka carvingsvängar. Håll höger och justera positionen över krönen ner i pisten pucklarna. Det är långt ifrån puckelpist, bara mjuka naturliga vågor som är härligt lekfulla att lägga carvingsvängar på och kanske då och då lätta på ett krön. Buskul. Natursnö är naturligt greppig, ofta hårt packad, men sällan med is.

 

ramundberget skidåkning tips

Barnmöjligheterna:

Rubriken är svår. Det är inte barnanpassning i Ramundberget som tilltalar mig – det är barnmöjligheter. Det är helt okej att ha barn, de är välkomna och viktiga gäster. De får eget utrymme, på sina villkor, precis som de vuxna får sitt. Loungen på Fjällgården är för vuxna. Barnens olika rum en trappa ned är bara deras. Här kan du läsa mer om skidsemester med barn i Ramis.

K2 bar:

Jag rundar gärna av en skiddag i K2 bar på Rudolf. Varm eller kall afterskidryck i glaset. Deras krämbullar kommer från B.A.K nere i Funäsdalen, och är sjukt goda. Testa!

Gå på topptur:

Jag tipsar nu om något jag inte hunnit med, men jag gör det för att jag nästa gång absolut kommer att gå på topptur. Med matsäck, sol, kanske en glad hund och barn i släde. Fint som snus. Vilken tur jag tar frågor jag i receptionen, de har koll på läget.

Men mest av allt. Ta dagen som den kommer. Känner man för längdåkning åker man längd först, alpint sedan. Eller tvärtom. Andas in och andas ut och bara njut. Slappna av och låter bli att kolla jobbmailen. Ät närproducerat och känn efter hur det känns i magen. Det är mina tips till Ramundberget.

Har ni besökt? Vad vill ni fylla på med?

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!