Välkommen till din nya favoritblogg!

Sofy karriärtipsar, del 2

”Klä dig för det jobb du vill ha, inte för det du har.” Eller. ”Gå inte till jobbet i jeans”.

Det här är mitt allra enklaste karriärtips. Så. Himla. Enkelt. Men också lite svårt i all sin enkelhet. Det svåra är inte egentligen särskilt svårt, det är bara att vara uthållig.

Låt säga att det är ganska blandat på ditt kontor gällande det här med kläder. Ni har ingen riktig klädkod, utöver hel och ren. Er chef och dennes chef har lite mer businesskläder, men det finns inget krav på din nivå att klä er i det. Om du vill avancera, se till att du associeras med din nästa nivå. Att komma i full kostym om alla andra har foppatofflor blir larvigt, men om du ser ut som att du hör till gänget en trappa upp, är det väldigt troligt att du blir bjuden på deras fest. Och när du blir bjuden så ser de att du hör hemma där. Grattis!

Bonustips:

 • Satsa på annat än HM på din kavaj. Det behöver verkligen inte vara snordyrt, men en kavaj som sitter bra, i ett snyggt tyg av bättre kvalitet är så värt. Min favoritkavaj från Tiger of Sweden heter Belita. På konceptstore kostar den 3500 kr. På outlet i Vingåker (exakt samma kavaj, ej andrahandssortering eller så) kostar den typ 1500 kr.
 • Klänning. Världens enklaste plagg. Du behöver snygga businessklänningar, svarta strumpbyxor, kavaj och skor. Klar på en kvart! Här tycker jag de enklare märkena fungerar toppen att matcha med en dyrare kavaj.
 • Blus före skjorta. Oftare strykfritt och lite mer feminint.
 • Köper du kostym, köp både byxa och kjol till kavajen på samma gång. Och klänning om det finns. Bra med kompletta set! (ibland struntar jag i byxorna, de är oftast ändå dyrast, och minst chans att de sitter bra på något sätt)klänning Å

Ett av mina senaste fynd, klänning, 249 kr från Åhlens.

 1. Har du som tränar aldrig problem att hitta en kavaj som sitter bra? Jag (172/62) har stora problem eftersom strl 36 oftast passar över midjan medan 40 passar över axlarna… Antingen blir de jättestora och fyrkantiga i midjan, eller supertighta över lats/axlar. 🙁

  1. Hej, jo detta har faktiskt varit ett problem! Jag brukar landa i en 38:a, men har aldrig eller extremt sällan kavajen knäppt, varför problemet inte blir lika stort.

   1. Nej, de är väl så man får göra, när man väl hittar någon som sitter snyggt! Öppen kavaj for the world! 😀

 2. Oj. Det här är verkligen helt och hållet min motsats. Här är det mer så att folk reagear när jag INTE går i träningskläder. Har ständigt träningskläder på mig. Kan nog bero på att jag mer eller mindre ständigt är på gymmet (jobbar ju där)

  1. Hehe, håller med 🙂 För jag har testat och man får verkligen kommentarer från folk som undrar om man är riktigt frisk. Till och med VDn går ju i jeans (och kavaj förvisso) 🙂

 3. Ohhh, detta var riktigt bra tips, suger åt mig allt.
  Och öppnar för lite följdfrågor:
  Vilka klänningar är nog fina och ”enkla” för att fungera i jobbsammanhang?
  Vilka blusar/andra toppar funkar?
  Och framförallt, det svåraste för mig som inte haft annat än gympaskor och kängor på flera år, vilka skor funkar????

  Tusen tack för inspirationen!

  1. Oj, här får man testa sig fram, men du kan tänka såhär: skulle jag gå ut på krogen i den här klänningen? Då är den antagligen fel i sammanhanget. För kort, glittrig, urringad etc. Tänk bas och att tyget ska fungera bra med en kavaj till. Är klänningen för tunn och skir tycker jag det ser konstigt ut. Klänningar i liknande kavajtyg brukar inte kunna bli fel ändå.

   Blusar lite samma, där är det mest om den är genomskinlig eller stor urringning som gör att den går bort.

   Skor: tänk klassiskt. Undvik platåklack eller smalaste stiletten. Inga nitar och välj lite nättare än det grövsta. En stövlett i svart fungerar till det mesta!

 4. Som revisor så anpassade jag kläderna efter var jag skulle. Förväntar mig att bli tagen på allvar för den jag är inte för mina kläder- och då är jag ändå ute på ”stora ställen”. Ibland blir man distansierad för att man överklär sig och ibland förstås tvärtom. Hos oss är det mest de unga som klär sig striktast och de som är äldre och tryggare kan ta det lite med ro. Men självklart är det respektfullt att klä sig snyggt och jag tror också det ger lite pepp att vara snyggt klädd! Så bra tips och förstås som vi båda vet- insidan räknas och skiner snabbt igenom även jeans :)!

 5. Bra tips! Jag tar examen i vår så förhoppningsvis ska jag börja jobba i sommar/höst. Blir mitt första kontorsjobb, har jobbat på förskola och gym tidigare så det blir ju lite annorlunda kläder. Hihi!

 6. Gillar dina karriärtips! Fick massa pepp att finslipa mitt cv så nu har 2-3 timmar av den här förmiddagen bara flugit förbi på något som jag i vanliga fall drar mig lite för. Bara genom att ha fixat ett finare och bättre cv känner jag hur självförtroendet vuxit!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!