Välkommen till din nya favoritblogg!

Sofy karriärtipsar: del 6 om Linkedin

Linkedin är ett bra verktyg om man använder det rätt. Jag är inget superproffs, men jag har några bra regler som jag tänkte dela med mig av. Kanske kan du förbättra dina sätt att jobba med detta verktyg i ditt arbetsliv.

1) Just det – ditt arbete. Håll isär dina kanaler där det går. Facebook är privat eller för riktigt goda businesskontakter på en nivå där ni också blivit kompisar. Linkedin är business/yrkesnätverk. Därför finns det liten anledning för dig att vara kompis med alla dina gymnasievänner på Linkedin, eller de från universitetet som är i helt annan bransch. Linkedin är ditt yrkesnätverk, gör det inte grumligt med meningslösa (på detta forum) kontakter. Våga sålla.

Karriärtips för Linkedin

2) Är din profil uppdaterad? Visar du en summering av vad  du kan bidra med, dina egenskaper och exempelvis projekt du drivit med bra resultat/varför du är rätt person för vissa uppdrag? Har du en fräsch bild (nej, just det – inte facebook!)? Det här är så himla viktigt. Googlar man en persons namn idag är linkedin-profilsidan ofta det översta eller topp tre resultatet. Tänk på det och agera därefter!

3) Det finns ingen stor anledning att ha alla dina nuvarande kollegor som Linkedinkompisar, i alla fall inte så länge ni inte delar projektsidor eller jobbar i nära grupper. När någon av er går vidare, och det finns en ömsesidig känsla av ”den här personen är riktigt grym på det den gör” – då är det läge. För Linkedin är ditt yrkesnätverk – en plattform att hitta, dela, och skapa business. Vill du få ett tips av kollegan kan du ju lika gärna traska dit?!

4) Eftersom… Linkedin ska allra helst vara levande. Det vill säga att du ska underhålla dina kontakter, checka av grejer med dem då och då, dela en länk, föreslå en lunch, eller säg grattis till grejer de gjort.

5) När du vill etablera en kontakt med någon som du gärna vill träffa/få prata med och som du tror kan hjälpa dig mot något mål – eller för den delen, med någon du redan känner i ditt yrkesliv. Använd möjligheten att beskriva detta med egna ord! Du kan välja standardfrasen som skickas per automatik – men GÖR INTE DET! Bemöda dig med att skriva en kort personlig rad, särskilt om ni i dagsläget bara är sammanlänkade genom gemensamma kontakter. Ett kort ”Vi jobbar båda i bransch x, och har båda kontakt med Y, jag tror vi skulle kunna ha nytta av att etablera en kontakt ” kan vara tillräckligt.

 

  1. Hej!

    Det finns faktiskt en stor fördel med att ha ALLA dina kollegor som LinkedIn-kontakter eftersom nätverket per default är begränsat. Dvs mer kontakter leder till att fler kan söka på dig och kontakta dig vilket generellt är bra. Sedan ska man alltid fundera över sitt syfte i sociala medier men på LinkedIn är de generellt sett så att många kontakter = bra.

    / Johannes

    1. Nja, jag vet inte det jag- jag är av åsikten att aktiva kontakter är bättre än ett dött, men det kan såklart bero på vad syftet är. Är syftet att du ska synas för fler som potentiellt vill anställa dig så kanske ja, men det finns också en stor försvinningseffekt – bygger man relationer gör man bättre i att ha färre kontakter man kan underhålla. Tycker jag.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!