Det här med järnvärden är intressant. Är man det minsta intresserad kring konditionsidrott och prestationsförmåga kan jag varmt rekommendera att ha lite koll på sina värden. För det är ju nämligen såhär att blodvärdet spelar en viktig roll hos idrottare då det avspeglar mängden syretransportörer. Studier har visat att blodvärdet (Hb) är direkt och linjärt relaterat till syreupptagningsförmågan. Ett sänkt blodvärde medför därför en sämre prestationsförmåga. Och precis i den meningen finns den fysiologiska förklaringen bakom så kallad bloddoping där blodvärdet höjs antingen genom blodtransfusion eller med hjälp av läkemedel som höjer blodvärdet, det som i korthet kallas för ”epo”.
Har man för lågt hb-värde (gränsen för vad som klassas som för lågt är 120) behöver kroppen oftast hjälp att medicinera upp det, och det gör man enklast med hjälp av järntabletter. Att få upp ett lågt Hb-värde tar ganska lång tid, däremot kan man ganska snabbt uppleva fördelarna med minskad trötthet, yrsel, ökad mjölksyretålighet och mindre andfåddhet som alla är tecken på lågt blodvärde.
Framförallt kvinnor, och kvinnor som springer mycket har ökade risker för anemi (järnbrist) – upplever du att du haft en nedåtgående trend i din ork eller inte får de förväntade träningsresultaten av dina insatser kan det alltså vara ett bra läge att testa ditt Hb-värde. Det är inte alls säkert att det är hösten som gör dig trött! För mer riktigt intressant läsning kring detta ämne rekommenderar jag denna artikel.
Det här inlägget är en del av det samarbete Uppochhoppa.se har med Intersport