Välkommen till din nya favoritblogg!

Låga järnvärden och idrott

Det här med järnvärden är intressant. Är man det minsta intresserad kring konditionsidrott och prestationsförmåga kan jag varmt rekommendera att ha lite koll på sina värden.  För det är ju nämligen såhär att blodvärdet spelar en viktig roll hos idrottare då det avspeglar mängden syretransportörer. Studier har visat att blodvärdet (Hb) är direkt och linjärt relaterat till syreupptagningsförmågan. Ett sänkt blodvärde medför därför en sämre prestationsförmåga. Och precis i den meningen finns den fysiologiska förklaringen bakom så kallad bloddoping där blodvärdet höjs antingen genom blodtransfusion eller med hjälp av läkemedel som höjer blodvärdet, det som i korthet kallas för ”epo”.

låga järnvärden idrott

Har man för lågt hb-värde (gränsen för vad som klassas som för lågt är 120) behöver kroppen oftast hjälp att medicinera upp det, och det gör man enklast med hjälp av järntabletter. Att få upp ett lågt Hb-värde tar ganska lång tid, däremot kan man ganska snabbt uppleva fördelarna med minskad trötthet, yrsel, ökad mjölksyretålighet och mindre andfåddhet som alla är tecken på lågt blodvärde.

Framförallt kvinnor, och kvinnor som springer mycket har ökade risker för anemi (järnbrist) – upplever du att du haft en nedåtgående trend i din ork eller inte får de förväntade träningsresultaten av dina insatser kan det alltså vara ett bra läge att testa ditt Hb-värde. Det är inte alls säkert att det är hösten som gör dig trött!  För mer riktigt intressant läsning kring detta ämne rekommenderar jag denna artikel.

Det här inlägget är en del av det samarbete Uppochhoppa.se har med Intersport

 1. Hej!
  Man ska också minnas att hb inte är hela sanningen – man kan ha en begynnande anemi redan innan hb:t börjar gå nedåt. Kroppen tar nämligen av sina reservdepåer och fyller på järn därifrån innan järnet blir så lågt att hb:t sjunker. Vill man verkligen veta hur det ligger till i kroppen skall man be om ett ferritinvärde.

 2. Bra inlägg! Jag trodde jag hade astma för att jag hade så svårt för att andas och kände mig jättetrött men så visade det sig att jag hade anemi med jättelågt värde! Det är dock inte bra med för högt blodvärde heller så man bör kolla sitt värde hos doktorn och få det bekräftat innan man börjar med tabletter eller liknande

 3. Jag rekommenderar alla som kan att bli blodgivare – bättre koll än så på sina värden kan man inte ha, och dessutom är det för en god sak. <3

  1. Det är det verkligen. Min önskan är att jag ska få upp det så stabilt så att jag kan bli blodgivare. Jag förlorade ju över 3 liter blod när E kom, och även om jag fick lite blod då så ligger jag efter. Men den grejen. Att jag fick blod då när det så väldigt mycket behövdes är något jag vill ge tillbaka.

 4. tack för bra inlägg! Sedan min sjukdomstid har jag haft lågt järnvärde, något mest jag själv brytt mig om, läkarna verkar oroväckande obrydda faktiskt.. det ligger konstant lågt och jag försöker att få i mig järn i kosten (äter färsk spenat istället för sallad och sådant) men då jag är VÄLDIGT trött HELA tiden misstänker jag att det inte är nog. Läkare och anhöriga viftar bort mina argument om att tillskott av både järn och d-vitamin skulle vara bra för mig, just trötthet och deppighet tror jag påverkas mycket av dem (och ditt inlägg bekräftade mina tankar), men det skuggas ju av depressionen. Alltså jag tror tröttheten och deppet är BIDRAGANDE till min depression, medan folk direkt säger att nää det är tvärtom. Det kanske inte är något du orkar bry dig om, men vad tror/tänker DU om det? Hur kan jag själv boosta järnnivåerna? Jag vet att det finns tabletter att köpa, men genom kosten, har du tips? D-vitamin ska jag börja ta idag, tillskott alltså.

  1. Fanny – Jag har för mig att du kan få Hb-värdet testat på vissa apotek, annars på en vårdcentral. Ett stick i fingret och du har svar inom någon minut. Som Frida säger högst upp får man bättre svar om man gör ett ordentlig blodprov, men Hb är absolut vägledande. Att äta järntabletter är det allra bästa sättet att få upp värdet om det är lågt, det tar ganska lång tid (tre månader ca) – och att ÖKA värdet med endast hjälp av kosten eller via hälsokostpreparat är svårt – läs den inlänkade artikeln!

   Så rådet är detta: Ta ett hb-test – om det är lågt (lägre än 120) – köp järntabletter på apoteket! Järn finns i gröna grönsaker som broccoli och spenat, och rött kött. Om du samtidigt intar te, vissa örttéer, kaffe, vin eller mjölk/yoghurt hämmas upptaget av järn, dvs ej bra att ta en järntablett och drick te, eller äta spenat och dricka mjölk till. C-vitamin fungerar motsatt, hjälper upptaget av järn i kroppen.

   Tar du järntabletten med namn niferex ska de inte intas tillsammans med måltid, då smartast att ta dem innan man går och lägger sig!

   1. tack så mycket! Jag har tagit de där järntabletterna från apoteket förr och slutade egentligen bara för att de tog slut och jag var pank.. men ska införskaffa nya 🙂 för jag vet att jag ligger där under 120 (i alla fall har jag gjort det de senaste åren så)
    Tack igen! 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!