Välkommen till din nya favoritblogg!

Tips för nyblivna mammor

Det finns många listor på vad man behöver ha eller köpa tills det kommer bebisar, också finns det en hel massa råd som man får – oavsett om man ber om det eller ej. Jag kör stenhårt på devisen att allting ordnar sig och att man ska välja ett fåtal källor att lita på. Dock att råden ändras, det som din mamma/svärmor fick lära sig är kanske inte det som gäller för bebisar idag, även om det sällan rör sig om direkt skadliga saker (förutom det att spädbarn nu ska sova på rygg!). Hursomhelst. Efter den där inledande brasklappen kommer nu en tipslista på grejer jag verkligen vill tipsa om och förorda för nyblivna mammor främst, men vissa sakerna underlättar för hela familjen! tips nybliven mamma

Från vänster – rad för rad:

Bröstvärmare från Boob, vetekuddar som värms i mikron (30-40 sekunder) och som är helt gudomliga de första veckorna när mjölken rinner till och man lätt får mjölkstockning. Värmen lindrar och hjälper flödet. Ett annat tips när det känns som brösten ska sprängas och bebisen har svårt att få tag är Cottermans handgrepp. Dessa två i kombination fixar biffen!

Strumpor från Mocklis. Små bebisars fötter har en helt sjuk förmåga att sparka av sig typ alla sockor man sätter på dem, men de från Mocklis sitter kvar. Dessutom är de fantastiskt fina! Kommer i två storlekar, och det låter ju tokigt att 0-6 månader sitter kvar på minifötter, men det gör de, och ändå är de mjuka och härliga utan hård resår. Hantverk!

När bebisen blir aningens större är en bra babyvakt typ ovärderlig, i alla fall om man har bättre saker för sig än att fånstirra på bebis som sover. Läs: Träna, hänga tvätt, ringa en vän, sitta på middag i annat rum, skriva en bok eller liknande. Vi använder en från Philips Avent som de snällt skickat till oss och är supernöjda. Det viktiga här är att batteritid och räckvidd är bra.

Purelan från Medea. Liten minitub med mjukgörande och läkande salva, som hindrar och lindrar såriga bröstvårtor. Det gör ont att amma i början, så är det bara, alldeles oavsett om det mässas ”det gör inte ont om bebisen får rätt tag”. Köps på apotek. Använd!

 

Efter några veckor eller så med upphackad sömn så kommer de, de mörka ringarna under ögonen. I slutet av graviditeten investerade jag i en liten tub med pigghetselixir i form av concelear från Shiseido. Liten, men naggande god. Dyr förvisso, men pensla på den med liten borste så är den dryg. Och värd sitt pris. Addera lite lyx på läpparna från Michael Kors och lev ”fake it til you make it” angående pigghet.

Omlottbodys. Så länge bebisen har storlek 50 och 56 är det så himla mycket enklare att ha omlottbodys istället för sådana som dras över huvudet. Det blir några klädbyten per dag för det mesta, och spretiga armar och ostadiga nackar passar bättre ihop med omlottvarianten. Köp ekologiska mjuka bodys. Jag har Geggamoja, Åhléns och faktiskt Lindex ekologiska serie som favoriter. Bonus: Mjuka filtar, köp ett gäng!

Scarfes/kräklappar/dregglisar. Min svärmor syr dem, men de finns att köpa på de flesta ställen det finns barnkläder. Har man en bebis som kräks lite efter varje amning (och bebisar äter ju ett tiotal gånger per dag, mer eller mindre) sparar man klädbyten på både sig själv och bebisen. Syr du dem själv, sätt på ett längre kardborreband så kan de växa i takt med bebisen. Dreggel kommer senare, för små nyfödingar skyddar de mot kräks! Bonus: Napp, våra barn gillar MAM bäst.

Kaffe. Eller fuskkaffe med massa mjölk om man som jag inte fixar vanligt kaffe pga äckligt. Förklaring behövs inte här känner jag. Starbucks variant brukar vara målet med mina promenader, dvs – jag går för att köpa kaffe ungefär lika mycket som jag går för att just gå.

lista nyblivna mammor

Ej på bild, men också värt att tipsa om:

Amningslinnen. Med linne kan du använda cardigans/hoodies etc och ändå lätt kunna amma. Smidigt och enkelt utan att behöva köpa mängder med amningsvänliga kläder. Lindex och H&M har tvåpack. Boob om du vill ha lite mer kvalité och ekologiskt!

Tradera. Lokala facebook köp/sälj-grupper. Jag har ännu inte köpt på tradera, men vet många som handlar typ allt där. Ofta bra märkesgrejer billigt, och bra för miljön. Jag har använt lokala köp/säljgrupper på facebook ganska mycket, köpt babyskydd och fyndat märkeskläder till billig peng, och själv sålt av lite. Bra grej!

Nappflaska och ersättning/pump. För att det underlättar om bebisen kan matas av andra än mamman. Det kommer hjälpa er allihop!

Vad har ni tyckt varit oumbärligt? Fyll på i kommentarsfältet så kan vi hjälpa alla med bebis i magen eller nyfödda små!

 1. Bra lista! Ska genast köpa Boobs bröstvärmare 🙂 sist hade jag nån egentillverkad liknande konstruktion….

  Några av mina favoriter är:

  Amningskudde! – sparar ryggen
  Ullinlägg i bh – för att undvika mjölkstockning
  Babyolja från Minimundus – ekologisk och bra. Skippa våtservetterna!
  Xylocain – om mamman har onda, skavande stygn…
  Silon – för röda bebisrumpor
  Åkpåse på vintern – för att slippa så mycket bylsiga kläder på bebis
  Pyjamas med dragkedja – man blir galen på knappar vid nattliga blöjbyten
  Begagnat! – det finns en massa fina kläder och prylar som sparar både plånbok och miljö

 2. Mila – Grattis!!! Och kanonbra tillägg, har inte testat några av salvorna, ska göras. Håller med om allt övrigt. Om man tycker aminingskudde känns överambitiöst kan man ha vanlig stor kudde med en handduk på bara, så gör jag!

  1. Tack! Än så länge sprattlar tvåan i magen, men jag gillar att vara ute i god tid med inköpen 🙂 Det ska bli så spännande att uppleva tvåbarnslivet efter sommaren, får snappa upp tips här så länge! (Och jo självklart funkar vanliga kuddar, men amningskudde var ändå oväntat mycket skönare tycker jag. Något som jag först avfärdade som helt onödigt men som sen blev min bästa vän)

 3. Babynest säger jag, förutom det som nämnts. Var guld för oss med bebis som ville vara nära men ändå kunde tänka sig att sova själv om mamma/pappa var bredvid och hon fick det lite trångt och mysigt i sitt ”bo”.

 4. Amningslinnen i all ära, men för mig har amningströjor med ”lucka” varit ovärderliga – då kan jag amma när och var som helst utan att frysa eller känna mig naken.
  Mängder med små frottehanddukar (ikea har billiga i 10-pack) är suveränt för att torka kladd av alla sorter, ett komponent till dregglisar.
  Inotyol är vår favoritsalva för röda blöjrumpor, funkar nästan som trolleri.
  Bärsjal eller sele har också varit underbart, för att spara ryggen och få händerna fria men ändå kunna bära.

 5. Babysitter så bebisen kan vara med men ändå roa sig själv en stund.
  Bärsele för promenader i skog och mark där vagnen är svårkörd.

 6. Parfymfria våtservetter med aloe vera från ica. Superbra, inte tillstymmelse till röd babygump här.

  Jag gillar inte alls purelan, den funkar kanske om man inte har riktiga sår. På mig blev det gula sårskorpor med purelan som gör riktigt ont är bebis suger tag. Nu kör jag med bröstvårtskräm från apoteket som mjukar upp.

  Pysventil för känslig bebusmage. Hjälper till att få ut luften som kan göra så ont. Går att återanvända om man tvättar dem trots att det står på att det är engångsgrejer.

  Stor, tunn sjal att ha över bebis och bröst vid offentlig amning om man inte vill flasha hela sig.

 7. Jag hade verkligen skitont av amningen i början. Men när jag skaffade amningsnappar (finns på apoteket) så blev det mycket bättre och bröstvårtorna kunde läka fortare. Salvor i all ära, bröstmjölk är bra till allt (om man har tillgång till det). Annars är Inotyol min favorit. Det och babyolja.

  1. Håller med! Med första E var det en absolut nödvändighet, med nya E så funkade det inte alls. Det är väldigt olika, men absolut en bra grej!!!

 8. Bärsjal! Fria händer trots att bebis får kroppskontakt hela tiden. Lugnar orolig bebis på bästa sätt!

  Men sen är det ju så att det verkligen varierar vad man ”behöver”, så mitt bästa tips är nog att inte köpa en massa utan faktiskt känna efter vad man saknar när bebis väl är på plats. Vid första barnet kände jag nästan panik över att ha allt hemma som alla tipsade om, men bröstvårtorna har aldrig ömmat, mjölkstockning aldrig varit ett problem, bebisarna har varit helt kräk- & läckagefria & totalt vägrat att sova själva i en säng/vagn (= babyvakt blir totalt onödigt).

 9. Bärsele och/eller sjal, speciellt om man får en bebis som helst vill sitta fast på sin mamma eller pappa, hela dagarna. Då får man händerna fria till annat!

 10. Jag gillar mycket av vad du skriver, men här hittar jag något som jag inte tycker bör stå oemotsagt, och det är tipset om nappflaska och även napp. Visst finns det många bebisar som kan växla obehindrat mellan bröst och flaska, men det är också väldigt vanligt med s.k. tuttförvirring (läs mer hos t.ex. Amningshjälpen). De flesta mammor jag vet vars amning har havererat har gjort det pga. inblandning av nappflaska och att bebisen sen vägrat att ta bröstet mer (kräver mindre sugkraft, annan teknik osv.). Så om det är viktigt för mamman att kunna amma skulle jag vara mycket försiktig med flaska. I inlägget låter det som att flaska är något som självklart skulle gälla ALLA mammor, vilket alltså inte alls stämmer och jag tycker att det är en farlig myt att reproducera.
  Samma sak med napp för nyfödda (de första veckorna/månaderna tills amningen flyter klockrent). Nappen ger mindre sugtid för brösten, dvs. mindre stimulering av mjölkproduktionen och man riskerar att få en för liten produktion och att bebisen inte går upp i vikt som den ska. En nyfödd som ammas ”ska” ammas timme ut och timme in, helt behovsstyrt, och vissa dagar blir det i princip dygnet runt, just för att både stor och liten ska ställa in sig rätt matmässigt. ”Ska” inom citationstecken eftersom det såklart inte finns några måsten och alla gör som de vill, men man vill ju gärna kunna göra ett välinformerat beslut och veta risker och fördelar med sina val, om det nu är helamma man vill göra (ditt inlägg verkar utgå från det).

  1. Klok kommentar, jag kan delvis hålla med om det du skriver! Samtidigt – det blir ju lite svartvitt. ”om det är viktigt för mamman att kunna amma skulle jag vara mycket försiktig med flaska”. Jag har ju ringa erfarenhet av bara två barn, men skulle ändå säga att det också beror på tiden. Exempelvis var jag borta fyra timmar från min fyraveckors bebis igår. På möhippa för en av mina bästa tjejkompisar, amningen är igång bra, bebisen har fått flaska två gånger innan igår för att testa och för att ge mig lite mer sömn – och efter fyra veckors med konstant bebisliv och ha en annan människa så fysiskt ”på mig” så var de fyra timmarna igår är så oerhört mycket värda. Glad mamma = glad bebis tänker jag, och sannolikheten att jag gillar livet som helammande blir större om jag också kan pumpa då och då och någon annan kan mata! Helamma är för mig inte lika med att bebisen måste suga bara från bröstet, och pump driver ofta på produktionen tycker jag! Men absolut, jag förstår hur du menar!

   1. Fast det var ju inte alls hur du personligen löst situationen som jag invände mot, det är ju kanon att det funkar för er! (Vet själv hur låst och ”kvävd” man kan känna sig de där första veckorna av konstant kroppskontakt…) Vad jag inte tyckte om var att du tydligt uttryckte att nappflaska skulle underlätta och vara bra för ALLA nyblivna mammor, när det i själva verket riskerar att störa/förstöra amningen och att många inte vet om den risken. Uppenbarligen funkar det bra för er, men att råda alla andra att göra likadant och därmed riskera att sätta andra (obs. inte dig själv utan andra) i en mycket problematisk amningssituation blir lite fel, och är faktiskt inte riktigt schysst om det nu inte är så att du själv inte var medveten om risken när du skrev inlägget, då kommer ju saken i ett helt annat ljus.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!