Välkommen till din nya favoritblogg!

Alpina talanger

Idag har jag läst två artiklar om skidåkning i DN.

Hård press på alpina talanger, och en slalommammas egna ord. I de två artiklarna flyttades jag ca 15 år bakåt i tiden, och hamnade mitt i skidcirkusen igen. Ett kringresande som var en stor del av min ungdomstid, som gjorde att jag hade sjuka frånvarosiffror till mina höga betyg i nian, som dränerade familjens ekonomi, som berövade min storebror sin pappa om vintern och som gav nya vänner, upplevelser och geografikunskap.

Juvas. Norsk glaciärskidåkning i augusti. Sölden, Österrikisk glaciärskidåkning i oktober. Snön kommer till Sverige på senhösten. För de i norr. För oss i söder var det en lång väntan och längre resor. Att tävla och träna hemma går inte. Det inser varje tolvåring från Stockholm när det är regionfinaler, om de inte förstått det förr. Plötsligt möter man dalkullor och dalapojkar med en helt annan skidåkande självklarhet i benen. Uppfödda på snö. Hoppsan?!

013

Att vara från Södermanland och välja alpint som sport är inget man gör utan engagerade föräldrar. Det blir en självklarhet att leta skidtimmar, för att ens få chansen att utveckla talangen till fullt. Och att ha slalom som ”sport nummer två”, om man bor mellan Stockholm och småland, det är omöjligt av en massa olika anledningar. 1) För att det är alldeles för roligt. 2) För att det inte går att vara bra då. Som två exempel.

Går man med i cirkusen är man fast. När man skickar mellanstadiekids med flyg till Tärnaby för helgträning i november, ser man det som en naturlig grej att göra, fastän omvärlden tycker att det är lite stört. Man vet att det är det som krävs. De Stockholmska skidåkarna kommer inte långt på sin talang. Som längst till dalarna, men som vi vet finns det en hel del av Sverige kvar efter Mora.

Utvecklingen, att urvalet kryper längre och längre ner i åldrarna är dock läskigt, och alldeles säkert kontraproduktivt. Inte enbart, men jag tror att toppen blir smalare, inte säkert vassare, av denna utveckling.

Det kan nämligen vara väldigt svårt att prestera på topp, om det investerats semesterdagar, bensin, liftkort, boende och utrustning i att inte åka på fel sida av den där första käppen. Det blir allvar, press och viktigt, snarare än grundbalans, skidkul och muskelminne.

Shiffrin vinner VM som 17-åring. Klart det ska tas tillvara på unga talanger. Men Ylva Nowéns slalomvinster i världscupen säsongen 97-98 tyckte vi också var bra. Hon var 28 år då.

Jag hade egentligen en hel massa ord om hur det var att vara mitt i cirkusen. Att resa, att packa och packa upp, men de får komma en annan dag. En tacksamhet över alla de där pengarna, utrustningen, tiden som lades ned. Gemenskapen, glädjen, geografikunskapen. En annan dag, med mindre press.

  1. Vilken flashback jag fick när jag läste artiklarna! Jag tror aldrig att man reflekterade över tid, pengar etc. när man var mitt i det. Kanske när vi började i Tärnaby och själva betalade och var ensamma (nåja, pappa åkte ju en del mil i bil fortfarande).

    Däremot tror jag, precis som du, att hetsen har ökat och krupit längre ner i åldrarna. Jag fick i vart fall ingen ny POC-hjälm varje år, vilket ”alla” ungar verkar ha numera, utan åkte i min gamla Jofa hela Tärnabytiden ut. Och att en utsollning görs tidigare stämmer garanterat. Jag menar finns det ens något som heter Breddläger längre där alla i klubben samlas en gång per år (i Sälen till en så billig peng som möjligt så att alla kan åka med)?

    Sedan kommer man aldrig komma ifrån det faktum att alpin tävlingsskidåkning kostar pengar. Mycket pengar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!