Välkommen till din nya favoritblogg!

Barbie borde förbjudas

Barbie. Har ni tänkt på att barbies fötter inte är som vanliga fötter? Barbies har onormalt korta hälsenor, är oförmögna att stå på hela foten, för deras fötter är gjorda för att stickas ner i skor med klack. Barbies har kanske världens längsta ben, största ögonen, minsta andelen fettprocent och händer som inte klarar av att gripa tag i något.

Dessa låter vi våra barn leka med. Bli bilder av tjejer, kvinnor. En fantasivärld som är nästan verklig, för Barbie har häst och hem (slott) och man och barn och kan jobba som sjuksköterska (men kan hon vara advokat?). Hund och katt och bil, kan gå och bada, på frisersalongen och kan spela tennis i kjol.

I min världsbild är Barbie en alien. Lilla E kommer lära sig att det finns några dockor som är utomjordningar. De har specialfötter som gör att de kan smyga ljudlöst på tå, deras ögon är superstora för att de har farlig röntgensyn. Men på det stora hela är de ganska ofarliga. De är för långa och tunna, så de svimmar hela tiden och klarar inte att smyga särskilt långt eftersom de inte har någon energi. Deras händer kan nämligen inte hålla i kniv och gaffel eller äta mat.

Det här kommer bli min strategi för Barbie och andra i samma genre. Det måste bli min strategi. För när jag ser sådant här blir jag galen av ilska. Jag blir uppgiven på världen och ledsen och rädd.

nej till barbie

Barbie. Borde förbjudas. En bild säger verkligen mer än tusen ord.

 1. Å herregud. Tack och lov kommer inga Barbies in i vårt hus eftersom jag har pojkar, men det gör inte saken bättre.
  Tycker att Bratz och liknande är fruktansvärda de med. Snacka om Aliens. Och sånt leker småbarn med.

 2. Visst, Barbie är inte mänsklig och självklart har även jag reflekterat över Barbievärlden v.s verkligheten ibland. Dock tycker jag Barbie är en helt okej leksak sålänge man inte hakar upp sig och relaterar till kroppen. Själv hade jag riktigt kul med alla mina 40 Barbies och sydde kläder för att ha modevisning, snickrade möbler, registrerade dem i ett excel ark (folkbokföring) etc till dem osv.

  1. Fast det är ju det Barbie är. Mänsklig, tänkt att vara mänsklig. Och hur gör man om man bortser från att om en vuxen kvinna ser ut som Barbie är hon bara skinn och ben? Det går inte!

 3. Batman, Hulken, Ken, alla pojkdockor då? Borde definitivt kunna trigga ortorexi, doping och dåliga självförtroende. Hur mycket ska man förbjuda, och hur mycket ska man istället satsa på sunda _komplement_ och barnens inre självkänsla och egen förmåga att kritiskt granska det de möter i sin (vår) omvärld?

  1. Jag kan förvisso hålla med dig om att även Batman ger en väldigt tuff bild av hur en manskropp ska se ut. Nusklerna är inte där av sig själva, men de är inte skadliga som undernäring. Hulken är väl en fantasifigur – men visst, i sak har du rätt.

   Självklart är det viktigt att lära barn att granska, eller snarare att ge dem redskap att klara av att värja sig från roller och utseenden som förväntas.

 4. Har du läst ’Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två’? Om inte kan jag verkligen rekommendera den! Men ja, det är fruktansvärt! Vi får hoppas att det kommer dockor/figurer med bättre ideal lagom tills Ebba och Sixten är i rätt ålder för sådant…

 5. Det hade ju inte direkt stört om de hade behållit den betydligt yppigare Barbie som fanns när en annan var i Barbieåldern. Nog för att den också hade en helt sjuk kroppsform, men åtminstone inte en så där mager-sjuk.

  Det där med Barbies fötter, förresten. Jag har besvärliga fötter som inte gillar alla typer av skor, och jag har därför ägnat rätt mycket tid åt att kolla på, prova och dissa skor. Och jag kan bara konstatera att det finns så OTROLIGT mycket tjejskor som man liksom bara inte kan gå i, om man inte är cirkusartist (eller har Barbiefötter). Tjejer skall liksom inte gå omkring, tjejer skall sitta på en stol (där man vet var man har dem) och se vackra ut. Och då behöver vi inte ens snacka finskor, utan bara skor som det är tänkt att folk skall ha ute, eller på jobbet.

 6. Det är tyvärr inte bara Barbie som påverkar våra döttrar till ett ideal långt ifrån normalt och sunt. Hela tiden matas de med information om hur-de-borde-se-ut och ser-man-bara-ut-så-så-är-man-lycklig-för-alltid. Jag tror att vi är mitt i ett skifte där informationen kommer för snabbt och för brett och är för tillgängligt. Vi har inte riktigt lärt oss att hantera det. Förmodligen kommer det att mattas av/läras upp eller avdramatiseras framöver så nya generationer hinner bygga ett inre innan världen är där och har synpunkter på det yttre.

  Tack för en viktig diskussion.

 7. Mycket bra inlägg och bra strategi för framtiden. Jag lekte väldigt mycket med Barbie när jag var liten, men då har jag inga minnen av att det nånsin hade med utseende att göra, jag lekte liksom med dockorna, inte hur de såg ut. Men det verkar ha ändrats mycket sedan vi var små och utseendefixering verkar ha krupit ner i åldrarna och då är inte Barbie någon bra förebild. Alls. Bra skrivet!

 8. Men herregud! Hinner sällan kolla andras bloggar men nu gör jag det & RYSER! Vet vilket helvete det är att vara sjuk. Galet att dessa dockor finns hos de flesta små tjejer 🙁

  Känner för att gå upp några kg bara vid anblicken på bilderna även om jag är långtifrån lika smal..

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!