Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelvasans tävlingsklass och seedning

Cykelvasan är Sverigest största mountainbikelopp. Det är kul. Organisationen har dock genom mycket märkligt val av seedningsregler skaffat sig en väldigt underlig tävlingsklass. Sveriges minsta damtävling, på ett ungefär. Såhär:

Man kan starta i tävlingsklass eller motionsklass på cykelvasan. För tävlingsklass krävs tävlingslicens och att man cyklat tillräckligt snabbt för att kvala. Man seedas in från föregående år eller från seedningslopp där man får vara max 30% efter vinnartiden. Så långt är allt toppen. Cykelvasanorganisationen har dock valt att seeda såväl damer som herrar mot herrarnas elitvinsttid på loppen. En dams insats och tid bedöms alltså mot vinnande herres. Resultatet av att inte seeda damer som vill köra i tävlingsklass på cykelvasan mot damvinnarens tid  – är att man mycket effektivt skurit bort ett stort antal damers möjlighet att köra tävlingsklass. De som inte kvalar blir automatiskt nedflyttade i motionsklass, med sannolikhet att starta ungefär när tävlingsklassen gått i mål. Detta är damer som i vanliga fall kör tävlingsklass och som om de fått seedas mot andra damer skulle ha platsat i tävlingsklass även här. Detta innefattar bland annat tjejer med pallplatser på övriga mountainbikelopp under året. Som inte får tävla. Själv missar jag med två minuter och blir i skrivandets stund tvångsmotionär.

(Här skulle det varit en bild, men jag hittade ingen bild där jag ser riktigt jäkla förbannad ut iförd cykelkläder. Ni får förlita er på er fantasi.)

Hur slog då seedningsreglerna vasaloppsorganisationen använt sig av?

Herrar i tävlingsklass: 599 Damer i tävlingsklass: 23

Hos Lisa kan man läsa att motiveringen är att det blir en ”elitdamtävling” på cykelvasan. Ja. Jo, kul på sitt lilla vis. Men om det ska vara en elitdamtävling kanske det även skulle vara en ”elitherrtävling”, så att det blir samma typ av cyklister i tävlingsklass? Dvs att snabba motionärer/långsamma tävlingscyklister förvägras att tävla även hos herrarna, och att tävlingsklassen blir en klass för de allra snabbaste cyklisterna Sverige har.

Jag har sällan hört något så dumt som seedningsreglerna och motiveringen! Damer tävlar mot damer. Herrar tävlar mot herrar. Om det ska kvalas till en tävling borde man kvala in till den tävlingen man faktiskt ska delta i – inte någon annan. Cykelvasan kommer ha en damvinnare och en herrvinnare, cykelvasan är Sveriges största mountainbikelopp, men har på egen hand skaffat sig eventuellt Sveriges minsta damklass. SIGNALERNA det sänder. Jag blir tokig.

Notering: herrelit på Mtbloppet Ränneslättsturen gick i mål på 2.45, vinnande damelit på 3.17. Klar skillnad, ändå seedas alltså tjejerna mot herrelitens vinnartid för att få starta i tävlingsklass på cykelvasan.

Tack till Lisa, som lyft frågan på eminenta bloggen osportsligt.  För det Vasaloppsorganisationen gör är att hyvla av tävlande cykeldamer och effektivt berätta att mot herrarna så duger inte deras prestationer.

Till sist: Jag älskar grejen med Cykelvasan. Jag gillar samarbetet med vasaloppsorganisationen där jag gett läsare chansen att vinna tre platser. Jag vill lyfta att ha ett cykellopp som mål med sin träning. Men jag är inte tyst när jag upptäcker saker jag inte gillar. Jag lyfter det som lyftas bör, jag berättar det jag tycker är fel. Det finns flera enkla vägar att gå för att rätta till detta tokiga seedningsförfarande, om vasaloppet så vill. Jag hoppas!

Update: Cykelvasan vill viss titta på det här, mer info kommer!

 1. Bra skrivet! Jag är själv så van att hela tiden jämföra mig med killar att jag sällan reflekterar över något sådant. Jag tycker fler och fler idrottsarrangemang gör bort sig, eller så är det att det uppmärksammas och det med all rätt!

  Lycka till på loppet!

 2. En fråga: Startar man samtidigt, damer som herrar?
  För då kan jag ha en viss förståelse. Då blir det lika snabba som startar ihop (oavsett kön) men om man inte startar samtidigt borde det vara uppdelat så som du skriver.
  Jag tänker på Lidingöloppet som har tid och inte kön i sin seedning. Det är resultatet som styr oavsett om du är man eller kvinna.

 3. Jag igen. Nu är jag mer med i matchen. Det är inte bara startgrupper det handlar om utan tävlingsklass eller inte. Blir annat då, förstås.
  Dela upp oavsett kön i tidsgrupper men att man ändå ska kunna tävla och ha då 30% från damtiden för damer och 30% från herrtiden för att få en elitgrupp. Och resten med tävlingslicens efter det.
  Borde inte vara så knöligt.
  Och sen låter man motion starta efter. De utan tävlingslicens.

 4. Ja precis Ellinor! Det är ju bra att man inte stoppar upp, men när vasaloppet gör såhär åker damerna ur tävlingsklassen, för inte så himla många fixar herrtid +max30%! en herrstart om man så vill o sen en damstart hade varit bättre, och självklart att tjejer skulle kvala till tävlingsklass mot tjejvinnaren!

 5. Nu har nog du och andra jagat upp er i onödan. Om man nämligen räknar som du önskar, dvs 30% på damsegrartiden skulle det innebära 6 stycken tjejer till i tävlingsklass. Problemet är allt så inte seedningsreglerna, det är kapaciteten på damcyklisterna. Ranta gärna kring orättvisor, men gör gärna läxan innan tack.

  1. Hans – har du då räknat på alla seedningslopp? Misstänker att du inte gjort det, men det borde du. Två lopp kvar att seeda in sig på, men jag tror de är svårt gjort att ta sig in på dem. Det blir helt säkert en dialog med cykelvsan framåt, de har uppmärksammat problemet och tagit det till sig!

   1. Jag har räknat på årets långloppskupp, tagit segrartiden för dam +30% och då är det bara 6 till förutom dom som redan seedat till vasan som är aktuella. Anledningen är naturligtvis att det inte är så många tjejer som kör i elit i långloppskuppen.

    1. Men Hans! Så kan du ju inte räkna! Jag har tävlat långloppscupen, har årslicens, är med i klubb men tävlar inte Elit. Elna som länkar hit kom trea på Billingeracet i D30, hon kvalar inte mot herrtiden. Tjejer som tävlar finns i andra klasser än elit. Men såhär: h.öijer har räknat, att ca 80 tjejer kört långloppscupen, tror inte alla är anmälda till vasan dock.

 6. Nu förstår jag nog inte, om du inte vill att man ska räkna bästa dam +30%, på vilken tid ska man räkna då? Om man kommer trea i D30 är ju bra, men mot vilken tid ska men seeda sig om du inte anser att verken bästa herr ELLER dam fungerar?

  1. Jo, man ska räkna på damelitklassens segrartid, men mot den ska alla tjejer jämföras. På dig lät det som man dessutom hade behövt starta i damelit för att få jämföra sig med segrartiden. Det låter otroligt att det bara är sex personer, för då vet jag precis vilka två av sex är, och sådan koll har jag inte. Har du alltså samkört resultatlistorna på alla race i långloppscupen jämfört med anmälda damer till cykelvasan? Om så, imponerad.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!