Välkommen till din nya favoritblogg!

Sofy morrar: Syndardagar

Syndardagar. Smaka på ordet. Det vattnas i munnen som om Pavlos klocka ringt och du hade fyra ben istället för två. Syndardag. Ätardag. En synd, en förbjuden akt.

En svart skugga glider upp vid din sida. Ett lågtyck med regn sveper in. En djävul på din axel. En dag där du förfaller i lust, bryter mot de vanliga reglerna, och du ska sedan be om syndernas förlåtelse genom uppoffring. Resten av veckans dagar får du betala priset för ditt regelbrott. Vakta och akta på dina val. Mät och uteslut.

Fräscht? Hälsosamt? Sunt?

Laila Bagge har släppt en dietbok –  Oj, förlåt, – en träningsbok, i vilken hon ger ett recept på träning och kost för att komma i form på trettio dagar. Lite såhär tänker hon: (klipp från Bagges blogg)
syndardagar

Att formtoppa under 30 dagar, är i sig ingenting farligt eller negativt. Att bryta vanor med att äta fika varje dag, eller att inte röra på sig är i grunden positivt.

Ska vi enas om att ge kostråd utan vettighet är att begå en synd?

Vad händer med världen när en hårdmacka med avokado till mellis är ett snedsteg? Är den som vill ha två deciliter mjölk till gröten synonym med en som väljer fel? Vad sänder vi för signaler när mammor nyper sig i sidan och upprepar ”man blir lätt svullen av potatis” och sparar honungen till lördagen.

Jag säger stopp här. Att vi vänder ryggen till syndardagar, förbud och millimeterval. Ägnar energi och glädje åt goda träningsvanor och peppernergi att välja hälsosamt. Synd vore annat. Synd är att förorda syndardag.

 

 1. Argghh … jag hade inte sett det här innan. Tur det. Du sätter just fingret på den riktigt onda punkten – det är skuldbeläggande som är synden i sig. Att peka ut att man inte duger är en synd i min bok. Att inte få äta balanserat och bra, varje dag – det är en synd. Och det ÄR synd, för var i hela friden tog det normala ätandet vägen? Har alla helt tappat förståndet?

  Jag blir så trött på det här.

 2. Käre värld säger jag bara! På något vis fascinerande att den synen fortfarande finns. Laila kanske skulle behöva prata lite med Martina Haag, som kommunicerar en betydligt sundare syn. Eller dig för den delen! Alltid pepp och inspiration och sunda ideal här.

 3. Jag håller absolut med dig. Dessutom slår det mig när jag läser texten i utdraget att den är vansinnigt tungläst. Sen förstår jag inte resonemanget med att bulgur skulle vara så mycket bättre än potatis? Jag tycker generellt att det är väldigt tråkigt att vem som helst får verka kunnig i fråga om kost och träning. Går man en helgkurs så är man plötsligt PT. Jag tycker att det är fantastiskt kul att det är en trend i samhället att vi ska leva hälsosamt och ta hand om kropp och knopp, det tråkiga är alla som ser det som en möjlighet att tjäna pengar. Det är möjligt att det är så att ju mindre man kan i ämnet, desto mindre insikt har man om hur lite man vet, eftersom man inte har någon helhetsbild. Att dricka proteinshake efter träningen kan kännas hippt, men faktum kvarstår att ifall den innehåller fler kcal än du gjort av med kommer ingen viktminskning, (dock kan sötsuget ha blivit större eftersom de ofta innehåller aspartam). Bara några tankar kring det du reflekterat över.

 4. Nu har ju jag varit befriad från hennes blogg innan, men efter en liten snabbläsning så vet man inte om man ska skratta eller gråta. Det verkar mycket som en ’quick fix’ och väldigt lite som en hälsosam livsstil….

 5. Men jösses vilken bok! Ogillas!!
  Jag äter honung varje dag. Dricker säkert 4 dl mjölk varje dag!
  Oj vilken syndare jag är..

 6. Hoppsan! Jag är så glad att jag äntligen, efter 33 långa år, kommit till insikt om att balans är det enda som funkar i längden. Slut på dieter, bantande och totalförbud. Nej tack Laila, jag har kommit längre än så. Tacka vet jag din blogg!

 7. Tack för att du reagerar på det här. Det får vara nog med skuldbeläggande vad gäller kost nu! Fram för en sund inställning, den som du representerar i din inspirerande blogg!

  Jag blir dock inte särskilt förvånad över att läsa det Laila skriver, förlåt men hon verkar kanske inte vara den allra vassaste kniven i lådan.

 8. Förstår faktiskt inte riktigt VEM som köper en tränings/diet-bok av Laila Bagge! Hon är bra på mkt men när det gäller dessa bitar skulle iaf jag välja att lyssna till andra ”experter”. Ovan låter ju förfärligt!!!
  /Helena V

 9. Helt galet…. Varför är mat så jäkla mycket i fokus!?
  Som du säger, vem tusan blir ”tjock” av knäckemacka och avocado. Eller smör. Eller en potatis och lite sås??? Lägg av, Laila Bagge!! 🙁

 10. Haha…jag orkar inte ens bli irriterad. För mig är Laila Bagge INTE synonymt med en förebild när det kommer till hälsa, och det är ju bara så sorgligt att hon är så totalt ute och cyklar… Pinsamt.

 11. Det värsta är att så många kommer ta efter de där dumheterna också. Jag kan inte fatta varför och varannan kändis, ofta helt utan relevant faktakunskap, helt plötsligt ska skriva ”träningsböcker”/”hälsoböcker”?

 12. Bra skrivet! Det är viktigt att ryta till mot sådana dumheter. Det finns många som inte håller med, men som inte har Lailas kändisplattform och därför inte hörs i debatten.

 13. Jag instämmer med Helena här ovan, för mig är Laila Bagge inte på något sätt synonym med träning, ingen förebild. Men det blir ju lite knasigt när ”alla” kändisar ska skriva böcker hit och dit om träning och mat. Bra att du ryter ifrån 🙂

 14. MEN HERREGUD!!!! Vem är Laila Bagge att berätta att jag ska dricka laktosfri lättmjölk??!!! Över min döda kropp. Orkar faktiskt inte kommentera mer. Går och dricker min dagliga cappuccino istället! Lite syndigt leverne på en måndag kan väl inte skada??

  (och tack för inlägget Sofy! Det är bra att du sätter ner foten!)

 15. Jag ryyyyser! Blir helt galen på alla negativa ord kring mat. Synda… Fuska… Trilla av vagnen… Inte konstigt att folk får ångest! Och ångest är ju ett bra utgångsläge för en hälsosam livsstil. Not.

 16. Jag säger bara… Suck. ”Syndardag”. Vilket vidrigt ord!
  Men jag blir så glad av att läsa det du skriver! Och jag blir så glad av att läsa alla kommentarer här! Världen befolkas som tur är inte bara av syndardagar-människor, utan också av fullt normala, härliga typer med en helt sund syn på mat! Och de hänger här inne!;)

 17. Ja, jag håller med i de flestas kommentarer här ovan och förstår inte heller varför var och varannan kändis kan ge ut tränings och hälsoböcker? Men det säljer väl…

 18. Lustigt också att en bok med så dåligt språk ges ut. Men det har jag i och för sig upplevt förr. Jonas Coltings ”Den nakna hälsan” står fortfarande oläst i bokhyllan, jag kan omöjligt läsa böcker som är av så låg kvalitet språkmässigt.

 19. Men jisses vilket språk och för att inte tala om kontentan. Man kan väl hoppas att så många inte ska plåga sig genom att läsa sånt skräp – eller ännu värre agera på det sättet.

 20. Men vad tusan, jag blir så trött på sånt här. Varför? Mat är ingen synd, att äta är ingen synd. Att uppmuntra till en sån syn skapar väl lätt en risk till ett ätstört beteende. Tråkigt nog har kändisar en enorm makt i sina åsikter som lätt kan påverka. Uppenbarligen kan vem som helst utge sig vara vad sol helst.

  Vad jag inte fattar är varför laktosfria produkter ses som mer hälosamma. Vad har jag missat? Nåt viktigt? Jag trodde, kanske något naivt att laktosfritt var just för dem som är känsliga för laktos. Har lite svårt att tro att de sockerarter som finns naturligt i mjölkprodukter skulle vara sååå mkt farligare än de som är nedbrytna i det ovannämnda. Suck.

  Riktigt bra att du tar upp det här, bra inlägg. Bra att se att vi reagerar mot sådana här tokigheter!

 21. Jag fattar inte överhuvudtaget hur hon kan ge ut en bok om träning/diet, vad vet hon om det?
  Jag tycker det är roligt att åka motorcykel men skulle ju inte få för mig att tala om hur man skruvar ihop en…

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!