Välkommen till din nya favoritblogg!

Att våga vara egen

Att våga vara egen var en önskerubrik. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om att våga vara egen, mer än att ibland kommer en till en punkt där det liksom blir oundvikligt? Att ha en egen enskild firma vid sidan av ett vanligt jobb är en annan grej än att ge sin idé 100% (125?) av passion, tid och planering. Det är ett stort kliv, det är det, men jag tror mycket på att inte göra stegen större än nödvändigt.

traningsevent

Mina tips:

Gör en analys innan. Visst är det toppen om du har gjort analysen av din marknad där du ska verka, men det är inte det jag menar. Gör din analys över dig själv. Vad är oddsen för att du, som är allmänt grym och fantastiskt bra på det du jobbar med där du är anställd, skulle vara ännu bättre, när det handlar om din egna grej? De oddsen är typ inte spelbara, så låga är de. Lågt = bra här, ni hänger med va? Sannolikheten att du kommer ge ditt allt, varje dag, för dig själv är större än som anställd. Visst, du har kanske ingen big boss som sätter krav, men en egen och kanske famljemedlemmars munnar att mätta. Du slipper nedmotivering av arbetskollegor du inte valt själv. Lita på vad den här analysen om din egen kompetens säger. Förresten, när du håller på; ta in lite grymma referenser från kunder, kollegor och chefer. Lägg ut en krok här och där om att du kommer vara egen. Se vad som händer?

Ha ett startkapital. Kanske behöver du massor av kapital för att komma igång, kanske behöver du det inte. Vi körde vår business vid sidan om annat arbete under en tid,  tog mycket investeringar i bolaget när vi inte behövde betala ut intäkten som lön och hade en buffert på ett halvår när vi blev 100% egna. Det har varit bra och var avgörande i att faktiskt våga ta klivet.

melasofy

Att ha en bra affärspartner är guld värt. Jag är så (insert random svordom) nöjd med min.

Everyone lives by selling something. Du kan sälja på många sätt. Att leverera toppresultat är säljande i sig, men om det inte räcker till för att skapa alla de affärer du behöver måste mer sälj in. Nätverka, ge andra tips och en hjälpande hand, se till att andra vet vad du kan och vilka tjänster/produkter du levererar. Att bli top of mind är din nyckel.

Gör det bara! Learning by doing kommer vara mer regel än undantag. Och när du är igång – gör det du är bäst på, låt andra göra det de är bäst på. Det betyder att du kanske inte ska lägga timmar på något som en som kan gör på fem minuter.

Kruka-2-Web

Det finns så mycket fina idéer som borde få 100% dedikation. En som nyss har gjort sin idé till sitt heltidsjobb är min vän Sanna. Hon fick en idé i en morfindimma på SÖS efter en otäck fallolycka. Varför är alla krukor så in i bängen tråkiga? Så föddes Pingo Pots.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!