Välkommen till din nya favoritblogg!
stående ryggövning helikoptern

Dagens övning: Stående ryggövning fjäril / helikopter

Dagens övning är en stående ryggövning, en variant på  favoritryggövningen fjärilen / helikoptern. Den kan således göras liggandes (på mage) eller ståendes som här. Stående kommer övningen kräva lite mer då den ställer högre krav på bålaktivering, men också på skulderbladen och hela ryggen. Övningen används för att öka såväl rörlighet som stabilitet i skulderblad.

Håll i en liten viktskiva, 0,5-2 kg brukar vara tillräckligt för de flesta. För höfterna bakåt och överkroppen fram/ner, aktivera bålen och dra naveln mot ryggraden, håll armarna raka framför kroppen med vikten i den ena handen. För nu händerna bakåt så att de möts bakom ryggen, byt hand dör viktskivan och rotera fram så att händerna återmöts raka framför kroppen. Ha en neutral nacke. Tänk på att rotera åt olika håll under dina olika set. Antal repetitioner bestämmer du själv, men mellan 8-20 skulle jag säga är en bra dos, lite beroende på syfte och ursprungsläge.

stående ryggövning helikoptern

240pixl-2

240pixl-3

240pixl-4

Om du inte har en viktskiva kan du också använda ett gummiband som du håller i med varsin hand och drar längs kroppens sidor. Det är en typiskt bra övning att göra om du sitter på kontor en hel dag, få till lite aktivering i baksidan av kroppen och du behöver inte någon tung vikt. Här använder jag exempelvis min vattenflaska ( En hydro-flask, grym!) och det gav alldeles perfekt belastning.

Fotocred till Anna Markelin. Jag bär hotpants från Run and Relax och sportbh från Lululemon.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!