Välkommen till din nya favoritblogg!
yoga hemma

Yoga hemma

Att yoga hemma är något som många har en erfarenhet av. Yoga kan vara så olika, kräva mycket eller lite rent fysiskt, men ofta upplever jag att yogan ställer stora krav mentalt. I alla fall om det ska bli bra. Att ta på sig träningskläderna och åka till en yogastudio eller en yogaklass på sitt gym kan bidra med fokus, men för andra är det lättare att hitta mental närvaro när de tränar yoga hemma. Vilket fungerar bäst för dig?

Här nedan ger jag dig olika sätt att yoga hemma, samt skickar med tips på hur du kan tänka och vilka redskap som kan vara bra att ha till hands!

För min del är en bra yogaupplevelse starkt förknippad med vilken vägledning jag får. Som många nybörjare litar jag inte på min egen kunskap i yoga, därför vill jag ha tydliga instruktioner som hjälper mig in i och ut ur rörelser. Det kan verka konstigt, men om man på en yogaklass exempelvis gör en sekvens två gånger ledd av lärarens röst, för att sedan ”släppas fria” att flöda vidare, då blir jag helt blank. Vadå? Vilken rörelse när? Skulle foten upp eller vridningen åt höger? Jag blir tre frågetecken och det tar direkt bort mitt fokus från där jag vill vara. I rörelsen, i känslan, i min kropp.

En bra yogalärare gör skillnad för upplevelsen

Att yoga med duktiga lärare är därför min lösning, yogalärare som jag vet kan ge mig mycket ”bang for the buck”, oavsett om det är lugn och stillsam yoga eller mer power-klasser. På samma sätt väljer jag övningar till mina pt-klienter. Där strävar jag efter att välja så bra rörelser som möjligt med maximal uteffekt. Det där blev ett sidospår, men anyhow.

yoga hemma

Att yoga hemma. Det kan vara både lätt och svårt. Jättesvårt om jag inte har vägledning, kanske är du likadan? Tur som tusan att det finns bra vägledning i många former! Här kommer en överblicksguide på hur du kan få till yoga hemma. Det är helt okej att vara nybörjare, yoga är en lugn träningsform med liten skaderisk. Du kan alltså absolut börja hemma i lugn och ro.

Olika sätt att träna yoga hemma:

Yoga med hjälp av onlineklasser som ingår / är tillköp i ditt gymkort

Jag vet inte hur det är med andra gymkedjor, men SATS har en onlinedel med över 60 klasser som ingår i medlemsskapet fram till nyår, därefter kan de väljas till som tillval till ditt medlemsskap. Yogalärarna som håller klasserna är några av mina favoriter, bland andra hittas Johanna Andersson som normalt finns fysiskt i Göteborg. Nu lanseras nya klasser, både avancerade och lättare.

Yoga med hjälp av onlineklasser via abbonnemang

Här återfinns både yogagirls onlinesatsning OneOeight samt svenska yogobe. Du startar ett abbonnemang och väljer korta eller långa klasser, klasser för en speciell situation eller för en kroppsdel du vill fokusera på. Utbudet är stort och kvaliteten god.

sats-online-2

Johanna Andersson på väg in i rörelsen ”rock star”, på SATS spårvagnshallarna

Yoga hemma via youtube

Det jag personligen har minst erfarenhet av är att yoga med hjälp av olika youtubekanaler. Det finns en uppsjö av kanaler och klasser att välja på. Kvaliteten kan variera från fantastisk till sämre. Några stora konton att kolla in kan vara yoga with Adriene (över 1 milj följare), Fightmasteryoga (handlar inte om kampsportsyoga) och ekhart yoga.

Yoga med dvd

När det snart är 2017 känns dvd som stenålder. bara ett eller två pass på en hel skiva? Nåväl utbudet finns fortfarande med yogapass i dvd-form. Fördelen är att du inte behöver någon internetuppkoppling och kan hitta ett lugn i att lära dig klassen i lugn och ro, och du vet att den finns kvar så länge du har koll på vart du förvarar din skiva.

Utrustning för att yoga hemma

Svenska Gorunded factory gör fantastiskt fina yogamattor, drop of mindfulness gör sköna och bra kläder för yoga, även om vanliga mjuka kläder eller träningskläder går utmärkt att yoga i de med. Jag tycker att det kan vara härligt att ha en filt eller en stor kudde nära till hands, ett yogablock är bra hjälp om du inte har full rörlighet i alla rörelser och för den rätta känslan tycker jag att du ska tända några ljus. Här är också enspellista på Spotify med bra yogamusik, om du vill haliknande som spelas på yogaklasser!

grounded-factory

Bild, grounded factory

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!