Välkommen till din nya favoritblogg!
höftrörlighet övning

Övning för höftrörlighet

En bra övning för höftrörlighet är denna, som jag någoinstans har hört att den heter chinbox (oklart varför) men har också hört den kallas 90-90. Oavsett dess namn är den en favorit hos mig. Det är en övning för höftrörlighet där du faktiskt tränar höftens förmåga att inåtrotera och utåtrotera på samma gång, dock inte på samma ben! Det är en hyfsat avancerad övning som berättar för dig om du har mycket att jobba med, eller om du ligger bra till med din rörlighet i höften.

Målet är att du ska ha markkontakt med båda knäna när du har benen i 90 /90 vinkel.

> Mer om rörlighet i höften

> 12 övningar för rörlighet i höften

Övning för  höftrörlighet – 90/90 * chinbox – såhär ser den ut

  1. Starta med knä/lår vinkel i 90 grader både framåt och bakåt. Ditt ena ben vikt framför dig med foten inåt, vilket ger utåtrotation i höften och det andra benet knä  utåt sidan och fot bakåt vilket ger en inåtrotation i höften. Bröstet högt och om du vill kan du jobba med en kort fällning från midjan över ditt knä där höften är utåtroterad.

2. Valfritt – driv höften uppåt och framåt och kom upp på dina knän. Här kan du jobba en enstaka gång uppåt framåt eller dynamiskt och sitta ner mellan.

3. Sitt tillbaka på rumpan och ta med dig båda knäna i samma riktning, åt det håll som dina sulor pekar. Efter några försök kanske du klarar detta utan att sätta i händerna, annars sätter du dem bakom ryggen och hjälper till.

4. Du landar i 90 / 90 åt andra hållet, där den höft som nyss var inåtroterad nu är utåtroterad. Här fäller du kort i höften med bröstet högt på samma sätt, samt kan leka med att gå upp på knä och skjuta hela sätet framåt och uppåt.

5. Håll på på detta sätt ett par varv, fokusera på att justera din linjering om den flyttar sig så att du sitter i 90 grader / 90 grader och jobba mot att rotera ner knäna mot underlaget. Den här övningen kan vara del av en uppvärmning inför ett benpass eller som del av en morgonrutin. Mobilitetsövningar ger resultat när vi genomför dem ofta och mycket!

Övning för höftrörlighet på film – 90/90

….och 12 till övningar för höftens rörlighet på film, här tänkt för att förbättra ditt benböj:

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!