Välkommen till din nya favoritblogg!

Födelsedagshelgen

Hela helgen har vi firat. Kalas med 19 kompisar i lördags, kalas med mormor och morfar och kusiner igår. Dagen idag började med tårta minsann.

När man fyller sex år på en måndag blir det så, en full födelsedagshelg. Stora E önskade sig ett enhörningskalas med en enhörningstårta, ”fast bara huvudet mamma, det blir för svårt med alla ben”.

Alright. Jag gjorde den enkla tårtan som smakar chokladboll, typ, och blir härligt seg. Lägger in receptet längre ner! Smetade ut som ett hästhuvud, skickade in i ugnen, ordnade till den lite och presenterade stolt steg 1:

Fast mamma, det där ser mer ut som en noshörning än en häst”. 

Jahaja. Gjorde en till, på plåt klädd med aluminiumfolie och bakplåtspapper i samma häst fast spegelvänd, så att jag skulle kunna stjälpa upp denna ovanpå.

Recept på seg chokladbollstårta:

  • 200 g smör.

Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Starta ugnen på 175 grader!

  • 6 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao

Blanda detta i en bunke och ha sedan i smöret, rör om.

  • 2 äggvitor. Vispa till hårt skum med elvisp  i en separat bunke!

Vänd i äggvitan mjukt i smeten, låt stå och svälla i fem minuter.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Jag formade alltså en figur men gör oftast bara en rektangel. Grädda i mitten på ugnen i 10 minuter!

Efter att tårtan svalnat gör man valfri fyllning, delar tårtan på två, lägger fyllningen emellan och smackar ihop den igen och garnerar ovanpå. Min mamma brukar göra den med grädde mellan och grädde och mandarinklyftor i sockerlag som dekor, men jag har valt andra slags fyllningar och garnering, oftast med hallon och blåbär. Eftersom vår tårta skulle räcka till jättemånga gjorda jag istället två bottnar.

Ovanpå botten nummer ett hade jag lemoncurd, sedan hallon och hallonmousse, sedan vände jag på min andra botten och spritsade grädde på toppen. Manen och ögon och näsborre är godisremmar och lakrits, munnen en colaflaska. Enhörningens horn är en glasstrutsvåffla som jag täckte med grädde och glitterglasyr.

 

”Ja! Nu är det en enhörning, inte riktigt som jag menade men fin ändå mamma, jättefin! ”

Sjukt nöjd själv faktiskt, framförallt för att den blev väldigt god! Har du ont om tid har du här en tårta du bakar själv på 30 min, om vädret är kallt ute för då svalnar den fort ute och du kan dela den, tjoffa på grädde mellan och dekorera direkt, mjölfri är den också, om du har gäster som är känsliga för sådant.

Efter en hel helgs firande med enhörningar högt och lågt startade vi denna måndagmorgon med, japp, mer enhörningar. Glitter, paljetter och enhörningströja men också en superhjälteklädd docka – som fått pris för realistisk kroppskomposition. (Lottie, heter den, om du vill kunna ge en docka i en modell som du står ut med).

Nu börjar en ny vecka och en ny tid. Jag har en sexåring i mitt hus!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!