Välkommen till din nya favoritblogg!

Träningsångest vid graviditet

Är du gravid och kan av olika anledningar inte träna och vara sådär käck och pigg som ”alla” andra? Lugn. Det kan vara jobbigt nu, men det kommer en tid efteråt.

Jag mådde illa mer eller mindre konstant till vecka 28 (av 41). Därefter släppte illamåendet. Att må illa sätter sig både på energin och humöret. Den ökade mängden blod i kroppen tyckte jag var obehaglig. Min puls steg fort och den kontroll jag normalt känner kring min puls vid träning blev helt annorlunda. Tidigt i graviditeten fick jag starka sammandragningar vid träning och ansträngning, ja till och med vid korta promenader. Inte farliga, men indikatorer som gjorde att min barnmorska sa ”ta det lugnt” eftersom vi inte ville att bebisen skulle komma för tidigt. Och så högt blodtryck på det.

graviditet

Kontentan blev att det inte blev särskilt mycket träning alls. Under perioden jag var gravid kämpade jag ganska mycket med det här. Jag var glad och tacksam över bebisen i magen, men också oerhört frustrerad över vad min annars samarbetsvilliga kropp nu inte ville och kunde göra. Jag var van att bestämma själv. Jag vill träna, känna mig pigg, vara stark, skapa energi in.

Att inte kunna träna som jag ville var tungt, men jag upplevde också att det var tungt att känna mig ensam i att vilja men inte kunna träna. Alla råd och tips säger ju att det är bra att fortsätta träna och röra på sig när man är gravid. Till dig som befinner dig i en liknande situation vill jag säga att det ordnar sig. Och att du kan få pepp och anpassade rörelser som du kanske trots allt kan göra, om du vänder dig till duktiga instruktörer. mamatummyday

Nej. Det är inte roligt att inte kunna göra det du vill. Men vet du. Med perspektiv kommer det ordna upp sig det där. Under föräldraledigheten kommer du med all sannolikhet kunna återuppta din träning, i en fart som är anpassad till din kropps förutsättningar. Att inte kunna träna under begränsad period kan vara den tändvätska du behöver för att verkligen ha en kärleksrelation till träning under lång tid framöver.

 

Det är okej. Du är inte ensam. Ta hand om dig och gör inget som din kropp tydligt skickar signaler att den inte vill. Du kommer bli stark igen. Du kommer bygga kondition igen. Och du kommer absolut att komma i form igen. Tids nog.

träningsångest graviditet

Och med perspektiv så kommer minnet av de där träningstimmarna du inte fick blekna, och i jämförelse med barnskratt väger de fjäderlätt.

 1. Mycket sant och tänkvärt. Jag kom igång med min träning EFTER barnen och kan inte relatera till känslan. Dessutom hade jag HG, hyperemesis, båda graviditeterna och kräktes typ bara jag vände mig om i sängen. Konstant illamående trots starka mediciner hela graviditeten. Oh joy. Blir det ett tredje barn är risken nästan 100% att jag blir sjuk igen och då måste jag verkligen mentalt förbereda mig på att den här nya, tränande Beatatjata inte kommer kunna leva som hon vill. Det blir ytterligare en prövning!

 2. Jag var ju lyckligt lottad på så vis att jag kunde träna till två dagar innan hon föddes. Dock fick jag foglossning redan i vecka 21 typ så jag kunde inte springa. Och givetvis vill man mest göra det man inte kan…

  Dock är det precis som du säger, pausen gjorde att jag njuter än mer av löpningen nu när jag kan igen! 🙂

 3. Intressant och tänkvärt att du delar med dig av dina erfarenheter. Som gravid tror jag också det kan vara tufft att läsa alla träningsbloggar där det känns som att folk är gravida till höger och vänster hela tiden och tränar på som bara den. Jag själv är ju delvis en av dem nu som fortfarande tränar själv och skriver en del om träning trots graviditet. Men jag påpekar ofta för mina läsare att det är ingen självklarhet att kunna träna. När jag var gravid med Ruth så kunde jag knappt träna alls så jag ser vartenda pass jag får till nu som en sann glädje och njuter för jag vet inte heller hur länge jag orkar hålla på. Men trots träning så är jag LÅÅÅÅNGT ifrån min vanliga form, men det är ju det som kommer på köpet när man är gravid och det är så lätt värt det för som du nämner, när man väl får sitt lilla knyte så är det värt alltihop!

 4. Åh vilka underbara fotografier på er!! ♥
  Jag mådde illa varje morgon fram till BF (med tredje och sista sonen) men jag blev ändå sugen på att vara gravid när jag ser dina bilder. 🙂

  Och du har så rätt. Man ska absolut inte känna någon press. Kan man träna kan man göra det, kan man det inte, så försök slappna av och njuta av det lilla livet i magen. 🙂

 5. Bilderna är ljuvliga! Och jag som väntar min trea känner igen mig. Att gå från 10-15 timmar träning i veckan till inget eller lite har en tendens att kännas jobbigt i skallen. När jag mådde som mest illa fick det helt enkelt vara, men jag tyckte att det kändes sjukt orättvist – att jag under den här graviditeten, när jag var i så god form innan, mådde så illa, när jag inte gjort det under mina andra graviditeter när jag inte tränat innan 🙂 Nu är jag igång igen, men det är på helt andra premisser och jag är glad för varje dag som kroppen som känns glad och stark och bebis fladdrar runt därinne!

 6. Jag hade nästan exakt som dig med båda graviditeterna. Med första mådde jag dåligt av att inte kunna röra mig och med andra avcepterade jag det. Första var en del komplikationer precis som dig. Andra förlossningen restejag mig upp som inget hänt och kände att vara förlöst fick en ny betydelse för mig. Allt tungt släppte och inte ens lite ont denna gång.

 7. Känner verkligen igen mig! Har nu nog börjat acceptera att saker liksom görs på en annan nivå men kan fortfarande ha svårt att ”förklara mig” när andra frågar varför jag inte tränar som jag brukar bara för att jag är gravid. För jag mår ju inte dåligt egentligen, det bara blir en anpassning till den nivå kroppen är på med alla hormoner och allt. Mådde illa till och från fram till för någon vecka sedan, men upplevde ofta att det blev bättre av träning och frisk luft, men det påverkar ju ändå.

  Superfina bilder förresten, blir lite sugen på att gå till någon duktig fotograf 🙂

 8. Hej, jag hittade precis det här inlägget du har gjort och jag blev så glad. Jag är gravid nu och är ännu inte så långt gången omkring vecka 11-14 men jag känner i perioder vissa veckor att det inte finns någon energi till träning. Jag har inget som stoppar mig som till exempel illamående eller liknande. Men jag är så fruktansvärt trött hela tiden. Jag orkar knappt med mig själv. Jag har sådan ångest för detta och vet ärligt inte hur jag ska klara det. Men jag försöker tänka som så att det kommer komma en tid då jag orkar med träningen. Den känns faktiskt inte viktigast just nu. Men samtidgt så svårt. Tack för ett bra inlägg.

 9. Jag vill bara säga tack! Jag känner så igen mig. Är gravid i v 27 och har inte kunnat träna de senaste 2-3 veckorna pga sammandragningar. Är nu sjukskriven 100% och kan knappt gå. Jag känner en stor saknad av att inte kunna träna och faktiskt en sorg. Jag intalar mig själv att det bara är så här under en begränsad tid, och att jag kommer att kunna träna igen efter förlossning. Just nu är prio nr 1 bebben i magen, men jag saknar det fakto att jag inte ens klarar av promenader…

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!