Välkommen till din nya favoritblogg!
kosttillskott-astaxanthin-astaxin

Astaxin (astaxanthin ) – ett kosttillskott

astaxin_kosttillskott_astaxanthin

Sedan en tid äter jag ett kosttillskott med ämnet astaxanthin, närmare bestämt  kapseln Astaxin®. Jag tänkte i det här inlägget bena ut och berätta lite om det kosttillskottet, varför jag tar det och vad jag har för förhoppningar kring den lilla algbaserade produkten!

AstaReal producerar naturligt astaxanthin lokalt i Gustavsberg, 3 km från där jag bor. Företaget är ledande inom svensk och internationell forskning och har producerat och sålt Astaxin® i Sverige sedan 1995. Det som fick mig att verkligen vilja testa kosttillskottet är  att se om det kan göra något för ”livet” och att svenska längdskidlandslaget har använt produkten sedan starten. Kapseln innehåller naturligt odlat Astaxanthin (en mikroalgprodukt – läs mer längre ner), vitamin C och vitamin E.

Här hittar du Astaxin® 

astaxanthin_kosttillskott

Varför ta astaxin som kosttillskott – vad hoppas jag på?

Jag jobbar heltid, tränar (helst) hårt och driver ett eget bolag. Stannar jag, stannar företaget, så att säga. Jag älskar att prestera och det kommande halvåret behöver jag skärpa till mig kring min kost, min sömn och min lediga tid då jag adderar att bryta upp från livet i Stockholm och ska etablera mig/oss i Åre. Det kommer vara stressat och lite pressat.

makaroner och ketchup – hushållets middagar lämnar lite övrigt att önska

Att äta bra mat, sova tillräckligt, träna för att inte bara må bra utan också att prestera (jag vill ju springa lopp, cykla tuffa sträckningar, tacka ja till utmaningar!) är både lätt och svårt. Jag letar precis som du efter den berömda balansen.

Min grunduppfattning är att bra mat räcker långt, oftast hela vägen. Men när den bra maten inte alltid är helt superbra utan snarare hyfsat ”7-åring med kritisk matsyn-anpassad” (läs stor förekomst av makaroner på vårt middagsbord) tar jag gärna chansen att addera lite säkerhetslina. Min man lagar maten, han bjuder rent generellt på för lite grönt allt som oftast, vilket bara är fakta och ingen anklagelse i sig. Jag äter inte så grymt bra och varierat som jag hade velat och ser inte riktigt sättet jag löser det enkelt utan att helt vända uppochned på familjens schema. Jag hoppas att Astaxin® ska boosta min möjlighet att återhämta mig snabbt från tuff träning och den stress som det adderar på systemet och på så sätt hålla mig pigg och stark. Lite kosttillskott där husmanskosten fallerar, alltså.

Astaxin®  = kapsel med astaxanthin, vitamin c & E

Det har gjorts fler än 50 kliniska studier på astaxanthin och än fler studier i så kallade modellförsök, så kallas studier i laboratoriemiljö. Bland forskare runt om i världen ökar intresset för Astaxanthin och nya studier publiceras allt oftare. På grund av de regler som i nuläget gäller kring hälsopåståenden för livsmedel, om astaxanthin kan jag inte referera till eller berätta mer om dessa studier. Läs mer om astaxin och forskning!

Astaxanthin – vad är det?

Det händer mycket spännande kring alger. Vissa sorter har fått stjärnstatus och sprinklas över smoothies och andra väntar tålmodigt på att bli upptäckta, eller att få ett större genomslag. Astaxanthin har det inte lätt med ett klurigt x i mitten. Först, vad är astaxanthin? Kort version: astaxanthin är en karotenoid som utvinns ur alger, karotenoiden skyddar organismen och ger växter och djur dess färg.

Längre version: Astaxanthin / Astaxantin / Astaxin är en så kallad karotenoid, en grupp organiska fettlösliga närings- och färgämnen som naturligt förekommer i naturen.  Såhär. Mikroalgen som producerar astaxanthin i naturen heter Haematococcus pluvialis. Haematococcus, alltså algen, växer ofta på platser som utsätts för intensivt solljus och i en ganska näringsfattig miljö.  I den tuffa miljön producerar mikroalgen astaxanthin som fungerar som ett skydd för cellkärnan mot fria radikaler som alstras av UV-strålning, vilket annars skulle skada algens DNA. Astaxanthinet har en stark röd färg och det är detta ämne som ger lax, krabba och hummer sin rosa/röda ton. Anledningen att inkludera astaxanthinet i kosttillskott är inte färgen utan dess andra egenskaper!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!