Välkommen till din nya favoritblogg!

Förebygga förkylning

Att förebygga mot förkylning kan vara svårt, men det finns några enkla och bra knep, plus att det numera faktiskt finns förstärkning i form av apoteksvara att ta till. Om du inte testat att förebygga förkylning med coldzyme vill jag slå ett slag för det! Under maj månad springs många lopp och de sista förberedelserna inför Göteborgsvarv och Stockholm marathon görs. I samarbete med Coldzyme vill jag därför ge er läsare några bra tips på att förebygga förkylning och nå de där målen ni fightats så hårt för, utan att en förkylning ska komma i vägen och ställa till det. Klicka gärna på bannern i högermarginalen för att ta er till Coldzymes tävlingssajt, där du kan vinna ”valfritt” till värde av 4000 pix!

Det här är ett sponsrat inlägg, icke desto mindre menar jag mina ord. Jag gör bara samarbeten jag kan stå för och detta är ett bra exempel. Ni minns kanske att jag blev vansinnigt förkyld i april? Jag, i gravidförvirring, glömde att jag hade coldzyme hemma när E blev superförkyld. När jag insåg att jag blivit förkyld några dagar senare det var det redan försent. Däremot satte vi prinsen på Coldzymekur direkt efter att jag insjuknat och han fick bara en lätt snuva som gick över på två dagar, jämfört med min och E’s veckolånga bihåleinflamation med huvudvärk och hög feber. Score! (särskilt när det föddes en miniatyr några dagar senare, det var ju toppen att inte alla var sjuka då, så att säga!)

coldzyme förkylning

Vad är coldzyme och hur förebygger den förkylning?

Coldzyme är en spray, ser ut ungefär som en nässpray, men tas med två snabba sprut i svalget istället för i näsan. Där bildar sprayen en skyddande enzymbarriär som effektivt minskar möjligheten för förkylningsvirus att få fäste. Sprayen tas varannan timme, antingen helt i förebyggande syfte, eller direkt om man anar en smygande förkylning. Säg exempelvis att du ska springa ett lopp om en vecka – som ett led i förberedelserna skulle du kunna ta Coldzyme, som en extra försäkring att inte drabbas av sjukdom. Coldzyme kan tas upp till 30 dagar i rad, därefter kan man göra uppehåll 1 dag och sedan ta det 30 dagar till osv och är helt ofarlig att ta även om man är gravid eller ammar då innehållet dels är Trypsin (vilket är ett vanligt matspjälkningsprotein som vi alla utsöndrar från bukspottskörteln. Det som är  unikt med just detta Trypsin är att det är framställt från djuphavstorsk och har visat sig ha bra effekt som skydd mot just virus och bakterier.) och dels bara verkar på ytan av slemhinnan utan att penetrera in i kroppen med aktiva substanser eller interagera i övrigt.

coldzyme

Men är det inte placebo?

Well. Man ska alltid vara källgranskande, och visst har den studie som gjorts med Coldzyme vid Lunds universitetssjukhus finansierats och skapats av Enzymatica, som äger varumärket Coldzyme. Men man måste ändå titta på resultaten i den studie som gjorts: Studien var randomiserad, dubbelblind (betyder att varken testperson eller den som gav ”medicinen” visste vad den fick/gav) och placebokontrollerad och syftet med studien var att fördjupa kunskapen kring prevention och förkortande av sjukdomsförloppet vid rhinovirus-inducerad förkylning. Särskilt intressant är att Enzymatica fick tillåtelse av den etiska prövningsnämnden att smitta friska frivilliga med förkylningsvirus, det gör studien särskilt intressant eftersom man då vetenskapligt vet att alla smittats av samma virus vid samma tidpunkt. I den grupp som hade använt coldzyme reducerades virusmängden med över 99% och förkylningsförloppet mer än halverades (54%), eller från 6,5 förkylningsdagar i placebogruppen till 3 förkylningsdagar i coldzymegruppen. Resultaten var statistiskt signifikanta i jämförelse med placebo. Här kan man läsa mer om studien.

I min närhet har jag fler exempel än prinsen som upplevt förkortad eller helt avstannade förkylningsförlopp genom Coldzyme. Oavsett om man vill tro på studien eller ej känner jag själv att det verkligen är värt att göra allt man kan för att säkra upp att kunna genomföra det man jobbat hårt för. Lite spray i munnen är då en jäkligt enkel grej att lägga som rutin.

Fler förebyggande tips vid förkylning:

Vi som tränar hårt hatar verkligen förkylningar som ställer till besvär. Mina bästa förebyggande tips mot förkylningar låter numera såhär;

* Tvätta händerna ofta, med tvål och avsluta med handsprit.

* Vid viktiga träningsperioder/inför tävling, förebygg med coldzyme.

* Undvik att ta i saker som dörrhandtag eller snoriga tvååringar om du kan.

* Vistas utomhus i hög grad och cykla eller gå istället för att åka kollektivtrafik om möjligt.

* Immunförsvarboosta kroppen med minst 7-8 timmars nattsömn och bra mat på fina råvaror, tänk färgrikt (inte e-nummer) på tallriken

jordgubbarblåbärpysalis

Detta inlägg publiceras i samarbete med, och är sponsrat av Coldzyme

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!