Den här såsen är både god och nyttig och passar till det allra mesta. Ett bra sätt att få i barn grönsaker är det också, som en liten bonus. Jag har i veckan serverat den goda såsen till fisk och potatis och nötfärsbiffar med ris och den passade ypperligt till båda dessa rätter. Har du en mixer hemma gör du denna goda sås på några få minuter och den håller sig upp till en vecka i tättslutande burk i kylen. Jag höftar alltid och lagar mat helt efter huvud och infall, men har försökt återge proportionerna något sånär. Mitt tips är att smaka av tills du tycker såsen är perfekt balanserad.
God och nyttig sås – recept
ca 2 dl gröna ärtor, tinade.
saften av en halv stor citron (eko!).
0,5 dl färska basilikablad, en tredjedels planta ungefär.
3 vitlöksklyftor (små/medelstora).
2-3 matskedar god olivolja.
svartpeppar, några varv med kvarnen.
en rejäl nypa citronfklingsalt.
1,5 dl turkisk yoghurt (jag använder Lindahls).
Lägg alltihop i en mixer/köksassistent och kör på hög hastighet tills du har en ganska rinnig sås. Slå upp såsen i väl rengjord glasburk med tättförslutande lock och servera till kommande middagar! En enkel och god samt riktigt nyttig och fräsch sås som passar perfekt till exempelvis grillat, oavsett om det är fisk eller fågel. Ärtorna balanserar med sötma, citronen med syrlighet och basilika och vitlök ger smak. God och nyttig sås helt enkelt!