Välkommen till din nya favoritblogg!

Låt oss prata om mat

Förenklat. Men så sant. Om vi bara åt när vi var hungriga skulle det inte finnas några som var feta i världen. Det är min fulla övertygelse. Detta om man självfallet bortser från alla typer av sjukdomstillstånd som förstör kroppens signaler eller förbränning. Vi kan bekämpa fetma och övervikt genom att laga trasiga inre.

Vi kan skapa hälsosamma och hela människor genom att medvetandegöra våra matval och koppla dem till våra känslor. Fundera ett par varv. Min hjärna brukar säga åt mig att äta när jag är uttråkad och när jag är stressad. Särskilt stress är som ett utlösande alarm i min hjärna. Helt frånkopplat från det som kallas hunger.

 1. Jag säger nja på det.

  Jag kan bli lycklig av mat som är väldigt vällagad och min själ hoppar av pur glädje om jag får äta något riktigt gott.

  För mig är mat inte bara näring och jag tycker mat blir mer och mer bara ingredienser i olika konstellationer. Lite groddar här, en skvätt bulgur där. Kanske en halv avocado och några strimlor paprika för färgens skull.
  Mycket snack om protein, kolhydrat och fett men aldrig tillagat och ”på riktigt”.

 2. Nja, jag är nog med Ellinor här. Jag upplever visst att riktigt god, vällagad mat kan ge näring till mitt hjärta och min själ. Men det hänger ofta ihop med var maten äts och i vilket socialt sammanhang. Om jag får möjlighet att äta något riktigt fantastiskt med människor jag trivs med på en fin plats, då får jag mer energi och blir en skvätt lyckligare. Det är minnen som sitter kvar för mig.

  Med det sagt så önskar jag att jag den övriga tiden, vardagen, kunde hantera maten på ett annat sätt, inte påverkas av stress och press och ledsamhet.

  1. Jag kan absolut bli lycklig av god o h vällagad mat, men oftast är det fler saker än maten som skapar känslan. Relationer, att samlas, att det är sommar eller snöfall, att man inte setts på länge, sakerna man pratar om, minnen som väcks! Det är det jag menar, skapar man samma setting utan mat har man ofta kvar känslan av lycka och upplevelsen!

   Sen såklart. Värsta fantastiskatrestjärniga krogen kan skapa makupplevelser, men det blir så trist att skriva och ra med alla undantag. Jag vill belysa problematiken kring när, hur, vad vi äter och skapa medvetenhet.

   Jag äter kladdkaka för att fira prinsens semester. Varför kopplar vi firande med god efterrätt? Min hjärna skriker efter att föra hand till mun när jag är stressad i bilen och på väg. Medvetenhet skapar valmöjligheter!

 3. Åh, en ny blogg att börja följa, jag behöver all pepp jag kan få! Hittade dej inne hos Lofsan 🙂
  Lånar bilderna ovan om mat- hoppas det är ok, självklart länkar jag till dej!
  Kram Charlotte

 4. True words!
  Jag brukar käka alldeles för mkt och onyttigt när jag har för mkt tid över. hehe.

  Haha, ja men visst är backintervaller bra skit! 😀 Jag ska på backen snart igen tänkte jag! hihi. Och då ska jag inte ge mig riiiktigt så fort som jag gjorde denna gången. Men å andra sidan var jag ju faktiskt trött i benen dagen efter så det gav ju ändå något 🙂

 5. Intressant, som alltid, läsning här. Jag är nog en ganska känslostyrd ätare, men jobbar på att inte använda mat som belöning, tröst, lindring osv. Fast samtidigt blir det dubbelt, jag vill och tänker inte skuldbelägga mig själv om jag ngn gång gör det, det handlar ju om balans såklart. 🙂

 6. Inte för inte som KBT funkar bra i överviktsbekämpning! Att äta är både ett ”måste” och en ”njutning” i våra liv… det är såklart lätt att gränserna ibland blir lite suddiga. Och att njutningsbiten tar för stor plats :p

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!