Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelvasan – allt du behöver veta

Jag har skrivit mycket om Cykelvasan tidigare och även om jag inte står på startlinjen till helgen vill jag gärna förmedla den kunskap och insikt jag har om loppet. Här kommer därför ”allt du behöver veta” inför Cykelvasan, samlat med länkar i ett inlägg! Alla länkar öppnas i nytt fönster så du kan förkovra dig och klicka dig vidare utan att för den delen tappa resten av detta matiga inlägg.

Nummerlapp och chip:

Nummerlapp och chip är obligatoriskt och hämtas ut där du anmält att det ska hämtas, normalt vid start eller mål dagarna innan loppet, här läser du mer

Busstransporter start/mål:

Supersmidigt, använd vasaloppets bussar och förboka biljett

20 korta och bra tips, från start till mål:

20 tips inför cykelvasan – ett peppigt inlägg som är bra att läsa en vecka i förväg, innehåller bland annat tips om dina vattenflaskor (viktig grej), om startbacken och om din form och om hur du ska tänka kring omkörningar! Här är en hel massa matnyttigt så missa inte dessa tips.

Klädval:

I princip oavsett väder klär jag mig såhär på en cykelvasa, plus hjälm och handskar och glasögon. Glasögonen är ganska viktiga i cykelsammanhang, de hindrar insekter, vind och grus! Att ha kläderna hemma och ha hunnit testa dem samt tvättat dem en gång är ett bra tips så se till att beställa nu om du planerar att cykla i något nytt!

cykelvasan-klader

(reklamlänkar)

Strumpor, välj vanliga eller kompression:  Cykelstrumpa, Craft // Kompressionsstrumpor, Gococo

Cykeltröja, välj efter prisläge: Motion Jersey, Craft (bra) // Belle Jersey, Craft (bättre), hör herrar Motion . En snygg jersey för killarhär

Cykelbyxa,  Cykelbyxa, Velo bib, Craft (alla förtjänar ett par riktigt bra cykelbyxor, de här kostar 799 kr och är i dammodell. Mostvarande byxa för herrar här

Handskar: (ej på bild)Grip Grab pro gel korta handskar med bra störtdämpning och grepp.

Glasögon: Jag kör i Rudy Project, men de är ganska dyra, bra och billigare är Bliz, här finns ett gäng glasögon att kolla in

Cykeln:

Åk med nyservad cykel men mecka inte en massa själv om du inte har koll. Tvätta, smörj och dra åt reglage och transportera din cykel säkert. Om du har tid, provcykla lite cyklar uppe vid mässan i Lindvallen, jag är mycket nöjd med min cykel Crescent marathon som är framtagen specifikt för långlopp likt Cykelvasan.

crescent-3

Startfållorna:

Startfältet i bokstavlig mening, är stort och rymmer många cyklister. Se till att vara nere vid starten i god tid för att gå in i din fålla, vilket sker bakifrån. Runt 30 minuter innan är en bra regel att tänka för att komma in med cykeln på rätt plats. Det finns bajamajor och skog runtomkring om du behöver nervositetskissa. Startgrupperna släpps iväg med tät intervall, lyssna på speakern och funktionärerna. Tiden börjar inte mätas förrän du åker över mattorna precis vid start så stressa inte fram på fältet mot starten.

Några ord om bansträckningen:

Cykelvasan är ett trevligt mountainbikelopp anpassat för motionärer. Här finns inte särskilt mycket rötter och stora stenar, inga smala passager. Oftast kan man cykla två eller tre i bredd och underlaget varierar mellan grusväg, grus, stig, gräs, motionsspår. Det är snarare håligheter och sänkor som utgör skump än rötter. Det finns några stigningar. Första milen är i princip svagt uppför hela vägen, efter mångsbodarna är det härligt nerför för att sedan bli uppför mot Risberg. Till kontrollerna Oxberg och Hökberg är det också uppför vilket hörs på namnen! Här är banprofilen:

banprofil cykelvasan 90

Maten och energiintaget:

Ladda med bra mat och se till att äta mer än din kropp gör av med, dvs ligga på energiöverskott de två närmsta dygnen inför Cykelvasan på söndag. Ät bra kolhydratkällor så som fullkornsris, potatis, fulkornspasta. Det handlar inte om några superstora mängder, men du vill vara säker på att kroppen har lagrat in fullt med glykogen i musklerna, som sedan används till energi på loppdagen. Lite bilgodis på väg upp/ner till Sälen/Mora är mumma, välj gärna lakrits med salt på! Var i god vätskebalans men hinka inte massvis med vatten flera dagar innan loppet, du blir bara kissnödig och riskerar att rubba saltbalansen. Drick normalt och lite extra på tävlingsdagen bara.

Träningen sista veckan:

Här har jag skrivit ett helt inlägg om  uppladdningen i en ”cykelvasanvecka” sett till träningsplanering och också att hålla mig frisk.

Fästa gels på cykel:

I det här inlägget ger jag bra tips på hur du tejpar gel på cykeln och slipper rota bak i fickan om det känns läskigt, eller om du helt enkelt behöver mer energi än fickan rymmer.

Racereports:

Min racereport cykelvasan 2015 – olycksåret, en påminnelse om att cykla med marginal

Det viktigaste av allt:

Att ha roligt och att ha en fin dag på cykeln, oavsett om du också har mål om en specifik tid, det är något jag vill skicka med dig. Cykla och njut, ta in hejarrop från publik, var en god medcyklist och heja själv. Välj glädje, rocka på och skit i om det skulle komma en regndroppe eller för den delen om solen steker varmt. Ha kul och cykla på – du orkar och du kan!

Ordet på P som du inte vill säga – har du koll på hur du byter slang? Om inte, här är en bra instruktionsfilm:

Stort lycka till om du kör cykelvasan på söndag, cykelvasan 45 eller öppet spår! 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!