Välkommen till din nya favoritblogg!

Årets första julklappar

julklapen-lakarmissionen

Det finns mycket jag vill lära mina barn men en av de absolut mest grundläggande sakerna är att vara omtänksam och solidarisk. Mina barn har haft turen, precis som jag hade turen, att växa upp med alla möjligheter. De har mer än vad de behöver och när det behövs nya vinterskor eller jeans köper vi det. De har förstått konceptet julen och födelsedagar och förväntar sig att det finns klappar och presenter. När vi handlar mat och de är med brukar jag stanna och ge tiggarna utanför en slant för jag klarar inte av vilken värld vi visar upp när vi bara går förbi någon som sitter och ber om något litet som vi har.

Jag försöker samtala om de här grejerna men har inte upplevt att jag nått fram. Exempelvis har jag velat sortera ut leksaker tidigare som vi kan skänka vidare men då har E’s logik varit att ge bort sina leksaker inte varit aktuellt. Phu. Men nu, nu har polletten trillat ner och det har den gjort samtidigt som vi hjälper två barn att få en julklapp i år. Det senare är förstås det bästa, men det känns ändå fint att aktion julklappen gett en kunskapsbas om vår värld. Du kan förstås också vara med oavsett om du har barn eller inte! En perfekt vab-aktivitet förutsatt att det går att åka och handla.

aktion-julklappen-1

 

Aktion julklappen

Läkarmissionen har tillsammans med Human bridge och svenska barn sedan starten av aktion julklappen gett bort julklappar till över en halv miljon barn i östra Europa. Barn som i många fall bor på barnhem, eller där familjen har knappa resurser och julklappar eller skolmaterial inte är prioriterat. Aktion julklappen är alltså en insamling av julklappar där innehållet i varje julklapp ser exakt likadant ut. Detta av flera skäl så som exempelvis tullen, men också för att det ska bli rättvist på barnhemmen, skolorna, sjukhusen och i familjerna när julklapparna delas ut. Innehållet i paketet packar man ihop själv och är saker som barnen absolut behöver men som de inte alltid har.

Jag började med att fråga E om hon var sugen på att ge bort en julklapp till ett barn som kanske annars inte skulle få någon klapp och det lät ju bra tyckte hon. Steg två var att visa en av Läkarmissionens filmer om aktion julklappen, det ville jag göra för att hon på riktigt skulle förstå konceptet. Filmerna slukades och jag såg hur något ändrades. Nu ville hon göra 100 julklappar. Vi landade  att vi gjorde två, ett för varje barn i vår familj. Så vi åkte och handlade innehållet!aktion-julklappen-2

Inköpslista till aktion julklappen: 

 • ritblock med vitt papper
 • färgritor
 • skrivblock
 • blyertspenna
 • suddigum
 • pennvässare
 • en reflex
 • en tvål
 • en tandborste
 • en tub med tandkräm
 • en tablettask
 • ett julkort från oss

Innan paketet slås in i omslagspapper ska det packas in i en plastpåse för att vara skyddat och komma fram helt och fint. Vi skrev en hälsning om att vi hoppades att nästa år skulle bli ett fint och bra år och att vi önskade både glädje och att drömmar skulle slå in.

aktionjulklappen-1

aktionjulklappen-2

 

Jag skickade in våra två paket till Human bridge med posten. Många skolor gör en insats och om ni vill göra så, gå ihop ett helt gäng och göra julklappar, då är det kanske enklare att lämna paketen på ett av flera uppsamlingsställen. Bor du norrut kommer det gå en uppsamlingsturné norröver. Här ser du alla inlämningsställen. 

Adressen för att skicka in paket: 

Human Bridge, Bergmossevägen, 570 15 Holsbybrunn. Märk ditt paket med Aktion Julklappen.

Efter att vi varit på posten och lämnat in och kom hem igen pep stora E upp på sitt rum. När hon kom ner igen hade hon packat en kasse med leksaker och sa – ”Mamma, jag behöver inte de här grejerna längre, jag tycker vi ska skicka dem också till något barn som inte har så mycket leksaker som jag har. ” True story. Jag hoppas att vi är många som skickar julklappar i år, kanske blir din till aktion julklappen årets första julklapp?

aktionjulklappen-3

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!