Välkommen till din nya favoritblogg!

Flytta till Åre: guide, tips och svar på frågor

Flytta till Åre – guide och tips

Drömmen om Åre

Det är som att vi bor lite utanför världen, men med fantastiska kommunikationer (som vi gärna skryter över och som underlättar vårt liv). Vi har valt Åre, inte för att vi avvisar det andra, utan för att vi bryr oss så passionerat om det som finns just här. Platsen där himlen håller berget i sina händer, och vädret hinner skifta fyra gånger på en timme. I Åre håller historia och framtid hand. Den hundraåriga bergbanan bredvid nysatsande restaurangkoncept. Digitala entreprenörer i gammal kurortshotellslokal. Kärleken till skidåkningen, cyklingen, vandringen, utelivet och lugnet har tagit oss hit. Det bubblar, det skapas, inga drömmar är för stora och världen ligger öppen. Inne i vår dalgång finns tryggheten som ger möjlighet att drömma stort.

Vi som bor i Åre har valt Åre. Det är ingen slump, ingen tillfällighet – vi älskar platsen och det gör att varje individ som flyttar hit vill vara med och bidra till det fantastiska som är drömmen om Åre. Vi är del av något större, något bra, något som bara kan bli bättre.

Vi bestämmer helgens planer när vi slumpses på mataffären. Det är inte fråga om utan var nästa friluftstimme sker. Det är kultur och tradition och nybygge och fyrhjulsdrift. Det är en speciell sorts rikedom att kunna bränna av fem åk innan dagens första möte – eller att stigcykla topprankade cykelleder. Att promenaden till lunchrestaurangsutbudet går förbi skolgården, så du kan se sitt barn leka.

Vi som bor i Åre har valt Åre. Det är ingen slump, ingen tillfällighet – vi älskar platsen och det gör att varje individ som flyttar hit vill vara med och bidra till det fantastiska som är drömmen om Åre. Vi är del av något större, något bra, något som bara kan bli bättre. Välkommen.

Tips till dig som vill Flytta till Åre

Viktig första punkt: Drömmen om Åre är på riktigt. Att våga testa är fantastiskt. Testa inte på vår bekostnad! Var du är folkbokförd den 1 november har stor betydelse för ekonomin som finns i vår kommun. Det påverkar den samhällsservice Åre kommun kan leverera. Att hyra ut sitt boende, flytta hit på sommaren men ändå inte adressändra och skriva sig här, och på våren klaga över brister i den kommunala servicen – det är inte särskilt juste – men ganska vanligt. Se till att BIDRA och bli på riktigt inräknad i den kommunala omsorgen. Att klaga över brist på förskoleplatser, men inte själv bidra till att kunna bygga ut verksamheten – inte okej!

BOENDE i Åre

Mitt tips är att förstås leta boende och jobb samtidigt, men mina erfarenheter av det jag hör runtomkring är att det är boendet som är den svåraste pucken. Vi som flyttar hit och nyligen flyttat hit tjatar på kommunen mest varje fredag på house Be’s fredagsfrukost, där kommunen brukar vara med, om att mer permanentboende måste till för fortsatt utvecklingstakt. Börja med att hitta ditt boende! Äger du idag? Att sälja sitt nuvarande boende är förstås läskigt – men kanske är det det som krävs för att du också ska kunna vara med på Åres bostadsmarknad och kunna köpa. Med priser likt Stockholm kan det vara svårt att få lånen att räcka till.

Hur hittar man boende?

Boendet i Åre är den svåraste pucken att lösa, i alla fall om du vill hitta något som är stadigvarande och anpassat för permanentboende. Säsongsboende och lägenheter i fritidsområden finns det relativt gott om ändå – dock inte i storleken att man flyttar ur en stor villa och in i lägenhet på ett helt enkelt sätt. Vi är många familjer som gjort 1-3 år i på mellan 55-85 kvadratmeter och blivit bra på compact living och haft bohag på vänt i förråd. Det går – vi behöver inte alla grejer vi samlar på oss!

 • Hyra: Blocket eller facebook. Facebookgruppen boende i Åre – men den hittar de flesta, sätt på aviseringar, det går fort när lägenheter etc hyrs ut. Åre kommuns tips och länkar till bostadsbolag etc
 • Köpa:  1) Hemnet såklart.  2) Bygga nytt. Här är länken till Åre kommuns ”bygga och bo”-sida  med gällande detaljplaner och tomtsläpp etc. 3) Kontakter på plats – en del av just Åres utbud säljs under hand, utanför marknaden via kontakter. Tomter på G: I Såå strax söder om Björnänge kommer det släppas ett större antal tomter inom inte alltför lång framtiod – ämnade för permanentboende, nytt villaområde.

Förvara bohag: I Östersund finns olika föraringsbolag, runt 100-150 kr/kvm och månad. Vi hyr vårt förråd i Brattland, en kontakt vi hittade via lokal facebookgrupp.

Vart vill du bo?

Här beskriver jag, i korthet, lite olika alternativ, söderifrån från Järpen till Duved:

Järpen: Det här är ju att sticka ut hakan rejält, men att bo i Järpen är inte att bo i Åre… även om kommunhuset finns här för Åre kommun. I Järpen finns systembolag, ålderdomshem, matvarubutiker, bilprovningen, gymnasium och självklart kan man bo bra i Järpen! Prisläget är betydligt lägre här men också avståndet till det du kanske flyttat hit för?

Undersåker: Blomstrande samhälle 14 kilometer från Åre, matbutik, förskolor, skola och fotbollsplan. Tåget stannar här! Här finns villaområden och möjlighet att bo lite mer avsides, men nära civilisation. Nära till friluftsområdet kring Edsåsdalen. Stigande huspriser och tomtpriser, betydligt dyrare än Järpen då här finns stor inflyttning och nybyggnation. Mycket barnfamiljer!

Brattland – Såå: Området mellan Undersåker och Björnänge består av Brattland och Såå, att bo här är att bo på landsbygden, med grannar mer eller mindre nära. Såå har mer bebyggelse och tätare och cykelavstånd till Björnänge på den mindre trafikerade gamla vägen på nedanför E14!

Björnänge: 3,8 km från Åre. Mindre villaoområde med närmre kontakt med Åre och skidområdet Björnen. Här finns Ica Björnänge, chokladfabriken, restaurang och bensinmack. Stigar att cykla på in mot Åre – men ännu ingen cykelbana (pågående projekt). I princip färdigbyggt på de tomter som fanns i första etappen. Ett prioriterat område att förtäta, sett till ny översiktplan som kommer att komma för hela Åredalen. Lugnt!

ÅRE:

Åre Solbringen: Villaområde ovanför E14 med gångavstånd till Åre C. Här finns kontorshotellet House Be, hälsocentralen, polisen och en hel del företagsbebyggelse, hyreslägenheter i de ljusgula/aprikosfärgade höghusen som går under namnet ”torpet”.  Åre C: Mitt i smeten, gångavstånd till allt. Det finns gator med villabebyggelse, men också många hus som är turistboende. Svindyrt, tätt och lätt kaosigt under säsong. Ullån: Villaområde norr om Åre C med egen förskola. Här ligger snön kvar länge, då det är skuggsida… promenadavstånd till Åre, på trottoar.

Ängarna/Tegefjäll: ca 6-10 km från Åre. Området mellan Åre och Duved, nedanför E14. Här byggs massor nytt, mestadels lägenheter i bostadsrättsform. Villagata här och där. Bebyggelse längs gamla vägen in mot Duved.

Duved: 12 km från Åre. Duved är också en slags centralort, samtidigt som det är ett turistmål för skidåkning på vintern. Här har Åre SLK sina fotbollsträningar, Åre gymnastikförening sina gymnastikträningar för barn äldre än 8-9 år, här byggs skolan ut med 300 platser. Så fort barnen går på mellanstadiet är det hit Årebarnen åker för sin skolgång. Mataffär, lite restauranger, bensinmack och villabebyggelse i nedre delen, övre delen mot skidbackarna har fritidsbostäder. Duved är ett bra alternativ för åretruntboende, men med mindre fjällutsikt och bergsnärvaro, än närmre Åreskutan.

BO I SKIDOMRÅDE: I Sadeln finns några enstaka familjer som bor året om, detsamma med Björnen. Det är 100% härligt på helgen och lite meckigt och bökigt på vardagarna att skjutsa och lämna. De flesta skidlägenheter är inte anpassade för permanentboende, men det går. På vintern är det mycket folk runtomkring – skidsemestrande som kommer och går, på höst och sommar betydligt glesare med trafik och det blir lite spökstadskänsla.

Själva flytten:

Vi använde oss av företaget Jämt-flytt, som packade in alla våra lådor i stor lastbil och forslade till vårt hyrda förråd i Brattland, då vår lägenhet är möblerad redan. Vi sålde av mycket möbler, grejer, gav vidare kläder och prylar i en stor rensning.

Hitta jobb i Åre

Ta med sig jobbet hemifrån

Många jobbar på distans och kan behålla sitt gamla jobb vid en flytt. De goda kommunikationerna hjälper till. Skissa på ett upplägg och visa en tydlig plan – kanske skulle det fungera för dig? Hyr kontorsplats på House Be och bli del av vår community här. Läs mer längre ner!

Jobba i Åre – hur mycket jobb finns – hur hittar man jobben?

 • House Be – företags- och kontorshotellshub på Kurortsvägen i Åre. Olika typer av medlemsskap att sitta på plats eller flexibelt. Fredagsfrukost varje fredag, med nätverksdel där man berättar vem man är, vad man kan erbjuda och vad man söker. Här knyts många kontakter och det råder positiv stämning där vi vill hjälpa varandra framåt! Events, föreläsningar och happenings. Åk upp och var med när du bestämt att du ska flytta till Åre – beräta vem du är och vad du söker! Många har fått jobb och viktiga kontakter den vägen. Att vara på plats gör skillnad!
 • Just på House Be arbetar man för att göra företagsklimatet bättre – det här är platsen som förenar de ”icke-turistnärningsinriktade” jobben. Här finns bolag som jobbar med it-konsulting, bygg, fastighetsutveckling, kommunikation med mera.
 • Facebookgruppen ”Näringslivsutvecklingen i Åre kommun” med över 5000 medlemmar. Lägg ut en krok!
 • Facebookgruppen Jobb i Åre
 • Linkedingruppen ”Vägen till Åre” En linkedingrupp där många som är medlemmar tagit steget och flyttat, en lite sovande grupp men här kan finnas ett viktigt kontaktnät. Ingen säsongsjobbsinriktning. Lägg in en text om dig själv och vad du söker och se vad som händer!
 • Under perioden 1 januari till 30 april i år startades 48 företag i olika former i hela Åre kommun. Av dessa är 23 stycken enskilda firmor, några få handelsbolag och resten aktiebolag. Funderar du på eget? Nyföretagarrådgivaren i kommunen kan kontaktas på olof.holmgren@are.se eller 0647-169 67. Det finns en hel del pengar att söka. Almi mfl vet mer!
 • Stora arbetsgivare: Nord-Lock Group är en av de största arbetsgivarna i Åre kommun. Företaget tillverkar killåsningsbrickor som bland annat används inom järnvägssektorn. I Mattmar arbetar ungefär 160 personer med alltifrån produktion, logistik till forskning och utveckling. Utbyggnad startad vår 2019 innebär att produktionen utökas med 3 000 kvadratmeter och 800 kvadratmeter för kontor. Åre kommun med kommunhuset i Järpen. Skistar för säsongsbetonat arbete.
 • Jobba på Östersundsföretag. Att pendla, med tåg eller bil, till Östersund är ganska vanligt – kanske en tre dagar där, två i Åre, är möjlig för dig?

Förskolor och skola för barnen:

Massiv inflyttning har bidragit till lång kötid och hösten 2019 – brist på förskoleplatser. Detta trots en helt ny förskola i Undersåker med sex avdelningar. Duveds skola byggs just nu ut med över 300 platser, men befaras ändå i princip bara täcka behovet när den står klar. Själv drömmer jag om att Åre skola ska få påbyggnad med 4-6, men det är kanske önsketänkande. Vi har haft lilla E i Undersåker ett år, pga lång kötid till förskolorna i Åre by och har nu efter två år i kö fått plats inne i Åre. Vi är så nöjda med Åre skola.

 •  Åre skola är en F-3 skola belägen i centrala Åre. Upptagningsområdet är från Ullån i väster till Björnänge och Såå i öster, 100 elever. Fritids finns, både kommunalt och kooperativt.
 • Duveds skola är en F-9 skola. Den har elever från Åre kommuns västra delar. Upptagningsområdet är från Såå i öster till norska gränsen i väster. Det finns i dag cirka 350 elever på skolan.
 • Stamgärde skola, Undersåker – här finns skola från förskoleklass till årskurs 6.
 • Jämtlands gymnasium – Järpen.
 • Här ansöker du om plats till förskola och skola

LEVA i Åre – svar på era frågor

Säsongerna och byn – när liftarna stänger blir det dött då?

Ja! och det är SÅ skönt! Dessörinnan har vi fått njuta av den femte årstiden och maxat ur skidsäsongen. I maj är alla ganska redo för ett lugnare tempo inne i bykärnan och att kunna parkera vart man vill igen. Skämt å sido är det som att hela Åre tar ett kollektivt djupt andetag in och en lång pust ut hela maj. Många ställen stänger och flera bybor passar på att ta semester, innan liftarna öppnar igen för cykelsäsongen. Vill man, kan man ofta tura även i maj. Förra året, 2018, åkte några skidor på midsommar på skutan, även om det är ovanligt. Oktober och halva november är annars den tiden som det är tråkigast här – inte längre cykelsäsong, vandringssäsong som tar slut, ännu inte skidåkning. Men; för den inbitna: skridskoveckor!

Mobiltäckning?

Att ha mobiltäckning inne i Åre by är sällan ett problem, men vill du kunna ringa och ha kontakt med nätet på fler ställen runt om den vackra bygden – exempelvis i Ottsjö, Vålådalen, uppe på skutan och i Kall kanske du behöver byta nät. Jag ställde frågan om mobilabbonemang i en lokal redan nämnd facebookgrupp sedan jag lessnat på att 3 inte kunde leverera täckning annat än precis i Åre by. Svaren var rungande: TELIA, TELIA, Halebop (då Halebop använder Telias nät men är billigare, dock kan man inte ha Halebop som företagsabbonnemang).

Vad saknar du mest?

Relativ närhet till familjen (tidigare 12 och 20 mil), vänner vi umgicks frekvent med i Stockholm, sushi. Ja, det är de tre grejerna jag saknar, på riktigt.

Blir det bättre än du tänkt dig?

Ja. Jag tror det. Jag visste att vi skulle trivas, men att vi skulle trivas så mycket att något annat alternativ än att bo här framstår som larvigt, det trodde jag inte. Åre är så rätt för oss. Jag kan förstå att det för oss just nu är väldigt lätt att trivas. Boende i vår egen fritidslägenhet, med nyinköpt tomt i Björnänge, med barn som både har platser inne i barnverksamhet i Åre. Vi är så nöjda med vårt Åreliv!

Lätt att lära känna andra som bor i Åre?

Både ja och nej! Byn är liten så man träffar på bekanta ansikten ofta. Under ”ickesäsong” hälsar mer eller mindre alla på alla. Vi har fått nya vänner här, mestadels familjer som vi träffade på precis när vi flyttade in och barn skolades in. Genom att vi både har kontorsplats på House Be har vi fått en fin inblick i byn, hur saker utvecklas, lärt känna många fler. Jag har hört från andra som har barn i slalomklubben, att det är snabb ”integration” där, men inget av våra barn har hittills gått med. Åre är lite utmanande, kring jobb och boende och det händer att det funkar för en men inte två vuxna – därför flyttar några härifrån, precis som på andra orter. Inflytt som blir utflytt skapar en viss försiktighet, vill jag kalla det som, man öppnar inte genast upp om man är rädd att de nya kompisarna snart flyttar ifrån igen. Lite som på en arbetsplats med hög personalomsättning, de nya behöver bevisa sig lite genom att vara kvar. Det är sedan som på alla orter, det finns mer eller mindre öppna konstellationer och att man umgås i vissa sammanhang, men inte i andra!

Vart handlar du ”grejer”?

 • Mat: här i Åre. På de tre butikerna jag ofta hadlar i finns allt jag behöver. Utbudet är bra!
 • Fisk och skaldjur: Åre Atlantfisk, öppet varje fredag. Toppkvalitet!
 • Kläder: Då och då besöker jag Östersund  aka ”stan” – säger man stan menar man alltså Östersund. Jag passar på att handla kläder då, men jag köper mycket färre plagg nu än förut och mycket mer på behov. Ibland beställer vi från nätet! I  byn = Åre by, finns ju också några butiker!
 • Möbler: Här blir det mer utmanande. Östersund, eller beställa med hemtransport.

Bio? Konsert?

Järpen har en biograf! Den är superfin och det blir mer ”nu passr vi på” eftersom vill man se filmen på bio har man EN chans. jag har varit mer på bio de senaste två åren än på länge! Vi har också passat på att gå på bio i Östersund vid två tillfällen. Jag gick typ aldrig på bio i Stockholm heller, så det är skillnad mot det positiva. Konsertstoppet som heter Östersund gör många, men ännu fler lägger in Åre. Egen festival Åre sessions, finns också!

Flytta till Åre – var guiden något till hjälp?

Jag hoppas att dessa tips och lite överskådliga guide kunde hjälpa dig. Här är mer om vårt Åreliv som vi fått genom vår Åreflytt:

Mina fina nya Åre-vänner

Ett år som Årebor

Livets liv!

Drömmen som inte kunde vänta som blev sann

Nu börjar det (vintern kom)

20 sportlovstips till mitt Åre

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!