Välkommen till din nya favoritblogg!
nedjogg varfor
Här var jag svintrött och helt redo att skippa min nedjogg; tills jag gjorde mitt eget matteexperiment och hittade anledning att vilja ha de där extra minutrarna in på löpkontot!

Nedjogg efter löpning – varför och vad vinner du på att genomföra den?

Idag ska vi snacka nedjogg! Hur, varför och vad du har att vinna på att jogga ner efter löpning.

Varför nedjogg?

Du har kanske sett att de flesta av mina intervallpass jag delar med mig av har ett segment av nedjogg? Att det ligger där som fem till femton minuter lugn löpning med syfte till återhämtning och uppbyggnad är ingen slump. Men varför ska vi egentligen jogga ner? För mig är svaret tvådelat och det är nog inte det du trodde! Låt oss kika:

nedjogg

Anlednig ett att jogga ner: Mental och fysisk återhämtning

Nedjogg hjälper kroppen att återhämta sig precis där och då genom att sänka pulsen och att överflöd av blod som pumpats till arbetande muskler fördelas jämnt i kroppen igen. Evidensen för påståendet att ”slaggprodukter” (laktat mm) ska sköljas ur med hjälp av nedvarvning och att det på så sätt ska förhindra träningsvärk och påskynda återhämtningen är faktiskt delad. Jag går inte djupare in i fysiologin, men konstaterar att de flesta elitidrottare ägnar många minuter åt uppvärmning och nedvarvning och att denna del kan fylla såväl psykologiska som fysiska funktioner.

Det är skönt att avsluta på ett behagligt sätt, rama in sitt träningspass och ta med sig det som var bra. Att låta kroppen skapa behagliga minnen från tuffa pass och hård utmaning hjälper när du ska i framtiden har samma pass i planeringen igen. Att du varvat ner mentalt kan också hjälpa att du har lättare att somna senare på kvällen och att du kunnat få i dig tillräckligt med energi. Allt spelar som bekant roll i återhämtning. Av detta brukar man säga att nedvarvningen förbereder för nästa träningspass. Huruvida det är det mentala eller det fysiska som vinner mest spelar egentligen ingen roll, så länge det faktiskt upplevs som att det gör skillnad!

Anledning två till att jogga ner: Ökad träningsdos

Detta kompis, är anledningen till att jag tycker att DU ska jogga ner. Nedjoggen förlänger ditt träningspass! Yep. Simple as that. De allra flesta motionärer kan ha en fördel av att få till lite ökad mängd till sin träningsdos, särskilt i och med att vi sakta men säkert ”bygger bort” fysisk rörelse i vår vardag. Nedjoggen kan ge 5-15 ökade minuter i rörelse per träningspass – när man slår samman dessa minuter på längre tidsperiod syns effekt. Både uthålligheten i senor och ligament och förmågan att använda fett som bränsle ökar, vilket är positivt för den totala uthålligheten!

Ponera att du vill springa dig till att klara ett halvmarathon, eller kanske 15 km. Du jobbar heltid, har familj och åtaganden men tränar tre fina pass i veckan där ett eller två av dem är ett intervallpass. På 4 veckor blir 10 minuter tillhörande nedjogg på två intervallpass i veckan bli 80 minuter löptid! Det är ett helt distanspass som du vinner varje månad och en anledning så god som någon att inte skippa nedjoggen.

nedjogg varfor
Här var jag svintrött och helt redo att skippa min nedjogg; tills jag gjorde mitt eget matteexperiment och hittade anledning att vilja ha de där extra minutrarna in på löpkontot!

När ska du skippa nedjoggen?

Egentligen har jag samma svar som precis nyss, om den ökade träningsdosen som en nedjogg ger riskerar att vara den berömda droppen som får bägaren att rinna över och en ”känning” övergår till förslitningsskada, då ska nedjoggen dras ned. Går du omkring och känner dig småsliten i ditt tränoingsprogram och du är på en hård vecka och det stora datumet närmar sig – då ska du inte fokusera på att springa mängd. Lägg då istället tid på uppvärmning och intervallerna i sig som ska ge ökad syreupptagningsförmåga eller slipa på tävlingsformen. Å andra sidan, om det är tio minuyter nedjogg som det hänger på hade jag bromsat dig tidigare, om jag var din coach – men ändå vill jag ha detta sagt. Spring inte långa nedjoggningar med slitningar och känningar, korta ner den och vila istället!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!