Välkommen till din nya favoritblogg!

Pulsklocketest: Jämförelse mellan Garmin forerunner 245 music VS Polar Vantage M

Detta pulsklocketest gör jag i samarbete med Outnorth, som försett mig med låneklocka för bedömning. Det är också dit köplänkarna går! Ingen pulsklocketillverkare är inblandad i testet! Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller ännu hellre lämna en kommentar!

Pulsklocketest: Polar Vantage M vs Garmin Forerunner 245 music

Jag har berättat om Garmin Forerunner 245 music och Polar Vantage M i varsitt inlägg. Att testa två pulsklockor samtidigt är klurigt. Jag gillar båda dessa klockor och det kommer till sist ner till personlig preferens vilken som vinner. Det är två riktigt bra klockor som du som springer och tränar mycket kan ha stor glädje av och utvecklas tillsammans med!

>>Läs test pulsklocka POLAR VANTAGE M

>> Läs test pulsklocka Garmin 245 music

Pulsklocketest: Jämförelse Garmin 245 music och Polar Vantage M, såhär utförde jag testet:

 • Två-tre veckor enbart med Garmin Foreunner 245 music startade testet
 • Två-tre veckor med Polar Vantage M fortsatte testet
 • 1,5 månad med båda klockorna växelvis och ofta samtidigt
 • Båda klockorna mäter puls på handleden. Pulsmätningen har jämförts med Garmin 910xt som mäter med pulsband

Båda klockorna har varit med på:

 • simning
 • mountainbikecykling
 • löpning distanspass
 • löpning intervaller – ställa in pass i klockan precis när passet ska starta
 • löpning intervaller – pass som jag lagt in i klockan via datorn
 • löpning långpass
 • styrketräning

Vikt och storlek:

Garmin forerunner 245 music väger 38,5 g – sticker upp högre på handleden – mindre urtavla.

Polar vantage M väger 45 g – ligger lägre mot huden än ovanstående – större urtavla.

KÖPA POLAR VANTAGE M

KÖPA GARMIN FORERUNNER 245 MUSIC

Polar Vantage M är min testvinnare – varför då?

Det ska sägas. Jag vet faktiskt inte exakt vilken klocka som mäter mest ”rätt” sett till sträcka, puls och höjdmeter. Det är svårt att jämföra och blir lite godtyckligt. Pulsmätningen via handleden dubbelkollade jag mot en tredje klocka och där visade båda klockorna helt jämförbara resultat. Ingen har betett sig underligt eller stuckit iväg åt något håll. Min upplevelse är att Polarklockan har varit jämnare och hoppat lite mindre i tempo-angivelse och också angett kilometer-pip på samma ställe gång på gång.

Med det sagt så vinner den klocka som jag som helhet mest dras till. Den jag valt att ta på oftast, den som jag känner mig mest ”yes kompis, let’s go!” med.

Känslan på handleden:  Båda är bra och sköna, upplever Polars skönare i längden även om den har större urtavla, mycket för att den ligger lägre och närmre huden. Polars knappar sitter något mer skyddade än Garmins.

Lätt att se siffror: Båda klockorna har bra och tydliga siffror. Eftersom Polars klocka är något större blir det ”lite mer utrymme per siffra” när man är i rörelse. Möjligen att jag gillar Polars uppdelning av vad jag kan se bättre, att den är lite tydligare?

Jag ser det jag vill se eller kan ändra det enkelt: Polar vinner i att det är busenkelt att byta utseende och detaljstyra egen urtavla via smartphone och Polar-flow-appen. Garmin har olika ”widgets” med färdiga urtavlor istället, där kan det ju blir att de är 85% rätt eftersom någon annan valt vad som ska synas. Går att ställa in manuellt också, men krångligare än på Polar.

Min Polarklocka har som synes fått en liten kondensskada upptill och ska bytas ut! Det syns, men inte lika tydligt i verkligheten som på bilden ovan till vänster. Tror mest att det är otur.

Vardagsinfo i klockan: Garmin har här lite lättare system för att se och bläddra mellan olika statistikstaplar – dock får jag väldigt mycket information. Hos Polar behöver jag bekräfta med knapptryck för att komma ”djupare in” i statistik när jag bläddrar per område. Upplever Garminklockan som mer ”hälsostatus-intresserad” än Polar.

Pris: Polar vinner som absolut mest prisvärd. En riktigt vass klocka, ord pris 2795 kr. Garmin utmärker sig inte i träningsdelen, utan i musik-add on. Ordinarie pris 3795 kr. Är musiken värd en hel tusenlapp? Inte för mig, eftersom jag gillar Polars uttryck bättre.

Bästa specialfeature: Garmin med musiken.

Snyggast i vardagen: Polar, tycker jag.

Skapa intervaller on the go, i klockan, i löparspåret: Polar vinner stort. Mycket enklare system med färre knapptryckningar. Via dator är det lika lätt.

Synkronisering: Garmin synkroniserar automatiskt mellan app och klocka. Det tycker jag är att föredra jämfört med Polar där jag behöver synka medvetet, även om det går fort hade jag gärna sett automatisk synkning.

KÖPA POLAR VANTAGE M

KÖPA GARMIN FORERUNNER 245 MUSIC

 

Här dubbelkollar jag pulsnivåerna mot en tredje klocka med pulsband runt bröstet

Jämförelse samma löpsträcka, båda klockorna på:

Garmin till vänster, Polar till höger – sammanställningen hämtad via dataverktyget hos respektive varumärke. Överst är en vanlig distanstur med min man, jag var ganska sliten som utgångsläge. Under är löpningen mellan Storulvån upp till Blåhammaren, vi gick, stannade till då och då. Mysigt långpass!

Höjdmätning:

Det är inte lätt att bli klok på höjdmätning. Här redovisar jag ändå hur det har slagit lite olika när båda klockorna är på armen.

Polars info: Identifierar din aktuella höjd och fastställer höjdrelaterade förhållanden. Din aktuella höjd visas som antal meter/fot du går uppför eller nedför. Höjd mäts antingen med GPS eller med en atmosfärisk lufttryckssensor.

Garmins info: Svårt att tyda. Tror att det är gps enbart som mäter. Finns ingen info som detaljerat berättar i specifikation.

Pass, 1 juli: Broarna runt:

Polar vantage M mäter att jag sprungit 115 m i höjdstigning. Sträcka 7,66. Garmin mäter 47 höjdmeter stigning, sträcka 7,74

Pass 2, 14 juli. Storulvån – blåhammaren och tillbaka igen efter lunchstopp.

Polar vantage M mäter 355 höjdmeter upp till blåhammaren och 40 fallmeter och på tillbakavägen 50 höjdmeter uppför och 390 fallmeter. 12.12 km

Garmin 245 music mäter och 393 höjdmeter upp till Blåhammaren och 73 fallmeter och på tillbakavägen 394 höjdmeter uppför och 74 fallmeter. 12.11 km. Stabilare mätning än Polar denna sträcka.

Sammanfattning:

Två riktigt bra klockor att utveckla sin träning med. Suverän datainformation, mycket feedback och med otroligt vassa möjligheter att detaljstyra sin träning via app och datorprogram. Om du idag inte använder Polar Flow eller Garmin Connect för att planera din träning eller lägga in intervallpass, men har en klocka som stödjer dessa, börja gör det! Här finns massor att hämta. Jag tror att du kommer bli väldigt nöjd med båda dessa klockor, vilken du än väljer. Det var först när jag började använda Polarklockan som jag upptäckte vad jag saknade eller tyckte var krångligt med Garmin-klockan. Garminklockan har å andra sidan två bra grejer jag inte har hos Polar (musik och autosynk).

Att springa eller träna med en bra pulsklocka är kul och nyttigt, samtidigt som jag inte tycker klockan ska bli styrande i allt. Glöm inte bort din känsla och att alla pass är viktiga och att du var grym som tog dig iväg, även om statistiken inte säger att det var ”bästa passet”. På samma sätt kan en klocka ge vägledning i vilotid så att du inte överbelastar för lång tid i taget (risk för sjukdom, förslitning) och att du rör dig tillräckligt i vardagen!

storulvan till blahammaren

Vad tänker du kring pulsklocka och har du gillat testet? Lämna gärna ett hjärta eller en kommentar!

 

 1. Jätteintressant läsning! Det är inte lätt att jämföra alla dessa modeller och märken som finns. Jag upplever att många är antingen Garmin-människa eller Polar-människa. Kul att du jämförde en klocka från Garmin och en från Polar. Om man byter märke på klocka har du något tips på hur/var man kan spara datan så att man har allt samlat på ett ställe? Garmin och Polar har ju sina egna system för detta.

 2. Kul att du gillar Maria!

  Jag tror också så att det är lätt att bli van med det man använder mest, därför blev jag så förvånad att det var Polar jag fastnade för eftersom min förra klocka var en Garmin, även om den var före smartphone-appens tid. Jag kan se att enskilda träningspass kan exporteras hos Polar. Inloggad i Garmin kan jag exportera rapporter till en csv-fil! om den sedan är importerbar i annan app/system är frågan det….

 3. Thanks for the comparison, it really helped me in my sportswatch Safari!
  Liked this page a lot. Keep up and take care

 4. Ser att de var ett tag sen du gjorde detta testet men tänkte höra hur de är med Polarklockan då de är mörkt ute. Lyser displayen upp något?

 5. Jag är på klockjakt och hittade detta! Superbra! Är inte intresserad av musik så det lutar åt en Polar. Har två frågor:
  1. Undrar lite över hur stora siffrorna är vid tidtagning? Jag paddlar surfski och sätter klockan ca 30-40 cm framför fötterna. Ser man siffrorna bra då om man tex vill se aktuell tid, hastighet och sträcka samtidigt.
  2. Jag vill även få en bra överblick över min vardagsmotion (stegräknare). Jag har en gammal Polar M400 men den räknar ibland steg när jag kör bil och cyklar… Hur funkar denna Polar?

  Tack för inspiration!
  PS Du skriver att man ska trycka på hjärtat men var är det???

 6. Läser det här långt efter att det skrevs men vill bara säga tack för bra recensioner och jämförelse! Jag är sugen på att testa livet med pulsklocka och det är en djungel att ge sig in i… Läst många recensioner om Polar Vantage M men efter att ha läst dina tankar om klockan får det nog bli den. Stort tack!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!