Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelpendla – bästa tipsen

Att cykelpendla – hur gör man på bästa sätt? Här kommer en guide med bra tips för dig som ska börja cykelpendla och som vill läsa på lite innan, eller till dig som bara vill få lite pepp och höra tankar och tips från andra som cykelpendlar. Inlägget skrivs i samarbete med Crescent, min cykelsponsor, men alla åsikter, tips och tankar är mina egna. crescent-7

Först ska vi väcka liv i några till som tvekar helt i onödan:

Cykelpendling – är det något för dig?

Felaktigt kanske du uteslutit cykelpendling från din vardag. Om du idag åker kommunalt (buss, spårvagn, tunnelbana) – har du på riktigt övervägt och tittat på hur en cykelvardag skulle kunna se ut? Hur långt är det, finns cykelvägar och hur lång tid skulle det ta att cykla ena eller båda sträckningarna? Undersök! Cykling är världens mest miljövänliga transportsätt. Som cyklist gör du inte av med någon energi utöver din egen och du lämnar inga föroreningar efter dig. Addera hälsofördelarna för din egen kropp så som ökad kondition, minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar så borde saken vara … biff med pedaler.

cykelpendling

Cykellyse från Silva / skoöverdrag från Craft / vändbara pedaler från Shimano / Episk cykeljacka från Gore /Elass, elcykel från Crescent /handskar från Newline / ryggsäck från Shimano

Kläder och utrustning för cykelpendling: 

Hjälm! Nu ordar vi inte mer om det, det bara är så att det är obligatoriskt med cykelhjälm.

En bra ryggsäck är ett måste. För mig är en bra ryggsäck en ryggsäck som rymmer min dator, ett par skor, en skaljacka och viktigheter så som plånbok och mobil. Den bör ha ett höftbälte som har lite elasticitet och såklart ett bröstbälte. Det är viktigt att ryggsäcken sitter skönt på ryggen och inte upplevs som tung redan i startläget.

Cykelkläder. Cykelbyxor med padding finns både korta och långa, jag kör korta och när det behövs sätter jag långa träningstights utanpå. Lager 1/funktionströja närmast kroppen. Cykeljacka som skyddar mot vind, cykeljackor har extra tilltagen längd ner över rumpan och i ärmslut, en bra grej.

Cykellysen. Var noga med att du syns från alla håll!

Glasögon är fantastiskt skönt. Skyddar ögonen mot blåst och sol. Cykelskor. Cykelskor som sitter fast i pedalerna är hela skillnaden till att hitta ett härligt driv i sin cykling. Släpp sargen, kom in i matchen, våga cykla med cykelskor. Du kommer inte ångra dig. Cykelhandskar eller för den delen, vanliga handskar. Cykelhandskar har lite extra padding på handlovarna, som avlastar trycket på dina tassar, det är skönt! Handskar finns med korta avklippta fingrar eller hellånga, välj efter säsong.

Ett bra lås som ryms i din ryggsäck. Jag kör med Abus och helst parkerar jag därutöver i låst cykelrum/entré/kontor.

crescent-5

Cykelpendla – vilken sorts cykel ska jag ha? 

Cykel – anpassad för hur just du vill cykla. Ska du cykla som del i din träning, vill cykla som transport och sedan även träna med cykeln till annat? Det går visst att cykelpendla på mountainbike, låt ingen lura dig in i att köpa hybrid bara för att. Titta på vart du cyklar och på vilket sätt – sedan köper du cykel utifrån det. Generellt sätt är hybridyklar en typisk pendlarcykel då den klarar de flesta förhållanden. Du får fördelen med smalare däck som på racer men med mer robust utförande.

Jag cykelpendlar som del i min träning, mot mina specifika träningsmål, därför cyklar jag både på mountainbike och på racer, det går superbra, du måste bara veta ditt eget syfte till valet av cykel. Vissa väljer elcykel och är supernöjda med det!nybörjare landsvägscykel, tips för dig som ska köra arcer

Crescent Giga – racer för passionerade damcyklister / Crescent Zepto, cyklecross

 

 

Cykelpendling – praktiska tips för att få ihop vardagen:

Planera: Cykelpendling fungerar dåligt utan planering, så är det bara. Antingen planerar du minutiöst, eller så tänker du i förväg och har en plan också för det, om din planering fallerar… Det senare kan också kallas att bunkra. Nåväl. Planera så att du har: Underkläder, rena jobbkläder, handduk, necessär, skor och jacka på jobbet. Skriv upp i kalendern vilken dag du tar cykeln till jobb, från jobb eller båda delar. På så sätt vet du vad d ska lämna eller packa med.

Bunkra: Jag förordar att ha ett lager på vardera ställe. Jag tar exempelvis en träningsväska åt gången, med trosor, strumpor, bh, toppar, något par byxor – så att jag vet att jag har det på plats på jobbet. På samma sätt har jag bunkrat med sportbh, ett par cykelbrallor, träningströja för att kunna cykla hem även om jag inte tänkt det från början. Där cykeln är är också cykelskorna och hjälmen och ryggsäcken som rymmer datorn, det är min basregel.

Dubbla necessärer: Jag har en necessär på jobbet. Deo, duschcreme, mascara etc, allt finns här, jag slipper flytta fram och tillbaka.

crescent-11

MTB för långlopp och för min cykelpendling, Crescent Marathon 29

Cykla i alla väder? 

Grisigt väder kräver bra kläder och ett juste mindset, sedan är det egentligen bara att genomföra. Att träna i regn/storm/hagelskur gör underverk för ditt pannben och ditt självförtroende. Ett tips är att tänka avdramatiserande ”det är bara väder”. Eller så tar du annat färdsätt den dagen, och cyklar sträckan en annan dag. It is what it is. 

Det var mina tankar om cykelpendling. Hur tänker du? Har du fått in vanan eller planerar du att bli en cykelpendlare?

  1. Jag hade verkligen velat börja cykelpendla när jag börjar börjar jobba sen, de kräver ju dock omklädningsrum, men de kanske finns på alla arbetsplatser nu för tiden? Dock pluggar jag på universitet just nu så då finns inte riktigt möjligheten att byta om. Dock bor jag väldigt nära skolan nu, så får nog bli en tantcykel med korg och cykling vid bra väder än så länge. Väldigt bra och peppande inlägg!

  2. Bra inlägg! Jag har alltid cyklat till jobbet, året runt, i ur och skur. Avståndet har varit lika olika, som mest 15 km, men nu är det bara 7 km (enkel väg). För mig är det mitt sätt att ta mig till jobbet, 7 km känns inte som ett träningspass. Jag cyklar oftast i vanliga kläder, förutom vintertid då jag byter om på jobbet. Duschgrejer och extrakläder mm har jag på jobbet och använder vid behov. Bra regnkläder är ett måste och en vattentät väska. Lampor, hjälm mm är självklara saker att ha. Vintertid är det viktigt med bra handskar så att man inte fryser. Våra tre barn cyklar alltid till skola, dagis, träningar mm vilket känns bra. Vi har cykeln som ett transportmedel i vår familj för att undvika att köpa 2 bilar.

  3. Cyklar periodvis. Förr året runt. Det jag tycker är jobbigast är att planera när jag ska lägga mitt benpass i gymmet. Och så klart, cykla 18 km hem efter ett nattskift är inte så lattjo lajbans!

    Bra inlägg!

  4. För mig faller det på möjligheten till dusch på jobbet. Ja har iof bara 7 km så jag kan ”tant” cykla = inte bli allt för svettig, men som träningsmöjlighet (man hade ju kunnat cykla en omväg) så går de bort

  5. Jag har cykelpendlat i tre år i ur och skur, och jag älskar det! Fram till i maj hade jag 7km till skolan och cyklade på en single speed. Nu har jag 15 km till jobbet, har en hybrid (som jag personligen tycker är ursnygg! Min sambo har byggt.) Har ombyte och duschgrejer på jobbet, och något som är viktigt: MAT! Mellanmål! Frukt! Annars är det jobbigt.
    Kul inlägg!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!