Välkommen till din nya favoritblogg!

Nybörjare på mountainbike – 9 tips till dig!

Nybörjare på mountainbike, se hit. Du har säkerty ställ dig frågan; att börja cykla mountainbike, hur gör man det? Många av er läsare har frågat hur man gör när man är nybörjare på mountainbike och helt enkelt kommer igång med cykling som inte är asfalt. Jag ska förstås försöka hjälpa till! Här kommer nio tips och hur jag gjorde när jag var nybörjare på mountainbike och lite hur jag fortfarande gör och tänker.

Nybörjare på mountainbike – 9 tips

Jag utgår från att du har hyfsat rätt utrustning, det vill säga grunderna som i cykel med dämpning fram eller både fram och bak, spd-pedaler, hjälm och gärna cykelhandskar. Där har du en bra start. Om du nu direkt ryggade ett steg eller tre tillbaka när du läste spd-pedaler, ta det bara lugnt. Det är inget måste, men KUL när du lärt dig och att lära sig går fint.

1) Sänk dina krav och förväntningar. NEJ. Du behöver inte cykla på smalaste stigen med största rötterna på en gång. Detta är viktigt. Jag upplever ofta att det är när vi ställer krav på oss själva om att vi ska kunna allt direkt som det både blir svårt och tråkigt. Och lätt att misslyckas.

2) Balansträna på din cykel som uppvärmning. Lär känna broms och gas. Laborera med tyngdpunktsförflyttning. Vad händer?

3) Är du inte van att sitta fast? Du vänjer dig snart. Ja, antagligen kommer du välta handlöst några gånger, men det går fort över. Skruva ner motståndet på clipsen till en början så att du lätt kommer ur! På båda sidor av pedalen sitter hål för en sån där sexkantig nyckel, samt pilar, skruva åt minushållet så släpper pedalen din skokloss lättare. nyborjare pa mountainbike

hardtail eller heldampat

4) Börja på motionsspår! Nybörjare på mountainbike och motionsspår är bästa kompisar! Jag har cyklat massor på motionsspår och de kommer i olika former. Vissa smala, andra bredare, men det du får på motionsspår är en mjuk start till mountainbike. Det går upp och ner i skogen, det svänger och rör sig. Och det är inte asfalt! Här lär du dig timeing med bromsar och växlar och hittar ditt flow. Kör!

5) Trappa upp svårighetsgraden långsamt. Äg att du är nybörjare på mountainbike! Hitta en stig med lagom med rötter och traggla den. Åk sakta och fort, prova olika vägar, lär dig att fatta beslut och hur däcken spinner vid din tyngdförflyttning. I uppförsbacke behöver du sätta tyngd på framhjulet, i nerförsbacke behöver du skjuta bak rumpan och därmed tyngdpunkten för att balansera upp. Du kommer lättare över hinder med ryck och fråntryck från marken, men det är något du lär dig längre fram.

6) Våga cykla med fart! Med fart kommer du så mycket lättare över rötter och hinder. Det är när du tvekar som du hamnar fel. Gå på med ”nu jäklar-attityd” på korta avsnitt i taget, och cykla fokuserat.

7) Gör det inte onödigt svårt. Blöta rötter är jobbigare än torra. När du är nybörjare, undvik regn de första passen.

8) Cykla med en grupp eller med en kompis. Be om råd och tips. Det är okej att vara nybörjare!

9) Ha kul på cykeln!

nyborjare pa mountainbike tips

 

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!