Välkommen till din nya favoritblogg!

Kladdkaka med lakrits

Kladdkaka med lakrits sa jag. Därefter har ni åhat. Tjatat på twitter. Skickat sms. Bett snällt med hundögon. Här kommer det så äntligen. Receptet på kladdkaka med lakritssmak. Eller recept och recept. Jag ger er grunderna så som jag gjort. Man kan säga att jag är ganska mycket nybörjare på lakritskladdkaka själv med hela två försök. Det blev dock två goda kakor, med olika mycket lakritssmak.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 100 gram smör och ställ åt sidan. Knäck två fina ekologiska ägg i en bunke och häll i två dl ljust muscovadosocker. Vispa rejält fluffigt med elvisp. Tillsätt 0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver och 1 dl vetemjöl. Häll i smöret. Sen: Ta fram den vita burken med ekologiskt lakritsrotpulver. Den har ni hittat i en stor matbutik, vid hyllan där det finns annat ”hälsokostigt” från Biofood/Kung Markatta/Saltåkvarn. (I mitt fall heter affären Coop Forum).

En matsked lakritspulver. Kakaopulver balanserar upp, ca tre matskedar kakao för mycket lakritssmak. För en mindre hint av lakrits, öka kakaon (eller minska lakritspulvret…). Avsluta med en nypa flingsalt (lyfter alla kladdkakor). Vispa lätt. Smaka av för sjutton! Lek med smakerna. Prova dig fram.

Häll smeten i en smörad form som får åka in i ugnen. Håll koll nu, ni vet att en kladdkaka ska vara kladdig. I princip rinnig. En genomgräddad kladdkaka är en misslyckad kladdkaka, hur god själva smakbalansen än blev. Sätt ugnsklockan på tio minuter och håll sedan järnkoll.

Servera gärna med vaniljglass. Grädde är gott, men en vaniljglass lyfter lakritstonen mer och bättre!

Prova, testa, älska, blogga, länka!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!