Välkommen till din nya favoritblogg!

Kolakakor med solroskärnor

Kolakakor med solroskärnor är min absoluta favoritkaka när det kommer till kategorin småkakor. Det är en smakrik och seg småkaka som får karaktär och crunch genom att solroskärnor är tillsatta i degen. De går att baka på olika sätt, som klassiska snedskurna kolakakor, som cookies eller som tunn småkaka så att de nästan blir som havreflarn. Jag föredrar dem på cookievis. Nedan kommer receptet på dessa ljuvligt goda kolakakor med twist.

recept kolakkakor med solroskärnor

kolakakor innehåll

Recept kolakakor med solroskärnor

Ugn 175 grader, tid i ugn, varierande – mellan 12-15 minuter

200 gram rumsvarmt smör2,5 dl ljust muscovadosocker4 msk ljus sirap2,5 dl vetemjöl2 dl grahamsmjöl1 tsk bakpulver2 tsk vaniljpulver1,5 dl solroskärnor

(Detta recept kommer i ursprungsform från ”två systrars söta”, jag byter dock ut strösocker till muscovadosocker och vaniljsocker (2 msk) mot vaniljpulver, samt att jag använder mig av ekologiska val där jag kan!)

Gör såhär: Rör smör och socker poröst, jag använder alltid elvisp, det är supersmidigt. Tillsätt sedan sirapen och rör om. Ha i mjölet, vaniljpulver, bakpulver,  och rör om igen till en klumpig massa. Ha i solroskärnor på slutet och rör kvickt ihop degen.

kolakakor med solrosfrön

Det går naturligtvis att bearbeta degen för hand, men jag tycker detta är smidigast, särskilt som jag i princip alltid gör dubbel sats av dessa fantastiskt goda kolakakor. Muscovadosockret och sirapen ger degen den lite djupare tonen. Om du har i solroskärnor från start finns risk att de slås sönder mycket av elvispen, har du istället i dem på slutet förblir fler av dem hela.

kolakakor med solroskärnor

Baka ut cooies, eller kolasnitt

Antingen rullar du långa längder, lägger på plåt och skär till kolakakssnittar så som de traditionellt ser ut. Jag har testat mig fram och gillar cookies bäst. Jag rullar då bollar av degen, trycker ut dem lätt med en gaffel på bakplåtspapper. De flyter ut med ca 1/3 – 1/2 storlek från bollen. De går också att grädda i cookieformar. Om man sparar degrullar i frysen (klassiskt knep) och sedan skär upp dem lite tunnare blir det knapriga kakor.

kolakakor

kolakakor med solrosfrön2

In i ugnen, ca 15 minuter. Kolakakorna är klara när det börjar lukta gott och kolaaktigt i köket och de blivit gyllenbruna i kanterna. Förhoppningsvis har du fått behålla den sega härliga mitten och crunchet från solroskärnorna gör sitt.

recept kolakakor solrosfrön

recept kolakakor solroskärnor

Kolakakor med solroskärnor avnjuts sedan i massor, gärna på klassiskt vis med ett glas kall mjölk. De gör succé på allt från barnkalas till partyn.

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!